Armele nucleare, subiectul fierbinte între SUA și Rusia. Care sunt marile puteri ce ar putea fi invitate la negocieri și cine este respins
Postat la: 31.07.2021 - 06:34
Discuții intense au avut loc la Geneva, în această săptămână, între delegațiile SUA și ale Rusiei, conduse de Wendy Sherman și Sergei Ryabkov, privind controlul armelor nucleare și stabilitatea strategică.
Propunerile celor două părți au fost de continuare a discuțiilor pe acest subiect, însă la negocierile viitoare, Moscova ar dori să invite și Marea Mritanie și Franța, pe când Washington-ul ar vrea să fie inclusă China, potrivit Reuters.
Poate părea surprinzător faptul că alte mari puteri din lume, precum Germania, Japonia sau state dotate cu multe focoase nucleare, precum India, Pakistan sau Israel, nu ar fi invitate la masa tratativelor.
Anatoli Antonov, Ambasadorul Rusiei la Washington, a declarat că este inevitabil ca marile puteri să fie nevoite, în cele din urmă, să discute despre extinderea negocierilor privind controlul armelor nucleare, incluzând și alte țări. Iar Moscova consideră oportună invitarea Marii Britanii și a Franței, conform US News.
"Această chestiune a căpătat o relevanță deosebită, în urma deciziei recente de la Londra, de a crește nivelul maximum al focoaselor nucleare, cu până la 40%, adică la 240 de unități", a spus Antonov.
În comentariile avute după întrevederea cu Secretarul de Stat Adjunct, Wendy Sherman, ministrul de Externe adjunct al Rusiei, Serghei Ryabkov a declarat că "Statele Unite ar dori să fie inclusă și China, în cadrul unor discuții mai largi privind controlul armelor nucleare".
De partea cealaltă, Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, a spus că întâlnirea de miercuri de la Geneva, a fost "una profesionistă și substanțială". "Rămânem dedicați, chiar și în perioadele de tensiune, să asigurăm predictibilitatea și să reducem riscul unui conflict armat și amenințarea cu războiul nuclear". Delegația americană s-a întâlnit, după meeting-ul cu Rusia, joi, 29 iulie 2021 și cu membrii alianței NATO.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu