Vine Craciunul E-urilor
Postat la: 15.12.2024 - 10:53
Vine Craciunul așa ca haideți să vedem ce mai ni se oferă de mâncare prin restaurante. Dacă ne uităm la meniurile afișate și apoi citim studiile făcute de către INFOCONS împreună cu ,proverbul pe afară e vopsit gardul și înăuntru-i E-ghepardul !
Adică consumăm paste cu până la 19 aditivi și 22.44 grame de zahăr pe porție în restaurante sau la comenzi online.
Numericul de aditivi alimentari regăsiti în cele 124 de preparate din pastele ce au facut obiectul studiului variază între 0 - 19!!!
Cei mai întâlniți aditivi alimentari sunt : E330 acid citric , E1422 amidon modificat
Pe locul 2 se regăsesc : E202 sorbat de potasiu , E220 dioxid de sulf , E270 acid lactic , E301 ascorbat de sodiu , E331 citrati de sodiu , E407 caragenan , E410 guma de carruba , E412 guma guar , E415 guma xantan , E451 trifosfati , E452 polifosfati , E536 ferocianura de potasiu , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E1105 lizozim
Pe ultimul loc se regăsesc : E100 curcuma , E235 nitamicin , E243 lauroil arginat de etil , E250 nitrit de sodiu , E251 nitrat de sodiu , E300 acid ascorbic , E316 eritrobat de sodiu , E322 lecitine , E325 lactat de sodiu , E332 citrati de potasiu , E339 fosfati de sodiu , E392 extract de rozmarin , E420 sorbitoli , E425 konjac , E450 difosfati , E470a alga marina , E471 digliceride , E472e mono si diglocerode ale acizilor grasi , E473 esteri ai zaharozei cu acizi grasi , E508 clorura de potasiu , E509 clorura de calciu , E535 ferocianida de sodiu , E579 gluconat feros , E585 lactat feros , E627 guanilat disodic , E631 inozinat disodic , E1442 fosfat de diamidon hidroxipropilic
Cantitatea de sare variază între 0.11g și 3.64g raportată la 100 g de produs.
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitate de sare v-a ajunge la 20 grame de sare , iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0.46g și 4.12g raportată la 100 g de produs.
Atenție ! În cazul în care se consumă o porție de paste având un gramaj de 550 grame atunci cantitate de zahăr v-a ajunge la 22.66 grame de zahăr , iar Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.
Deci unde sunt pastele?
(Studiul INFOCONS a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro)
Și dacă tot vine Craciunul și toți visăm la o bucată de cozonac făcut ca la mama acasă, ia poftiți la cozonaci cu nucă și cacao garnisiți cu până la 16 aditivi alimentari și 26 grame de zaharuri pe 100 grame. Astfel:
- Din punctul de vedere al conținutului de nucă și cacao acesta variază între 2.20% și 45% din compoziție .
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în produsele analizate :
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari);
Numericul de aditivi alimentari variaza intre 1 - 16:
- 10% din produse au în compoziție 16 E-uri;
- 20% din produse au în compoziție 9 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 8 E-uri;
- 30% din produse au în compoziție 6 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 3 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 2 E-uri;
- 10% din produse au în compoziție 1 E-uri;
Din punctul de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
- 70% dintre produsele studiate au avut în componență mono și digliceride ale acizilor grași (E471);
- 70% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
- 60% dintre produsele studiate au avut în componență carbonat de potasiu (E160a);
- Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale.
- Valoarea energetică este cuprinsa între 286 kcal și 382 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între 4g și 18g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 0.88g și 6g.
- Cantitatea de glucide variază între 44.59g și 58g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între 13g și 26g.
- Cantitatea de fibre se situează între 1.3g și 3.8g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de proteină se situează între 6.6g și 10.5g pentru produsele studiate.
- Cantitatea de sare s-a situat între 0.1g și 1.73g.
Deci în concluzie pastele sunt mai dulci și mai sărate și mai pline de E-uri decât cozonacul!
De Crăciun va puteți orienta pentru rapiditatea pregătirii la o porție de paste puse în formă de cozonac și strategic ambalate și așezate sub brad
În timp ce la masa de Crăciun puteți pune lista de E-uri în fața musafirilor ca să nu stea mult evident!
Se zice ca l-am împușcat pe Ceaușescu de Crăciun când toată lumea taie porcul nu împușcă oameni fie ei și dictatori, pentru ca ne dădea salam cu soia.
Apropo de alegeri, la ce ne dau nouă cei de azi ce credeți ca ar merge de Crăciunul acesta?
Cezar Osiceanu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu