Un Summit care dă speranțe

Postat la: 30.01.2024 - 10:26

Summit-ul de la Paris, întrunit ieri dimineața, cu participarea lui William Burns, șeful CIA, David Barnea, comandantul Mossadului, Ronen Bar, șeful Shin-Bet (serviciile secrete interne israeliene), Abbas Kemal, șeful serviciilor egiptene de informații, și Mohammed al Thani, prim-ministrul Qatar, s-a încheiat fără o declarație festivă care să vestească un succes semnificativ. Negocierile privind schimbul de prizonieri dintre Israel și Hamas însă continuă. Avizații au toate motivele să creadă că Summitul acestor bărbați atât de importanți va avea roade.

Cabinetul de război al Israelului se întrunește în această dimineață pentru a discuta proiectul de acord pritocit la Paris. Câte ceva s-a „scurs" către mass-media, cotidianul ebraic „Yediot Aharonot", citând surse americane, raportează de pildă că schimbul de prizonieri va avea loc în câteva etape și că mii de palestinieni aflați în închisorile israeliene vor fi eliberați o dată cu peste 100 de israelieni răpiți. Operația aceasta se va desfășura de-a lungul unei perioade de două luni. Perioadă în timpul căreia va exista un soi de armistițiu.

Ierusalimul se opune în mod absolut încetării definitive a focului, în timp ce Hamas își menține condiția că nu va exista niciun acord până la încetarea războiului și retragerea Tzahalului din Gaza.

Vom vedea în zilele următoare cum au reușit mediatorii Summitului de la Paris să ocolească aceste piedici insurmontabile.

Întrucâtva optimiști, oficiali americani au declarat că „un acord final este aproape", dar responsabili israelieni s-au grăbit să precizeze că e vorba de „o iluzie americană". Cotidianul ebraic citează că, potrivit „New York Times", acordul care se conturează în prezent va avea un domeniu de aplicare mai larg decât cel precedent. În prima etapă, luptele se vor opri timp de o lună, timp în care femeile, bătrânii și răniții răpiți vor fi eliberați. În următoarea lună de armistițiu, vor fi eliberați soldații. Autoritățile israeliene vor elibera câteva mii de deținuți palestinieni, între care, posibil și pe Marwan Barghuti, supranumit „Mandela al Palestinei", palestinianul cu cinci condamnări la închisoare pe viață.

Acordul de la Paris conține numeroase clauze secrete, ceea ce nu înseamnă că mai devreme sau mai târziu, nu vom afla despre ce e vorba.

Se amintește, de pildă, și faptul că încetarea definitivă a focului, „ar deschide ușa discuțiilor privind o soluționare mai largă a conflictului". O aluzie la un nou Orient Mijlociu, în care Israel ar avea relații normale cu Arabia Saudită și celelalte state arabe, și existența a două state, Israel și Palestina, în bună vecinătate, ar fi o realitate. .

Tesu Solomovici

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu