Ce pune la cale Teheranul? Iranul dă asigurări că o nouă rezistenţă va apărea în Siria împotriva Israelului

Postat la: 31.12.2024 - 17:10

O „nouă rezistenţă" împotriva Israelului va apărea în Siria, în ciuda căderii fostului preşedinte Bashar al-Assad, potrivit unui înalt responsabil iranian apropiat ayatollahului Ali Khamenei.

Timp de decenii, Siria lui Bashar al-Assad a fost un aliat apropiat al Teheranului şi un membru-cheie al „axei de rezistenţă" a acestuia, care reuneşte grupuri armate unite în opoziţia lor faţă de Israel, precum Hezbollahul libanez şi Hamasul palestinian, care gravitează în jurul Iranului şiit. La 8 decembrie, în urma unei ofensive fulger, forţele rebele siriene conduse de un grup radical sunnit au cucerit Damascul şi l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Assad.

„Nu numai că rezistenţa (faţă de Israel, n.r.) nu a slăbit, dar odată cu ocuparea teritoriilor siriene de către regimul sionist, o nouă rezistenţă s-a născut şi se va manifesta în anii următori", a declarat secretarul Consiliului Suprem de Securitate Naţională, Ali Akbar Ahmadian, citat luni seara de agenţia oficială Irna. Ahmadian este un consilier apropiat al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, aflat la putere din 1989.

La 22 decembrie, Ali Khamenei a prezis „apariţia unui grup de rezistenţă puternic şi onorabil" în Siria. Nu este clar dacă cuvintele sale implică rezistenţa împotriva Israelului sau răsturnarea coaliţiei din Siria, care a pus capăt unei jumătăţi de secol de guvernare a familiei Assad.

De asemenea, consilierul său a dat asigurări luni că ţara sa nu şi-a schimbat doctrina nucleară, după ce Iranul a vorbit la sfârşitul lunii noiembrie despre posibilitatea de a se înzestra cu arma nucleară, dacă europenii vor reimpune sancţiuni. Oficialul a făcut această declaraţie în cursul unei întâlniri cu ministrul de externe al Omanului, Badr al-Boussaïdi, a cărui ţară joacă de mult timp rolul de mediator între Iran şi ţările occidentale, în special Statele Unite.

Iranienii îşi apără dreptul de a utiliza energia nucleară în scopuri civile, în special pentru producerea de energie electrică, şi neagă că doresc să se doteze cu arme nucleare, ceea ce ţările occidentale pun la îndoială. În decembrie, Iranul a acceptat o monitorizare sporită din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul deciziei sale de a creşte puternic rata de producţie a uraniului puternic îmbogăţit.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu