Ce este "războiul de semnalizare" purtat acum de SUA și Rusia. Diplomația clasică este doar o componentă a "dansului"

Postat la: 16.02.2022 - 19:23

Pe măsură ce confruntarea cu Ucraina continuă, Moscova și Washingtonul practică un joc de semnalizare din ce în ce mai complex, cu mize din ce în ce mai mari, pentru a încerca să-și asigure obiectivele fără să tragă niciun foc.

Diplomația tradițională este doar o componentă a acestui dans. Mișcările de trupe, avertismentele și legislația privind sancțiunile, închiderile ambasadelor, summiturile liderilor și scurgerile de informații sunt toate menite, parțial, să dovedească disponibilitatea fiecărei țări de a îndeplini anumite amenințări sau de a accepta anumite riscuri, scrie New York Times.

Rusia, prin mutarea a mii de trupe din estul său îndepărtat la granița cu Ucraina, speră să convingă Washingtonul și Kievul că este dispusă să îndure un război major pentru a-și asigura cererile cu forța, astfel că aceste țări ar fi mai bine să îndeplinească cererile Rusiei în mod pașnic. Administrația Biden, declarând că o invazie rusă ar putea fi iminentă, chiar și închizându-și ambasada de la Kiev și avansând represalii economice, semnalează că Moscova nu se poate aștepta la concesii americane disperate.

A existat un val de astfel de gesturi. Rusia a organizat exerciții navale la Marea Neagră, ceea ce înseamnă că ar putea închide apele comerciale. Președintele Biden publicat declarații comune cu liderii europeni, în care a transmis că aceștia nu se opun sancțiunilor americane, care ar putea chiar dăuna și Europei. Dar cu cât ambele părți încearcă mai mult să-și facă amenințările credibile, de exemplu prin relocarea trupelor, cu atât mai mult crește riscul unei erori de calcul care ar putea scăpa de sub control.

Fiecare parte cultivă, de asemenea, ambiguitatea cu privire la ceea ce va sau nu va accepta și va face sau nu va face, în speranța că-și va forța adversarul să se pregătească pentru toate situațiile. Biden a trimis arme Ucrainei, un mesaj că ar face orice conflict mai dureros pentru Rusia și a stabilit în detaliu sancțiuni.Administrația sa a făcut publice, de asemenea, ceea ce spune că sunt planuri ale Rusiei de a falsifica o justificare a războiului, sugerând că orice astfel de truc ar fi rapid demascat, făcându-l mai puțin atractiv.

Dar amenințările și jocurile funcționează cel mai bine atunci când sunt susținute de acțiune, crescând riscul unui război pe care niciuna dintre părți nu și l-ar dori cu adevărat. Biden trebuie să-l convingă pe Putin că sancțiunile occidentale vor fi automate și severe, convingându-i totodată pe europeni, care ar suporta o mare parte din costuri, că sancțiunile nu i-ar lovi prea tare. Similar, Putin încearcă să se poziționeze în fața liderilor occidentali ca fiind pregătit pentru război.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu