Analiză BBC asupra discursului lui JD Vance în care a vorbit de alegerile din România: „Au fost 20 de minute foarte ciudate"
Postat la: 15.02.2025 - 12:58
Cum să se pună capăt războiului din Ucraina fără a ceda în fața Rusiei și cum Europa trebuie să își majoreze cheltuielile pentru apărare erau temele pe care vicepreședintele american JD Vance trebuia să le atingă în principal în discursul său de vineri de la Conferința de Securitate de la Munchen, menționează BBC. Cu toate acestea, oficialul american nu a atins niciuna și a ales să se lanseze în critici la adresa statelor europene.
Vicepreședintele american a avut un discurs critic la adresa Europei în care a spus că alegerile din România au fost anulate „pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și la presiunea enormă din partea vecinilor săi continentali"
„Cel mai înalt reprezentant american prezent, vicepreședintele JD Vance, nu și-a folosit timpul petrecut pe podium pentru a vorbi despre niciunul dintre aceste subiecte. În schimb, el a șocat delegații de vineri prin atacarea categorică a aliaților Washingtonului, inclusiv a Marii Britanii, într-un atac fulgerător în care a denunțat dezinformarea și dreptul la liberă exprimare. Au fost 20 de minute foarte ciudate, care s-au bucurat în mare parte de tăcere din partea delegaților din sală", se menționează în analiza corespondentului BBC prezent la Munchen.
JD Vance și-a folosit timpul pentru a critica guvernele europene pentru că au dat înapoi de la valorile lor sau pentru că au ignorat problemele create de migrație sau că au îngrădit libera exprimare.
„Discursul lui Vance a picat foarte prost - fără echivoc. A fost judecat extraordinar de prost. Dar cui s-a adresat?", întreabă Frank Gardner, senior corespondent BBC care relatează de la Conferința de la Munchen. Un comentator american îi spune: „Asta a fost doar pentru consumul intern al SUA".
BBC subliniază că tonul lui JD Vance s-a schimbat și a devenit pozitiv când a avut întâlnirea bilaterală, în marja conferinței, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Cei doi au avut „o conversație bună", potrivit lui Zelenski, care a declarat că aceasta a fost „prima noastră întâlnire, nu ultima, sunt sigur". Liderul ucrainean a subliniat necesitatea ca Washingtonul și Kievul să vorbească mai mult și să lucreze împreună „pentru a pregăti planul [privind] cum să îl oprim pe Putin și să terminăm războiul".
Potrivit președintelui american Donald Trump, președintele rus Vladimir Putin dorește, de asemenea, pace, dar pace în termenii săi. „Cu excepția cazului în care acestea s-au schimbat în secret, ele implică capitularea în fața cererilor Rusiei și cedarea permanentă a teritoriului către Moscova", remarcă Frank Gardner.
Discursul lui Vance a avut loc la câteva zile după ce președintele Trump a intrat abrupt în procesul de negociere a Ucrainei, recunoscând, prin intermediul secretarului său pentru apărare, Pete Hegseth, că restaurarea teritoriului Ucrainei la situația anterioară primei invazii ruse din 2014 este pur și simplu „nerealistă".
De asemenea, SUA au zădărnicit speranțele Kievului de a adera la NATO, o ambiție cheie a președintelui Zelenski, și au exclus trimiterea de trupe americane pentru a ajuta la protejarea frontierelor Ucrainei data viitoare când Rusia va decide să invadeze.
Înaintea conferinței de la Munchen, Europa a fost uimită de vestea că Trump a avut o convorbire telefonică aparent cordială de 90 de minute cu Putin, punând astfel capăt brusc înghețării de trei ani a discuțiilor Occidentului cu liderul rus, înghețare care a fost în vigoare din momentul invaziei din 2022.
„De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației. Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat", a spus JD Vance.
„Situația a ajuns atât de rău", spune Vance, în discursul critic la adresa statelor europene, încât „în decembrie, România a anulat direct rezultatele alegerilor prezidențiale pe baza suspiciunilor slabe ale unei agenții de informații și a presiunii enorme din partea vecinilor continentali".
„Din ce înțeleg, argumentul a fost că dezinformarea rusească a infectat alegerile românești. Dar le cer prietenilor mei europeni să se uite în perspectivă. Puteți crede că este greșit ca Rusia să cumpere reclamă pe social media să vă înfluențeze alegerile, noi cu siguranță credem, puteți condamna acest lucru pe scena mondială. Dar dacă democrația poate fi distrusă cu câteva sute de mii de dolari plătite pe reclame digitale de o țară străină, atunci nu a fost foarte puternică de la început", a continuat Vance.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu