Un miliard se duce pe apa sâmbetei!

Postat la: 02.05.2023 - 09:37

Circa un miliard de euro. Cam atât vom plăti, firește, prin intermediul Guvernului, pentru explodarea Euroins, una dintre cele mai mari societăți de asigurare din România. O explodare controlată. În primele trei luni ale acestui an, România a înregistrat o gaură de 20 de miliarde de lei. Adică de 4 miliarde de euro. Și acum mai vine un miliard.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, ASF, care funcționează ca un stat în stat, fără un control real din partea Guvernului sau Parlamentului, este principalul artizan al falimentării Euroins. Un faliment care pune în pericol milioane de cetățeni asigurați. Există cu certitudine motivații ascunse ale acestei operațiuni. Cea mai importantă fiind decizia de a canibaliza Euroins în beneficiul altor asiguratori. Recent, s-a produs un fenomen mai mult decât interesant. Unic în felul lui în analele justiției. ASF dispune de un departament juridic. Cu oameni bine plătiți. Care se presupune că sunt și bine pregătiți. Cum de altfel a și anunțat, conducerea Euroins a făcut apel la justiție, pentru a schimba decizia de a declara societatea în insolvență și de a-i pregăti astfel falimentul.

Și surpriză! În instanță nu s-a prezentat vreunul dintre juriștii ASF. Instituția a făcut apel la un grup de avocați din afară. Care pretind remunerații deosebit de mari. Asta se întâmplă până la urmă tot pe banii cetățenilor. A doua mare surpriză este că, la proces, avocații de ocazie ai ASF au pretins o enormitate. Și anume că instituția aceasta „este singura autoritate în măsură să se pronunțe asupra considerentelor de oportunitate a evaluărilor și analizelor de calitate care stau la baza emiterii actelor sale". Așa ceva nu s-a mai auzit până acum în vreo instanță de judecată. Iar enormitatea enormităților este că instanța a înghițit gălușca. Pe nemestecate. Și i-a dat ASF-ului câștig de cauză. Desigur, Euroins va face apel.

Atât pentru azi despre ASF. Să trecem la Fondul de Garantare a Asiguraților. Acesta a devenit administrator interimar al societății. Și, din nou, asistăm la un fenomen paranormal. FGA a convocat Adunarea Generală a Acționarilor pentru a cere insolvența în instanță. La doar o lună și jumătate după ce a devenit administrator. Grabă mare, întrucât au dispărut 75 de milioane de lei existente în conturile Euroins la momentul declanșării procedurii. Și nu se știe unde s-au topit acești bani. Dintr-o instituție menită să administreze o societate despre care ASF pretinde că se află în dificultăți finaciare, Fondul de Garantare s-a transformat cu viteza fulgerului în lichidator. În final am putea asista practic, Doamne ferește, la o naționalizare. Și din nou va trebui să ne întrebăm în beneficiul cui. Mare atenție, domnule Marcel Ciolacu, în viitoarea dvs. calitate de premier. Vă veți mai trezi cu o gaură de circa un miliard de euro, pe care Guvernul va trebui cumva să o astupe.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu