Ultima schismă!

Postat la: 12.02.2023 - 12:06

Ultimul scandal politic declanșat între Klaus Iohannis și PSD, respectiv între PNL și PSD, s-ar putea să se transforme în bomboana pusă pe coliva coaliției. Examenul la care este supus Marcel Ciolacu se poate transforma într-o traumă, iar trauma poate genera divorțuri. Casus belli este taxa de solidaritate, de la care a fost exceptată cea mai mare societate deținută de un stat străin în țara noastră. OMV Petrom.

Înainte de a demonstra că situația ar putea fi, practic, fără ieșire, pentru PSD, căruia i s-a dat să rezolve pe loc o ecuație de nerezolvat, le voi reaminti cititorilor că nici o coaliție nu a rezistat prea mult în România. A fost Convenția Democratică Română care s-a pulverizat înainte de a se fi încheiat un ciclu electoral. A fost alianța DA, care și ea s-a făcut praf și pulbere. A urmat USL, care și-a mâncat mălaiul după numai doi ani. Iar acum, struțo-cămila este pe cale să-și rupă cocoașa. Dar să intrăm în detalii. Provocat printr-o întrebare de bun simț, pusă de un reporter, Marcel Ciolacu, la rândul său, a dat un răspuns de bun simț. Cum apreciază el cele două mandate prezidențiale ale lui Klaus Iohannis? Iar răspunsul a fost că cele două mandate înseamnă timp pierdut. La fel cum întrebarea este perfect motivată și răspunsul este pe deplin întemeiat. Mandatele lui Klaus Iohannis reprezintă un mare eșec, iar pentru cei care l-au votat, o dezamăgire la fel de mare. Klaus Iohannis, însă, a reacționat nervos. Și provoacă PSD-ul, așa cum am arătat mai sus, la rezolvarea unei probleme de nerezolvat. S-a trezit peste noapte, Klaus Iohannis, că este îngrijorat și intrigat de profiturile de-a dreptul nesimțite pe care le-au făcut pe seama sărăcirii cetățenilor mai multe multinaționale, campioană absolută fiind OMV Petrom. Și îl somează pe Marcel Ciolacu să rezolve această problemă urgent, printr-o ordonanță de urgență dată de ministrul de finanțe care aparține PSD. De ce cred eu că o asemenea ecuație e de nerezolvat?

Până când președintele Klaus Iohannis și-a vărsat nervii pe PSD, în general, și pe Marcel Ciolacu, în special, opinia publică era convinsă că vinovat pentru ,,extragerea" OMV de la taxa de solidaritate este Virgil Popescu, starostele pe energie, instalat și menținut în funcție de Klaus Iohannis prin PNL. Cu atât mai vinovat, cu cât este de notorietate că soția acestuia deține benzinării OMV, de pe urma cărora încasează lunar venituri substanțiale, Este o situație mai mult decât imorală. Este incompatibilitate scrisă cu majuscule. Și nu e prea greu de demonstrat că această incompatibilitate s-a transformat în trafic de influență.

Un alt argument este că Virgil Popescu, care a scăpat complet situația energetică de sub control, impunându-le românilor reguli, care s-au dovedit total inadecvate, nu a acționat în niciun fel, ba se pare chiar că a lipsit la conclavul miniștrilor energiei, care s-a desfășurat sub pălăria Uniunii Europene și, care între altele, a stabilit o serie de reguli privind taxa de solidaritate pentru companiile care au înregistrat profituri neobișnuit de mari în plină criză. Mai mult, fapt straniu, dacă nu care cumva, chiar suspect, Virgil Popescu a absentat și de la ședința de guvern, la capătul căreia a fost aprobată o ordonanță de urgență care s-a dovedit a fi greșită. Poate în mod deliberat pentru că eluda o serie de profituri, o serie de surse de profit ale multinaționalelor, cea mai câștigată din această tărășenie fiind OMV Petrom. După care, pentru PSD a venit un prim semnal de alarmă.

Semnalul de alarmă a fost tras în urmă cu câteva zile, de către europarlamentarul Rareș Bogdan, care este și prim-vicepreședinte PNL și trece drept un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. Acesta a semnalat, pe bună dreptate, că faimosul cod Caem a fost scris greșit. Fiind incomplet, nu a acoperit și veniturile reale ale companiilor OMV Petrom. Iar acest cod a fost scris nu de către ministrul energiei, aparținând PNL, ci de către ministrul finanțelor - PSD. Hopa! Iar Klaus Iohannis a făcut hopa-țopa, utilizând chiar acest argument.

Și care este realitatea? Și de ce tema nu poate fi rezolvată în condițiile date? Pentru că măsura corectă care trebuia să fie luată și nu a fost luată, era rezultatul unei colaborări. Era obligatoriu să se lucreze la două mâini. Pe mâna lui Virgil Popescu, care era informat asupra detaliilor discutate la nivelul miniștrilor energiei UE, detalii care rezolvau o parte a problemei, și pe mâna ministrului PSD al finanțelor, care putea veni cu rezolvarea celei de-a doua părți. Cele două mâini nici nu au lucrat împreună și nici măcar nu s-au spălat una pe alta. Și în continuare, OMV Petrom nu poate fi taxată, atâta timp cât președintele Klaus Iohannis ține partea uneia dintre părți, în mod exclusiv, iar Marcel Ciolacu partea celeilalte părți, tot exclusiv. Iar generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, din poziția de premier, se dovedește incapabil să medieze.

Din acest punct, cocoașa struțo-cămilei s-ar putea rupe. Riscul este ca într-o perioadă extrem de dificilă, România să intre, la fel ca și Republica Moldova, într-o criză guvernamentală care se poate transforma într-o criză politică. Aceasta este ultima schismă. Cronologic vorbind.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu