Brexit fara acord comercial: Sute de TIR-uri la coada pentru a intra in Marea Britanie

Postat la: 14.12.2020 - 09:07

In perspectiva unui Brexit fara acord, temerile ca totul se va incheia cu un esec sunt mai mari decat sperantele. Potrivit sursei amintite, guvernul a avertizat supermarketurile si farmaciile din Marea Britanie sa inceapa sa-si faca stocuri, pentru ca un Brexit fara acord este probabil.

Sursa citata mai arata ca in sudul Marii Britanii s-au creat deja cozi kilometrice de TIR-uri care ar incerca sa ajunga in Marea Britanie inainte de Anul Nou, cand este de asteptat ca schimburile comerciale sa se supuna altor reguli decat cele din prezent. Sursa citata mai arata ca autoritatile britanice le reamintesc soferilor acest lucru prin mesaje afisate pe panouri uriase.

Un Brexit fara acord cu Bruxelles-ul va presupune plata de taxe vamale de 5,7% pentru exporturile catre Marea Britanie. Bunurile importate de europeni din Regatul Unit ar urma sa fie taxate si ele la vama cu 4,3%. Pentru unele produse agricole taxele ar putea depasi, insa, 20%. Marea Britanie produce doar 55% din alimentele pentru consum propriu, iar 26% provin din tarile UE, pana acum importate fara taxe si controale vamale. Lipsa unui acord va declansa o goana generala dupa cumparaturi, mai ampla decat cea care a fost in martie, la inceputul pandemiei de coronavirus.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu