Viziunea de la San Francisco

Postat la: 13.12.2023 - 20:38

Deși ne aflăm de decenii sub un nou tip de dictatura informațională, prin care propaganda se împletește cu adevărul, și omisiunea se întâlnește de-a dreptul cu minciuna, putem spune că întâlnirea dintre președintele SUA cu președintele Chinei ar fi trebuit să fie un eveniment mediatic fundamental în România.

Nu a fost să fie așa pentru că, în lumea noastră europeană mai importante sunt directivele privind făina din gîze, transmise subordonaților din capitalele națiunilor europene. Omiterea mediatică a întâlnirii dintre conducătorii celor două puteri economice, militare, diplomatice și tehnologice ale planetei, este produsul unui eurocentrism de proastă calitate, bine regizat de europeniștii arodanti ucazurilor date de birocrația nealeasă din Bruxelles.

Fie că este vorba de partea chineză sau de partea americană, fie că ne referim la comunitatea internațională, summitul China-SUA din 15 noiembrie de la San Francisco a fost urmarit cu atentie. Că nu s-a permis în România explicarea semnificațiilor lui, nu înseamnă că românii nu au dreptul să știe cît de important a fost.

În contextul etapei critice a relațiilor dintre China și SUA și al unei anticipări globale fără precedent privind revenirea la normalitate a relațiilor bilaterale cei doi președinți s-au angajat într-un schimb, de idei, timp de patru ore. Utilizând interpretarea simultană pe tot parcursul acest și purtâei întâlniri, Biden și Xi au purtat discuții aprofundate față în față. Aceștia au stabilit "viziunea de la San Francisco" orientată spre viitor, oferind o direcție și schițând un proiect pentru o dezvoltare sănătoasă, stabilă și durabilă a relațiilor dintre SUA și China. Deși în Europa, acest summit a fost minorat și deseori ignorant, semnalele sunt clare: a fost o întâlnire a șefilor de stat semnificativă din punct de vedere strategic și de mare anvergură. Discuțiile au lăsat o amprentă unică și profundă în istoria relațiilor dintre China și SUA.

Prima remarcă este că în cadrul acestei întâlniri istorice, cei doi leaderi au avut un schimb de opinii sincer și aprofundat, indicând faptul că, în interiorul dialogului dintre cele două părți, nu numai că nu s-au evitat diferențele, dar s-au clarificat pozițiile și au fost deschise noi șantiere de gândire sitemică.

La San Fracisco a avut loc o întâlnire importantă care a vizat consolidarea încrederii și înlăturarea îndoielilor, gestionarea diferențelor și extinderea cooperării. Cele două părți au ajuns la un consens cu privire la mai mult de 20 de chestiuni în domenii precum politica externă, diplomația, schimburile culturale, guvernanța globală și securitatea militară, pe baza respectului reciproc, a egalității și a beneficiilor reciproce. Aceste acorduri și rezultate semnificative ilustrează și mai mult interesele comune de mare anvergură dintre SUA și China, reafirmând faptul că beneficiul reciproc și cooperarea reciproc avantajoasă pentru ambele părți sunt caracteristici fundamentale ale relațiilor dintre cele două state. Ceea ce s-a observant din dialogul dintre cei doi președinți a fost faptul că singurele alegeri corecte pentru ambele țări trebuie să fie înțelegerea și cooperarea.

Ca atare întâlnirea de la San Francisco, în viziunea Chinei, se constituie un nou punct de plecare pentru stabilizarea relațiilor dintre China și SUA. Trasarea "viziunii San Francisco" și transformarea pas cu pas a acesteia dintr-un proiect negociat cei doi președinți de stat în realitate nu este doar în interesul pe termen lung atât al Chinei, cât și al SUA, ci și o așteptare ferventă a comunității internaționale.

Interesantă a fost poziționarea chineză din timpul reuniunii, unde președintele Xi a subliniat că atât China, cât și SUA trebuie să își dezvolte împreună o percepție corectă asupra dezacordurileor care apar între cele două națiuni. Adică, partea chineză a propus scrierea unui nou dictionar, în care termenii să fie comuni, definițiile de diferite categorii să fie acceptate de comun accord, iar soluțiile să fie coerente și de ambele părți imediat cunoscute. O asemenea comuniune lingvistică, propusă cu curaj de China, devine practic elementul stabilizator al viziunii de la San Fracisco. Prin acest dictionar comun, riscul derapajelor, a escaladarii necontrolate a tensiunilor, se reduc. În întâlnirea de la San Francisco, președintele chinez a subliniat că pentru China și Statele Unite, să se întoarcă unul împotriva altuia nu este o opțiune. Este nerealist ca o parte să încerce să o remodeleze pe cealaltă. Iar conflictul și confruntarea au consecințe insuportabile pentru ambele părți. Prin summitul de la San Francisco, cele două părți ar trebui să își asume o nouă viziune.

În primul rând, dezvoltarea în comun a unei percepții corecte. China speră că cele două țări ar putea fi parteneri care să se respecte reciproc și să coexiste în pace. În al doilea rând, gestionarea în comun a dezacordurilor în mod eficient. Este important ca cele două părți să-și aprecieze reciproc principiile și liniile roșii și să se abțină de la flip-flopping, de a fi provocatoare și de a depăși liniile. Ar trebui să aibă mai multe comunicări, mai multe dialoguri și mai multe consultări și să se ocupe cu calm de diferențele, precum și de accidente. În al treilea rând, promovarea în comun a cooperării reciproc avantajoase. Este important să se utilizeze pe deplin mecanismele restaurate și noi în politica externă, economie, finanțe, comerț, agricultură și alte domenii și să se desfășoare cooperare în domenii precum combaterea narcoticelor, afacerile judiciare și de aplicare a legii, inteligența artificială și știința și tehnologia. În al patrulea rând, asumarea în comun a responsabilităților ca țări majore. China și Statele Unite ar trebui să intensifice coordonarea și cooperarea pe probleme internaționale și regionale și să ofere mai multe bunuri publice pentru lume. Cele două părți ar trebui să își coordoneze și să-și conecteze inițiativele. În al cincilea rând, promovarea în comun a schimburilor interpersonale. Cele două părți ar trebui să încurajeze și să susțină interacțiuni mai mari și comunicare între oamenii lor. Cele cinci puncte constituie cei cinci piloni ai Chinei-SUA. relații și deschide o viziune San Francisco orientată spre viitor.

„Lumea este suficient de mare pentru a găzdui ambele țări, iar succesul unei țări este o oportunitate pentru cealaltă". Întâlnirea de la San Francisco marchează un nou punct de plecare pentru relațiile dintre China și SUA într-o nouă perioadă istorică. A avut un început bun, iar China și SUA au început să promoveze dialogul și cooperarea în diverse domenii precum diplomația, economia și comerțul, cultura, educația, știința și tehnologia, agricultura, armata, forțele de ordine și inteligența artificială. Ar trebui să facem lista cooperării mai lungă și plăcinta cooperării mai mare. Doar făcând astfel relațiile dintre China și SUA pot fi îndreptate către o direcție sănătoasă, stabilă și durabilă, injectând certitudine și sporind stabilitatea într-o lume caracterizată de tulburări și schimbări.

H.D. Hartmann

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu