Cat de aproape e Marea Criză si ce impact planetar va avea?!

Postat la: 10.07.2021 - 07:36

Profitul pe obligațiunile americane a continuat un trend descrescator, luând cu ele și evolutia acțiunilor pe pietele bursiere. Ce anume determină aceast prăbușire? Variantele Delta, Lambda și acum Epsilon ale Covid-19 și o Olimpiadă de la Tokyo fără spectatori (sau sponsori)?

Marile companii farmaceutice se pregătesc deja să obțină permisiunea pentru al treilea rapel, iar Casa Albă sugerează că acestea ar putea merge chiar din ușă în ușă, astfel încât piețele să poată profita de această vaccinare la propriu, dacă doresc. Pe această "notă muzicală", un editorial al Bloomberg repetă "refrenul": Beijingul se "mișcă" pentru a opri IPO-urile tehnologice din China.

Acest lucru este suficient pentru ca mulți dintre cei de pe Wall Street și din grupurile de reflecție din SUA să se îmbufneze în dormitoarele lor. Cu toate acestea, piețele au ratat un mesaj mai mare și mai sumbru: Beijingul nu vrea ca firmele sale de tehnologie să fie altceva decât CHINEZEȘTI în primul rând; și aceleași preocupări legate de securitatea națională ar putea conduce la aceeași reacție și în SUA - deși cu un decalaj, având în vedere rolul de "vampir" pe care îl joacă deja Big Tech.

Între timp, Parlamentul UE a adoptat o rezoluție fără caracter obligatoriu 578-29 prin care solicită instituțiilor și membrilor săi "să refuze invitațiile pentru reprezentanții guvernamentali și diplomați de a participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, cu excepția cazului în care guvernul chinez demonstrează o îmbunătățire verificabilă a situației drepturilor omului în Hong Kong, regiunea uigură Xinjiang, Tibet, Mongolia interioară și în alte părți din China"; condamnând "în termenii cei mai fermi" "urgența drepturilor omului" din Hong Kong; făcând apel la Bruxelles pentru un nou val de sancțiuni împotriva autorităților chineze; și reiterând că acordul UE-China privind CAI rămâne înghețat atât timp cât sancțiunile chineze împotriva deputaților europeni și a savanților sunt în vigoare.

Rămânând la inflație, IPC și PPI din China au fost de 1,1%, față de 1,2% și 1,3% așteptate luna trecută, respectiv de 8,8% față de 9,0% anterior. Având în vedere că Consiliul de Stat a semnalat o relaxare a politicii în această săptămână, nimic din acest titlu nu stă în cale - dar, din nou, nici cifra PPI nu strigă că este o idee bună. O nouă creștere a prețurilor la principalele mărfuri pe care China nu le stabilește, cum ar fi petrolul, și PPI ar putea să se îndrepte din nou spre o creștere.

Și în timp ce petrolul urcă și coboară, mișcând odată cu el PPI și randamentele obligațiunilor, presa iraniană spune că decizia privind reluarea acordului nuclear "se ia în prezent în capitalele țărilor implicate" - Teheran și Washington, DC: scuze, UE "autonomie strategică deschisă"! Cu toate acestea, discuțiile sunt blocate în două domenii-cheie: eliminarea sancțiunilor pe scară largă și cererea ca Iranul să rămână "la un an de o bombă", ceea ce, având în vedere progresele înregistrate din 2015, ar necesita să se facă pași înapoi.

Într-adevăr, la începutul lunii iunie, secretarul de stat Blinken a declarat că, dacă lucrurile continuă, timpul de ieșire a Iranului pentru o bombă ar putea fi de la "câteva luni în cel mai bun caz" la "o chestiune de săptămâni". Ca atare, există prima mențiune în presă despre pregătirea unui "plan B": noi sancțiuni;... și, pe de altă parte, nu cumva SUA tocmai au pus capăt unui război după 20 de ani?

Tyler Durden

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu