BlackRock jubilează: Occidentul mobilizează resurse imense pentru reconstrucția Ucrainei. Câți bani se vor investi

Postat la: 26.09.2024 - 11:58

După ce președintele Volodimir Zelenski a cerut sprijinul Occidentului pentru a ajuta Ucraina să reziste atacurilor, zeci de state au anunțat deja disponibilitatea de a aloca aproape 60 de miliarde de euro pentru reconstrucția țării, fonduri ce vor fi administrate de BlackRock.

În paralel, Statele Unite se pregătesc să aprobe un nou pachet de armament pentru Kiev, estimat la aproximativ șapte miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare de până acum. La Adunarea Generală a Națiunilor Unite, președintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că plănuiește să bombardeze centralele nucleare ucrainene ca parte a campaniei de teroare împotriva țării sale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:„Acum, că centrala nucleară din Zaporojie rămâne ocupată de forțele ruse, din păcate, există pericolul să provoace un incident nuclear. Aceasta este sursa principală de pericol radiologic în Europa, posibil în întreaga lume. De aceea, în formula de pace pe care am prezentat-o, primul punct este legat de siguranța nucleară. În Ucraina știm exact cu ce ne confruntăm".

Andrzej Duda, președintele Poloniei: „În ultimii doi ani și jumătate am asistat la agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei vecine. Această agresiune neprovocată destabilizează regiunea și reprezintă o amenințare directă la adresa ordinii și securității globale".

În același timp, Rusia se pregătește să își schimbe doctrina nucleară, cea care decide când și cum vrea Moscova să folosească armele nucleare pentru a se apăra.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Versiunea revizuită a documentului ia în considerare o agresiune împotriva Rusiei din partea oricărui stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, ca fiind un atac comun asupra Federației Ruse".

„Condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt, de asemenea, clar specificate. Vom lua în considerare această posibilitate în momentul primirii unor informații fiabile despre lansarea masivă a armelor de atac aeriene și spațiale și trecerea acestora peste granițele noastre de stat. Mă refer la avioane strategice, rachete de croazieră, drone, arme hipersonice și alte aeronave", a mai declarat Putin.

Președintele Vladimir Putin a anunțat modificările în cadrul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, având în vedere că Ucraina este principala țară vizată, iar schimbările sunt generate de discuțiile privind posibilitatea atacării unor ținte situate pe teritoriul Rusiei cu arme din Occident.

La New York, zeci de națiuni, conduse de Statele Unite, s-au angajat să sprijine Ucraina în procesul de reconstrucție post-război.

Joe Biden, președintele SUA: „Astăzi le arătăm ucrainenilor că nu sunt singuri. Nu sunteți singuri în această luptă. Nu sunteți singuri în munca de reconstrucție care urmează. Poporul ucrainean a luptat și a murit pentru a obține un viitor liber și independent. Domnule președinte, cu toții suntem alături de dumneavoastră".

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene: „Pacea nu este doar absența războiului. Pacea este o soluție care face războiul imposibil și inutil. Trebuie să punem Ucraina în situația de a negocia o astfel de pace".

Uniunea Europeană a declarat că va aloca până la 35 de miliarde de euro, provenind din dobânzile active ale fondurilor rusești înghețate.

Totuși, președintele Braziliei a anunțat la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, fără a oferi detalii, că el și Beijingul colaborează la un plan destinat să aducă Ucraina și Rusia la masa negocierilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu