BBC: Ucraina a primit un ultimatum. Rusia obține de la Trump mai tot ce își dorește
Postat la: 13.02.2025 - 08:23
Un singur apel telefonic nu va pune capăt magic războiului din Ucraina. Discuțiile pot începe acum. Nu este clar când și cum vor ajunge exact. Dar președintele Vladimir Putin a obținut deja o victorie diplomatică pur și simplu ținând această conversație telefonică, relatează BBC.
La urma urmei, în urmă cu trei ani a fost în sălbăticia politică. Decizia lui Putin de a lansa o invazie pe scară largă a Ucrainei îl transformase într-un paria. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în majoritate covârșitoare o rezoluție prin care condamna Rusia pentru „folosirea ilegală a forței împotriva Ucrainei". Rusia a fost lovită de mii de sancțiuni internaționale. În anul următor, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru liderul de la Kremlin.
Cât despre președintele Statelor Unite - atunci Joe Biden - nu a lăsat nicio îndoială despre ceea ce credea despre omologul său rus, condamnându-l pe Putin drept un „dictator ucigaș" și „un bătăuș pur". După ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, nu au mai existat convorbiri telefonice între Putin și Biden. O schimbare de președinte a adus o schimbare de stil, o schimbare de limbă - și o abordare total diferită a SUA față de Rusia.
Trump spune că vrea „să lucreze împreună, foarte strâns" cu Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina. El speră că vor „vizita națiunile celuilalt". În mod clar, la fel și Vladimir Putin, care l-a invitat pe Trump la Moscova. Dacă această vizită va continua, va semnifica o schimbare majoră în relațiile dintre SUA și Rusia. Un președinte american nu a vizitat Rusia de mai bine de un deceniu.
În multe privințe, Putin a obținut deja ceea ce își dorește - șansa de a negocia direct cu Statele Unite în privința Ucrainei, eventual peste capul Kievului și al Europei - precum și oportunitatea de a se pune pe primul loc al politicii internaționale. Oficialii ruși susțin că Moscova este pregătită pentru discuții, dar se referă întotdeauna la așa-numita propunere de pace a lui Putin din iunie 2024, care se citește mai mult ca un ultimatum.
Conform acestui plan, Rusia ar putea menține tot teritoriul ucrainean pe care l-a acaparat, plus un teren încă sub control ucrainean. În plus, Ucrainei nu ar avea voie să adere la NATO și sancțiunile occidentale împotriva Rusiei ar fi abandonate. După cum a spus un ziar rus la începutul acestei săptămâni: „Rusia este pregătită pentru discuții. Dar în condițiile ei. „Dacă renunți la limbajul diplomatic, în esență asta se numește ultimatum".
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu