Analiză Reuters despre planul ocult al lui Vladimir Putin: Ce urmărește de fapt liderul de la Kremlin prin discuțiile de pace cu Ucraina

Postat la: 26.05.2024 - 15:17

Semnalul președintelui rus Vladimir Putin din această săptămână, potrivit căruia este deschis la discuții de pace, ar trebui privit cu o serie de avertismente de proporții, precum și cu greutatea experienței anterioare a Ucrainei și a Occidentului în ceea ce privește diplomația rusă.

Vineri s-au auzit o sumedenie de zvonuri despre negocieri, în aceeași lună în care Moscova a lansat o a treia invazie a Ucrainei din nordul Harkovului. Agenția de știri Reuters a citat patru surse, într-un reportaj realizat de doi reporteri cu experiență și relații profunde în Rusia, potrivit cărora Moscova ar fi dispusă să ia în considerare negocieri de pace care ar îngheța actuala ocupație rusă a aproximativ o cincime din Ucraina.

Putin a răspuns la acest raport sugerând că Rusia este dispusă să discute despre pace, pe baza unor acorduri anterioare. El a făcut aluzie la o înțelegere avortată la Istanbul, imediat după începerea războiului, în 2022, care a eșuat, în principal din cauza faptului că forțele Moscovei continuau să se dezlănțuie pe teritoriul ucrainean, iar masacrele din jurul Kievului au ieșit la iveală. Ideea vehiculată în raportul Reuters nu ar ajunge la obiectivul declarat al Moscovei de a cuceri tot estul Donețkului, dar ar elimina și insistența Kievului de a nu ceda niciun teritoriu.

Contextul remarcilor lui Putin a fost esențial. Acestea au avut loc în timpul unei vizite la președintele Belarusului, Alexander Lukașenko - lucru care în trecut a avut loc cu câteva momente înainte ca Kremlinul să folosească teritoriul belarus pentru mișcări militare în Ucraina, în timp ce vineri a avut loc în timpul unor exerciții comune de arme nucleare tactice între cele două țări. Putin vorbea despre pace pe un fundal care era orice altceva.

Putin a pus la îndoială legitimitatea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, pe care Moscova l-a atacat în mod repetat, după ce Kievul a trebuit să amâne alegerile din cauza războiului pe care Putin l-a început. În același timp, au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora avionul privat al fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici ar fi aterizat în Belarus. Pro-rusul Ianukovici a fugit din Ucraina în 2014, după ce forțele loiale lui au împușcat zeci de protestatari în centrul Kievului.

Simpla posibilitate a prezenței sale în timp ce Putin și Lukașenko se întâlneau a dus la speculații că Moscova spera din nou să pună la cale revenirea unui reprezentant la putere în Ucraina. Obiectivul mai puțin brutal al Kremlinului în Ucraina - în afara unei ocupații totale sau parțiale - a implicat un președinte la Kiev pe care îl consideră loial, care va opri marșul țării spre Uniunea Europeană și NATO. A fost fantezist înainte de invazia din 2022 și a apărut în timpul discuțiilor avortate de la Istanbul din 2022.

Dar acum ar avea probabil nevoie de o forță rusă de ocupație pentru a o impune unei populații care fierbe din cauza brutalității Kremlinului. Atunci de ce se vorbește despre pace, mai ales când Rusia pare să aibă cel mai de succes moment pe linia frontului în ultimele luni, dacă nu chiar de la invazie? Diplomația a fost întotdeauna un instrument militar pentru Kremlin. Acesta a vorbit despre pace în Siria în 2015, în timp ce avioanele lor au bombardat civilii din zonele controlate de rebeli.

A vorbit despre pace în 2015 cu Ucraina, în timp ce trupele rusești și proxiștii lor se aflau în plin asalt împotriva orașului ucrainean strategic Debaltseve. Nu este cinic să nu ai încredere în sinceritatea Rusiei atunci când negociază, ci o necesitate practică. Experiența arată că aceasta consideră că merită să continue discuțiile în cazul în care acestea produc în mod neașteptat un rezultat util fără violență sau îi dau adversarului un motiv de pauză în lupta pentru a încerca să încurajeze un acord.

De asemenea, este posibil ca Moscova să vorbească din nou despre pace acum din două motive. În primul rând, Ucraina și aliații săi convoacă un summit de pace în Elveția în iunie, unde vor discuta, fără Rusia, ce fel de acord ar putea accepta. Probabil că scopul este de a crea un impuls pentru o rampă de ieșire pe care Kremlinul o poate lua atunci când forțele sale sunt în cele din urmă epuizate militar sau în impas.

Zelensky a declarat că speră ca China - cel mai puternic aliat al Rusiei, dar doar un susținător parțial în războiul din Ucraina - să participe. Este posibil ca Putin să vorbească acum despre pace pentru a sugera Beijingului să nu se implice în diplomația despre Rusia fără ca aceasta să fie prezentă. Există puține șanse serioase ca summitul din Elveția să pună capăt războiului, dar ar putea concretiza mințile din Occident cu privire la cât de serioasă este amenințarea pe care Moscova o reprezintă pentru un acord de pace real, prin prezentarea oaselor cu privire la daunele pe care Ucraina ar trebui să le absoarbă la integritatea sa teritorială pentru a opri vărsarea de sânge.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat vineri că aluziile lui Putin la discuțiile de pace au avut ca scop direct sabotarea summitului. „Putin nu are în prezent nicio dorință de a pune capăt agresiunii sale împotriva Ucrainei", a scris el pe X, adăugând că „de aceea îi este atât de frică" de summitul din Elveția. În al doilea rând, și cel mai important, Putin transmite mesaje guvernelor din Occident și actualei campanii prezidențiale americane.

El încearcă să sugereze în mod opacizat - poate populiștilor din Europa sau republicanilor MAGA din Statele Unite - că o înțelegere simplă este la îndemână, una în care liniile de front, pe care Ucraina pierde în prezent cu pierderi semnificative, poate îngheța brusc. Sprijinul occidental pentru război este costisitor și din ce în ce mai nepopular - deși recenta sumă de 61 de miliarde de dolari aprobată de Congres a dat, poate, o amânare în această chestiune, care nu mai este la mila opiniei electorale de aproximativ un an.

Raportul Reuters le permite celor din Occident care doresc să vadă sfârșitul războiului să creadă că Kremlinul ar putea opri războiul, în forma actuală, imediat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut ca raportul să sune ca și cum ar reflecta poziția permanentă a Rusiei. Dar, în cele din urmă, ar putea suna nou și interesant pentru figurile cheie din Occident: Donald Trump - care nu a reușit să explice cum ar pune în aplicare afirmația sa că ar putea opri războiul în 24 de ore - și alți membri NATO care sunt mai puțin optimiste decât Franța, Marea Britanie și statele baltice, cu privire la necesitatea de a nu avea niciodată încredere în Rusia la masa negocierilor.

Putin este un pragmatic. A început războiul crezând că va fi ușor. L-a continuat crezând că toleranța sa la durere, securitatea autocratică și răbdarea pentru victorie vor triumfa. S-ar putea să aibă dreptate, chiar acum. El vede acum un moment de slăbiciune electorală în SUA, și în alte state europene, pe care l-a întâmpinat cu un semnal vag și opac că ar putea fi un moment pentru diplomație.

Probabil că va obține o anumită tracțiune în rândul celor care speră cu disperare că războiul din Ucraina va dispărea pur și simplu și care sunt mai puțin atenți la amenințarea existențială pe care o reprezintă o Moscova victorioasă și hipermilitarizată pentru membrii estici ai NATO. Dar ar trebui privită prin prisma cinismului profund al diplomației anterioare a Moscovei în Siria și Ucraina: folosită ca un moment pentru a urmări cu ferocitate aceleași obiective militare, dar cu fundalul iluzoriu că pacea ar putea fi chiar după colț.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu