Vinovat e mortul. Adică Prigojin!

Postat la: 24.08.2023 - 10:01

S-a deschis cu promtitudine o anchetă. Pentru ce? Pentru încălcarea regulilor aeronautice de securitate. Vezi Doamne, aeronava de mici dimensiuni în care se deplasa Evgheni Prigojin, însoțit de principalii săi aghiotanți, în frunte cu Dmitri Utkin, ar fi încălcat spațiul de siguranță al Moscovei. Apărat de antiaeriana rusească. De teama dronelor ucrainene. Prin urmare, ar fi fost un regretabil accident. Vinovat fiind Evgheni Prigojin. Oare așa stau lucrurile?

Să o luăm pe îndelete. Așa-zisul accident se întâmplă fix la două luni de a rebeliunea mercenarilor, rebeliune care i-a dat mari bătăi de cap lui Vladimir Putin. Și care pentru acesta a reprezentat o lovitură de imagine. Ceea ce conturează ipoteza unei răzbunări. La care de fapt se aștepta toată lumea. Pe de altă parte, mai există o stranie coincidență. Mâine este Ziua Victoriei pentru Ucraina. Aniversată la Kiev cu fast. Iar în bătălia pentru Bahmut, Evgheni Prigojin a făcut extrem de multe victime în rândul ucrainenilor. Ceea ce conturează din nou o răzbunare. De astă dată, din direcția Kievului. Din nou suntem obligați să ne întrebăm care este adevărul.

Aparent, Evgheni Prigojin s-a împăcat cu vechiul său prieten și camarad Vladimir Putin. Cum s-ar explica altfel faptul că se plimba liber ca Vodă prin lobodă prin toată Federația Rusă? Acum venea spre Moscova de la St. Petersburg. Ce căuta el la Moscova? La doar două zile după ce se filmase aparent în Africa. Afirmând că vom avea o Africă rusească. Putem presupune că avea o întâlnire privată cu Putin. Fix pe această temă. Și atunci cum a fost posibil „accidentul"? După cum se știe, Evgheni Prigojin avea cam mulți prieteni printre generalii armatei Federației Ruse. Unii dintre ei lucrau în securitate, alții în aviație. Să nu îi fi informat în prealabil pe unii dintre aceștia că se deplasează spre Moscova? Exclus. Iar dacă i-a informat, teoretic ar fi obținut și garanții pentru un culoar liber de zbor.

O altă necunoscută este însăși atitudinea lui Vadimir Putin. Când s-a întâmplat accidentul, relatat cu promtitudine de canalele oficiale ale Rusiei, Vladimir Putin rostea un discurs politic legat de victoria de la Kursk a armatei sovietice, discurs în care, printe altele, a elogiat eroismul armatei Federației Ruse în războiul din Ucraina. Ar fi fost un excelent moment pentru a-și exprima compasiunea, regretul pentru „accidentul" fatal suferit de Evgheni Prigojin. Nu a făcut acest lucru. Omisiunea sugerează că ar fi complice al unei crime.

Toată lumea se aștepta - sau în orice caz persoanele inițiate - ca, mai devreme sau mai târziu, Prigojin să cadă de la înălțime. Nimeni însă nu s-a gândit că se va prăbuși de la o înălțime atât de mare. După ce, în prealabil, a fost ochit de antiaeriana rusă. Acum, partizanii săi se mobilizează pentru o nouă rebeliune. Nu vor avea sorți de izbândă. Între timp, Vladimir Putin și-a luat toate măsurile necesare de precauție. Iar moartea lui Prigojin va rămâne pentru multă vreme un secret bine păstrat.

Sorin Rosca Stanescu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu