Butoiul cu pulbere din Marea Neagră. Ce arsenal aduce US Navy şi care este răspunsul Rusiei

Postat la: 14.04.2021 - 13:49

Pe fondul unei Rusii tot mai agresive la frontierele cu Ucraina, două nave de luptă americane vor intra, neprogramat, în zilele următoare, în Marea Neagră.

Flota a 6-a americană nu a făcut publice numele acestor nave, însă este foarte probabil fie vorba despre modernele distrugătoare din clasa Arleigh Burke USS Donald Cook (DDG 75) şi USS Roosevelt (DDG 80). În funcţie de echipare, navele de luptă din această clasă pot costa între 0,8 şi 1,5 miliarde de dolari. Navele de luptă au sistemele automate de identificare şi poziţionare (Automatic Identification System-AIS) oprite, dar, conform unor date, acestea ar fi depăşit deja zona coastelor italiene din Mediterană. Astfel, distrugătoarele ar urma să tranziteze strâmtoarea Bosfor pe 14 şi 15 aprilie, pentru o vizită de aproape trei săptămâni în Marea Neagră.

Cele două nave de luptă „surori" au o putere de foc deosebită şi sunt dotate cu sisteme de armament de ultimă oră. USS Donald Cook (DDG 75), care a intrat în serviciu în 1998, luptă sub sloganul „Credinţa fără frică" şi are baza în portul spaniol Rota. USS Roosevelt (DDG 80) este cu doi ani mai tânără şi a intrat în componenţa Flotei a 6-a americane anul trecut, când a înlocuit distrugătorul USS Carney (DDG-64).
Varianta navală a Scutului de la Deveselu

Cu toate că sunt asemănătoare, la capitolul sisteme de armament cele două nave au unele dotări oarecum diferite. USS Donald Cook (DDG 75), de exemplu, este echipată cu un sistem Aegis Ballistic Missile Defense asemănător Scutului de la Deveselu. Apoi, nava este dotată cu două baterii verticale care pot lansa 29, respectiv, 61 de rachete de diverse tipuri, printre care devastatoarele rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune BGM-109 Tomahawk sau vectorii antiaerieni RIM-156 SM-2 şi antisubmarin RUM-139 VL-ASROC.

USS Donald Cook (DDG 75) mai are în dotare sisteme de rachete antinavă Harpoon, două tunuri rapide robotizate Phalanx CIWS Block 1B, un tun naval principal de 127 de milimetri, două sisteme triple de lansare a torpilelor şi alte sisteme clasice de armament. USS Donald Cook este propulsată de patru turbine care totalizează 100.000 de cai-putere, poate naviga cu viteza maximă de 56 de kilomteri pe oră şi este deservită de 281 de ofiţeri şi marinari. Nava este dotată cu cinci sisteme radar, din care unul de control al focului şi trei sonare, şi are la bord un elicopter SH-60 Sea Hawk.

USS Roosevelt (DDG 80) are sistem de lansare a rachetelor diferit, fiind dotată cu o platformă care poate declanşa 96 de vectori în cel mai scurt timp. Totuşi, USS Roosevelt poate lansa aceleaşi tipuri de rachete ca şi USS Donald Cook, dar, spre deosebire de aceasta, nu este dotată cu sistem Aegis Ballistic Missile Defense.

Ca o compensare, USS Roosevelt (DDG 80) are la bord două elicoptere SH-60 Seahawk. În rest, sistemele de armament şi de luptă electronică, dar şi perfomanţele dinamice sunt identice cu cele ale navei „soră". USS Roosevelt este deservită de un echipaj mai numeros, format din 380 de ofiţeri şi marinari. În rândul acestora s-ar afla, conform unor surse, un număr neprecizat de operatori FOS ai celebrei Navy SEALs.

Reamintim că, încă din 2014, estul Ucrainei este scena unui conflict sângeros între separatiştii sprijiniţi de Rusia şi forţele armate ale organelor constituţionale ale Ucrainei. În ultimele săptămâni, oficialii ucraineni au raportat însă concentrarea forţelor ruseşti în regiunea ocupată Crimeea şi în proximitatea teritoriilor controlate de insurgenţii pro-ruşi. Moscova a negat în mod repetat că ar fi trimis trupe şi arme în sprijinul separatiştilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat săptămâna trecută că Rusia este liberă să mute trupele pe teritoriul său după cum crede de cuviinţă.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu