Un scandal imens în SUA care pentru români e film SF
Postat la: 09.01.2024 - 11:07
De cîteva zile, în SUA se derulează un eveniment care pentru români poate fi considerat absolut SF. Ceva de neînțeles, ceva imposibil de asimilat.
Refuzul ministrului apărării de a informa imediat națiunea că a fost internat 3 zile în spital a provocat o furtună politică de proporții atît de mari, încît i se cere demisia și se comentează că incidentul va afecta sever campania de realegere a lui Biden. Cum am putea noi, românii, să înțelegem acest scandal, cînd la noi președintele este absent cu săptămînile între două evenimente de doi bani, oricum, conferința de presă a cam dispărut instituțional, marile decizii se iau pe sub masă, de acorduri internaționale aflăm din presa altora, iar puținele mesaje ale politicienilor sunt livrate pe rețelele sociale?
În prima zi de mandat a președintelui Joe Biden, Casa Albă a promis că noua administrație va readuce transparența și încrederea în guvern. Dar secretul din jurul spitalizării secretarului apărării, Lloyd Austin, pune sub semnul întrebării dacă administrația își respectă această promisiune, scrie despre marele scandal, azi, USA Today.
Austin a fost spitalizat la 1 ianuarie pentru ceea ce Pentagonul a descris ca fiind complicații în urma unei proceduri medicale, dar Departamentul Apărării nu a alertat Casa Albă cu privire la starea lui Austin până joi, la trei zile după ce a fost internat. Nici Pentagonul, nici Austin nu au oferit detalii despre motivul pentru care se află în spital sau despre ce procedură medicală a fost supus.
„Trebuie să se rostogolească capete", a declarat Brett Bruen, fost diplomat și expert în comunicare de criză care a lucrat la Casa Albă în timpul președintelui de atunci, Barack Obama. „Nu este vorba de o eroare minoră de comunicare. Este vorba despre încrederea pe care structura noastră de securitate națională o are în conducerea sa și despre faptul că această conducere acționează într-un mod transparent".
Dar scurgerea constantă de vești alarmante despre starea de sănătate a secretarului Apărării, al doilea în lanțul de comandă după președinte, a erodat încrederea în armată, a declarat înaltul oficial al Apărării. Este un ghid de instrucțiuni pentru dizolvarea încrederii publice în organizație, a spus oficialul, catalogând-o drept minciună prin omisiune. Lipsa de sinceritate este considerată un risc pentru securitatea națională. Decizia lui Austin de a-l ține pe Biden în afara circuitului ridică semne de întrebare nu numai cu privire la angajamentul administrației față de transparență, ci și cu privire la faptul că Biden deține controlul asupra cabinetului său, a declarat Scott Jennings, un strateg republican care a lucrat la Casa Albă în timpul președintelui George W. Bush.
Alte exemple, a spus Bruen, sunt eșecul administrației de a comunica poporului american motivele retragerii trupelor americane din Afganistan și rezumatul rar al Departamentului de Stat al convorbirilor telefonice și al întâlnirilor cu liderii străini, despre care a spus că sunt adesea „ca o carte de vizită Hallmark, prin cât de lipsite de sens sunt". Refuzul lui Austin de a-și recunoaște boala și întârzierea cu care Pentagonul a anunțat-o vor determina aproape sigur anchete ale Congresului, mai scrie USA Today, citînd opinii ale unor experți. Trei zile de dispariție de pe radarul public a unui ministru și în SUA izbucnește un mega-scandal politic.
Vreo legătură cu România? O țară care în loc de buget de stat are fond de rezervă al premierului, președintele și-a secretizat deplasările externe, se guvernează prin ordonanțe, demnitarii țării se angajează peste noapte în alte state, informarea cetățenilor a ajuns o glumă, documentele oficiale ale statului sunt ascunse marelui public, iar lista ar putea continua mult și bine.
Tragedia e alta. Istoria post-decembristă a dovedit că fiecare regim politic, fiecare înalt demnitar a luat abuzurile de unde le-au lăsat predecesorii și le-au dus și mai departe. Cum îi vor trata pe cetățenii români viitorii lideri care vor rezulta în urma alegerilor din acest an? Spre ce cote ale abuzului vor împinge moștenirea actualilor conducători?
Bogdan Tiberiu Iacob
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu