Ucraina, Republica Moldova și Georgia trebuie să se integreze în UE!

Postat la: 23.12.2023 - 10:22

Am citit mai multe articole ale unor jurnaliști, analiști, geostrategi români foarte supărați împotriva votului de acceptare a Ucrainei (și a Republicii Moldova!) în UE. Un amatorism surprinzător, cras. E limpede că acești domni și doamne nu înțeleg prea bine ce este UE și mai ales cine e șefu'.

După umilitoarea înfrângere a NATO, a UE și mai ales a SUA în războiul din Ucraina (care totuși nu s-a terminat încă) decizia de a integra Ucraina în UE e una de bun simț elementar. E singurul fel în care SUA se poate debarasa de un eșec rușinos, într-un mod totuși elegant. Pe contul europenilor, fără îndoială! Dar ce este UE, de unde vine și cine este adevăratul șef?

S-au scris zeci, dacă nu chiar sute de cărți despre cum s-a ajuns la UE de astăzi. Toată construcția începută în anii '50 a fost atent supravegheată de SUA (mai ales CIA). UE nu e decât varianta economică a NATO care e varianta politică și, mă rog, militară. Atât UE cât și NATO sunt controlate și conduse atent de centrul imperiului, de SUA. Uniunea Europeană nu e decât un fel de imperiu roman de răsărit, Imperiul Bizantin, aflat încă sub controlul strâns al Imperiului Roman de apus, SUA.

Dacă SUA au decis că Ucraina (și Republica Moldova) și, la cîțiva ani distanță, Georgia vor face parte din UE, așa va fi! Discursurile patetice ale lui Victor Orban sunt cu atât mai ridicole. Ori nu înțelege din ce organizații face parte și Ungaria, ori e un mărunt șantajist. Oricum opinia Ungariei în această problemă nu prea contează.

România ar trebui să susțină această integrare a Ucrainei, a Republicii Moldova și cu o mică defazare a Georgiei pentru că e în interesul ei. Reunificarea României cu Basarabia se va face mult mai ușor cu o Republică Moldova integrată în UE. Iar prin unirea Basarabiei cu România, Repulica Moldova va deveni foarte simplu și membră NATO. Rusia nu are nici un argument să se opună.

Rusia nu se poate opune integrării în UE a Ucrainei, a Republicii Moldova sau a Georgiei. Dar e sigur că se va opune până la capăt ca Ucraina să devină o membră NATO. Și ca soldați și armament NATO să staționeze în Ucraina. E unul dintre punctele principale pe care Vladimir Putin le-a repetat de curând. În afară de demilitarizare și denazificare.

Dar Rusia nu poate avea aceleași pretenții cu străvechiul pământ românesc, Basarabia, pe care URSS l-a anexat fraudulos. Încă nu e clar cum se va rezolva viitorul Transnistriei și al Odesei. E totuși posibil, ca în timpul unor negocieri substanțiale cu SUA (și NATO), Rusia să fie obligată să renunțe la câteva pretenții excesive! Ca în orice negociere serioasă.

România și Basarabia au șansa unui moment astral care nu trebuie ratat. Interesele noastre se potrivesc perfect cu interesele SUA (ale NATO!) și ale UE. Mediocra clasă politică de la București nu are cum să rateze acest moment istoric. Și în nici un caz nu va fi lăsată să rateze o asemenea sanșă. Chiar dacă Victor Orban și Ungaria latră în deșert (și în interesul Rusiei). Republica Moldova va trebui să fie acceptată ca membră a UE, deodată cu Ucraina și cele două să fie urmate de Georgia.

Petru Romoșan
Analiză realizată pentru Institutul Gold

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu