Un francez și un român în conflictul israeliano-palestinian!
Postat la: 22.07.2022 - 09:47
Nici după ce Mahmoud Abbas s-a întâlnit cu Președintele Klaus Iohannis observatorii politici nu au un răspuns clar la intrebarea de ce atât de intempestiv președintele României l-a invitat pe președintele Autorității Palestiniene la București.
Adevărul se pare că e altul. Nu Iohannis era interesat de o întâlnire cu conducătorul palestinian, ci acesta a dorit să vină la București. România a fost întotdeauna, chiar și în anii comunismului, un culoar prin care înalții oficiali și politicienii de toate culorile din zonele fierbinți puteau circula neîngrădiți dintr-o parte în alta. Decizii importante s-au copt astfel. Pe un asemenea culoar s-a plămădit pacea dintre Israel și Egipt.
În Israel, și nu numai, analiștii politici consideră că turneul european al lui Mahmoud Abbas în Europa, cu prim popas la București, are un urial substrat politic. Altfel, Abbas nu ar fi părăsit reședința sa din Ramallah. Nu-i ușor ca la 88 de ani, bolnav de cancer la prostată și după două atacuri de cord, să te pornești într-o asemenea aventură. Se pare că la Ramallah, liderii palestinieni au simțit, acum, după vizita Președintelui Statelor Unite Joe Biden la Ierusalim, Betleem și Jeddah, că e momentul cel mai propice de relansare a tratativelor de pace israeliano-palestiniene. Dar pentru aceasta Abbas are nevoie de Europa.
Turneul liderului palestinian a început la București, Mai întâi el a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. După care s-a grăbit să ajungă la Palatul de la Cotroceni, cu mult înainte de ora stabilită pentru întâlnirea cu Președintele României. Lucru ieșit din comun, mai cu seamă că după ce a sosit la Cotroceni, a fost primit imediat de Klaus Iohannis. Între patru ochi, ceea ce ar putea confirma supozițiile că Președintele palestinian a avut ceva foarte important să-i spună Președintelui român. După care, li s-au alăturat delegațiile celor două țări, și au demarat discuțiile oficiale.
În Conferința de presă comună, Mahmoud Abbas i-a mulţumit, marţi, preşedintelui României, pentru „fermitatea poziţiei sale în sprijinirea cauzei păcii în Orientul Mijlociu şi dreptului poporului palestinian la libertate şi independenţă". El a lăudat „relaţiile de cooperare şi prietenie dintre ţările noastre şi popoarele noastre" și și-a exprimat „deplina încredere că vizita şi ceea ce se va întreprinde şi acordurile care se vor semna, eficientizarea activităţii comisiei comune vor avea un impact major în consolidarea relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări". Preşedintele Palestinei i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis "pentru fermitatea poziţiei sale în sprijinirea cauzei păcii în Orientul Mijlociu şi dreptului poporului palestinian la libertate şi independenţă".
Abbas a mai afirmat un lucru care atrage cea mai mare atenție. Mulțumind României pentru „sprijinul său economic şi politic şi pentru sprijinirea instituţiilor noastre naţionale" Președintele palsetinian a subliniat că acest lucru „va face ca România, care are un statut distins în Uniunea Europeană, să fie capabilă să joace un rol politic în animarea procesului de pace, fără de care nu se va ajunge la securitate şi pace în Orientul Mijlociu... Noi confirmăm necesitatea încetării acţiunilor unilaterale ale Israelului, care subminează soluţia celor două state, și a orientării către aplicarea acordurilor semnate în vederea tranzitării către viziunea politică ce are la bază soluţia celor două state, pe principiul graniţelor din 1967. Aceasta conform deciziilor legitime internaţionale şi pentru încetarea ocupaţiei israeliene pe teritoriul Statului Palestina, cu capitala la Ierusalimul de Est. Astfel ca toate statele din zonă să trăiască în securitate, pace şi relaţii de bună vecinătate. Confirmăm aici că situaţia actuală nu mai poate continua, de aceea noi continuăm să iniţiem contacte pentru a strânge sprijin internaţional, în vederea creării unor iniţiative care să prevină agravarea situaţiei înainte de a fi prea târziu, pentru că prăbuşirea soluţiilor celor două state ne va pune în faţa unor opţiuni dificile şi complicate. Palestinienii sunt pregătiţi să se implice în orice eforturi de pace şi iniţiative care au la bază legitimitatea internaţională, lucru care va duce la înrădăcinarea păcii şi stabilităţii pentru toată lumea, în zonă, la încetarea ocupaţiei israeliene şi la formarea Statului Palestinian, cu capitala la Ierusalimul de Est."
În final, Mahmoud Abbas i-a spus:Klaus Iohannis: „Suntem mulţumiţi de eforturile dumneavoastră şi apreciem ceea ce face România ca stat prieten, ca stat care crede în pace şi care sprijină declanşarea negocierilor dintre palestinieni și israelieni. .." Președintele Mahmoud Abbas și Președintele Klaus Iohannis au făcut schimb de decorații și cadouri. Abbas i-a conferit lui Iohannis „Marea Medalie a Ordinului Statului Palestina", iar Iohannis i-a acordat lui Abbas „Medalia Națională Steaua României".
Ceva mai târziu, tot în cursul aceleași zi, a avut loc, la Palatul Victoria, întâlnirea oficială Mahmoud Abbas și prim-ministrul Ionel Ciucă. Un comunicat al Guvernului României informează: „Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că România este pregătită să continue eforturile dedicate facilitării relansării dialogului direct israeliano-palestinian, susţinând orice acţiune care ar putea conduce la soluţionarea comprehensivă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, în acord cu soluţia celor două state şi cu respectarea legislaţiei internaţionale. Prim-ministrul României a dat asigurări că România va continua să fie un partener şi un prieten apropiat al Palestinei, în concordanţă cu poziţia sa tradiţională echilibrată şi cu credibilitatea pe care o are faţă de ambele părţi", se arată într-un comunicat al Guvernului. „Preşedintele Mahmoud Abbas a evocat bunele relaţii tradiţionale între cele două state şi faptul că are deplină încredere în capacitatea părţii române pentru orice tip de mediere în avansarea procesului de pace din Orientul Mijlociu. Liderul palestinian a evocat relaţiile tradiţionale şi vizitele repetate ale sale în regiune, în calitate de Preşedinte sau însoţindu-l pe fostul lider, Yasser Arafat. Preşedintele Abbas a salutat bunele relaţii de încredere care există între România şi Israel, care creează premisele unor bune oficii şi mediere avantajoasă pentru o formulă corectă şi sustenabilă a păcii în Orientul Mijlociu".
De la București, Abbas a plecat în Franța, unde îl aștepta președintele Macron. Aluziile sunt mai mult decât clare. Abbas dorește ca România, împreună cu Franța, să fie mediatori în această nouă repriză de tratative israeliano-palestiniene. Există o dinamică în politica internațională care nu poate sau poate fi prevăzută. Un francez și un român - mediatori în Orientul Mijlociu? Tout est possible...
Tesu Solomovici
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu