Acțiunea lui Putin care lovește SUA: A intrat groaza în mintea americanilor!

Postat la: 10.05.2024 - 09:45

Invazia pe scară largă a Ucrainei ordonată de către Vladimir Putin în 2022 a determinat un minimum al relațiilor nemaivăzute de la sfârșitul Războiului Rece dintre Statele Unite și Rusia. Acțiunea președintelui rus lovește SUA, iar rezultatele ultimului sondaj al Pew Reserach Center arată că a intrat groaza în mintea americanilor, care consideră că SUA și NATO slăbesc pe scena globală.

Rezultatele, publicate miercuri, 8 mai 2024 au arătat că doar 23% dintre americani cred că influența NATO este din ce în ce mai puternică; o scădere semnificativă de la 34% dintre respondenții care credeau același lucru în 2022, potrivit Newsweek.

Încă din 2012, președintele rus Vladimir Putin a spus că tendințele globale „slăbesc rolul dominant al așa-zisului Occident istoric". De lungă durată, războiul Moscovei împotriva Ucrainei din 2014 încoace a făcut ca frustrarea lui Putin cu rivalii occidentali să se desprindă violent.

Vorbind după ce a fost instalat pentru cel de-al cincilea mandat prezidențial în această săptămână, Putin a spus elitei politice a Rusiei că Occidentul poate „să continue să încerce să frâneze dezvoltarea Rusiei, fie să continue politica de agresiune, presiune neîncetată asupra țării noastre de ani de zile, fie să caute calea spre cooperare și pace".

Douăzeci și opt la sută din cei 3.600 de respondenți chestionați cred că NATO devine din ce în ce mai slabă, în timp ce 45% au spus că influența blocului rămâne aproximativ aceeași ca înainte.

Americanii par deosebit de îngrijorați de locul pe care SUA îl ocupă pe scena mondială, într-un moment în care puteri autocratice, inclusiv Rusia, China, Iran și Coreea de Nord, colaborează din ce în ce mai mult pentru a submina ordinea internațională condusă de SUA, înconjurată de organizații precum NATO.

Majoritatea americanilor chestionați - 54 la sută - cred că SUA devin mai slabe pe scena mondială, față de 14 la sută care cred că țara devine mai puternică. În urmă cu doi ani, 47% dintre americani spuneau că influența SUA scade. În schimb, 71 la sută cred că China devine din ce în ce mai puternică și 48 la sută cred același lucru pentru Rusia. Mai puțini - 39 la sută - cred că Iranul crește în influență.

Respondenții au fost la fel de pesimiști cu privire la influența celor mai importanți aliați europeni ai Americii. Doar 12% credeau că influența britanică și franceză crește, împreună cu doar 18% pentru Germania.

Patruzeci și șapte la sută dintre respondenți au dorit ca aliații europeni să-și mărească cheltuielile naționale de apărare, doar 18 la sută fiind de părere că cheltuielile militare europene ar trebui să rămână la același nivel, iar 8 la sută sugerând să scadă.

În ciuda sentimentului comun că aliații ar trebui să își asume mai multă responsabilitate financiară pentru apărarea colectivă, 66% dintre cei chestionați au spus că apartenența la NATO aduce beneficii SUA, față de 31% care cred că nu.

Sprijinul pentru apartenența la alianță este mai mare în rândul democraților cu 81 la sută decât în rândul republicanilor cu 51 la sută. Diviziunea partizană - democrați pentru NATO și republicani împotrivă - a devenit mai puternică în ultimii ani.

Cel mai recent sondaj al Pew a arătat că americanii sunt împărțiți în această problemă, cu o cotă egală de 36% fiecare spunând că sprijinirea Ucrainei fie ajută, fie dăunează siguranței naționale a SUA. Douăzeci și patru la sută au spus că acest lucru nu are niciun impact asupra securității naționale.

O mare minoritate de americani - 44 la sută - spun că sunt extrem sau foarte îngrijorați de victoria Rusiei. Sentimentul este mai răspândit în rândul democraților la 55 la sută decât în rândul republicanilor cu 35 la sută. O proporție generală similară - 48 la sută - se teme că amenințarea rusă la adresa altor națiuni regionale a crescut, de la 41 la sută în septembrie 2022.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu