Victorie africană cu impact geopolitic major

Postat la: 17.08.2023 - 08:22

Se poate spune deja că Franța a pierdut definitiv Nigerul, după Guinea, Mali și Burkina Faso în Africa subsahariană. În continuarea pierderii Africii de Nord și a influenței în restul Africii și în Orientul mijlociu. Un dezastru pentru viitorul economic și politic al Franței și, implicit, al UE - apocalipsa!

Astfel, după lovitura militară de stat din 27 iulie, Președintele Bazoum fiind arestat de puciști, ECOWAS - Organizația Economică a Statelor din Africa de Vest - a impus puternice sancțiuni economice Nigerului și au dat un ultimatum de o săptămână pentru readucerea la putere a lui Bazoum, sub amenințarea intervenției militare. Junta n-a făcut nicio concesie, generalul Tiani, refuzând să primească delegația ECOWAS și pe emisarul SUA, Victoria Nuland - șeful de facto al diplomației americane.

În pofida sancțiunilor și amenințării cu intervenția militară, populația din Niger a fraternizat cu puciștii. La Niamey, capitala Nigerului, au avut loc ample demonstrații, fiind amenințate ambasada și baza militară franceză. Un nou summit al ECOWAS a ordonat începerea operațiunii militare, dar, ulterior, din așa-zise motive tehnice, acțiunea a fost suspendată indefinit.

În realitate, succesul interveniției este improbabil din cauza susținerii puciștilor de către Mali, Burkina Faso, Guinea, trupele Wagner și opoziția la intervenție a Rusiei, Algeriei, Ciadului și altor state. Dar, cea mai mare problemă o reprezintă susținerea populară, motivată de marile probleme economice cu care se confruntă țara, deși aceasta deține rezerve masive de uraniu, petrol și aur, rezerve care au ca destinație în special Franța, în baza unor înțelegeri oneroase de tip neocolonial irațional.

În acest context, narativul "apărării democrației" de către ECOWAS, cu susținerea Franței și SUA, a sucombat! Dezbaterile din întregul mediu academic, inclusiv cel occidental, au fost în imposibilitatea de a susține acest narativ, în condițiile în care chiar și în Nigeria și celelalte state din ECOWAS situația economică (sistemul de educație, de sănătate și securitar) este la pământ. Lipsa reacției din partea lui Emmanuel Macron, n-a fost decât o ultimă confirmare.

Efectele geopolitice sunt extrem de grave pentru Franța și spațiul european, valul de lovituri militare de stat în Africa neputând fi oprit: eșecul ECOWAS devine, din contră, o legitimare a acestora.

În ceea ce ne privește pe noi, românii, vom resimți din plin lovitura asupra sistemului energetic francez, în special, o lovitură împotriva întregii UE, pe termen scurt, mediu și lung. Summitul BRICS din Africa de Sud din 22-24 august, aduce vești și mai rele: cererea lui Emmanuel Macron de a fi invitat a fost respinsă!

Din păcate, este dincolo de dubiu că diplomația și șefii de state din UE sunt incompetenți total să facă față uriașei provocări, rupți fiind chiar și de propriile popoare, confruntate la rândul lor cu crize suprapuse și asimetrice. Sistemele securitare europene trebuie să fie în alertă maximă! Mecanismele de putere de azi și de altădată sunt falimentare!

Aurelian Pavelescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu