Avertismentul lui Tedros: Varianta Delta reduce considerabil eficiența vaccinurilor anti-Covid!

Postat la: 24.11.2021 - 20:39

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat miercuri, 24 noiembrie, că varianta Delta (indiană) a SARS-CoV-2, care a devenit dominantă în Europa, reduce la 40% eficienţa vaccinurilor împotriva transmiterii bolii.

În acest context, directorul OMS a subliniat că respectarea măsurilor de protecție este în continuare esențială. "Vaccinurile salvează vieţi, dar nu împiedică în totalitate transmiterea Covid-19. Există date care sugerează că, înainte de apariţia variantei Delta, vaccinurile reduceau transmiterea cu aproximativ 60%. Odată cu Delta, acest nivel a scăzut la 40%", a transmis Ghebreyesus într-o conferinţă de presă.

Acesta a avertizat asupra riscului ca, în unele țări, autoritățile să creadă că pandemia a luat sfârșit în urma unei rate mari de vaccinare. "În numeroase ţări şi comunităţi, ne temem că ar exista ideea falsă potrivit căreia vaccinurile au pus capăt pandemiei şi că oamenii care s-au vaccinat nu mai au nevoie de alte precauţii", a continuat el.

Directorul OMS a vorbit despre situaţia din Europa, lovită în plin de al cincilea val al pandemiei, cauzat de un amestec al unui nivel insuficient al vaccinării şi de o relaxare prematură, în pofida dominaţiei variantei indiene în regiune, a gesturilor barieră şi restricţiilor. "Săptămâna trecută, peste 60% dintre infecţiile şi decesele cauzate de Covid-19 în lume au avut loc în Europa. Acest număr enorm de cazuri se repercutează într-o povară de nesuportat a sistemelor de sănătate şi personalului din sănătate epuizat", a subliniat acesta.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu