Ce urmează în Italia, după ce extrema dreaptă a câștigat alegerile
Postat la: 26.09.2022 - 14:22
Extrema dreaptă din Italia a câștigat alegerile parlamentare care au avut loc duminică, iar Giorgia Meloni ar putea deveni astfel prima femeie premier al țării.
Momentan rezultatele oficiale nu au fost anunțate, dar potrivit unor rezultate parțiale anunțate luni dimineață de Ministerul de Interne, coaliţia condusă de Giorgia Meloni a obținut 44% din voturi.
Această victorie este însă doar un prim pas în formarea unui nou guvern funcțional, scrie BBC. Iată, așadar, cum se vor desfășura lucrurile în următoarele zile:
- Luni urmează să fie anunțate rezultatele oficiale finale de către Ministerul de Interne.
- Până la 13 octombrie, Parlamentul se va întruni pentru prima dată de la alegeri. Procesul de formare a guvernului nu poate începe până atunci.
- După 20 octombrie, președintele Italiei negociază apoi cu toate formațiunile din coaliție pentru a decide un premier. Este însă destul de clar că formaţiunea Fratelli d'Italia, a Giorgiei Meloni, va da premierul, pentru că a primit cele mai multe voturi la alegerile de duminică.
- Finalul lunii octombrie: Președintele Sergio Mattarella o va nominaliza pe Giorgia Meloni premier.
- Meloni va începe apoi să-și construiască guvernul și să ofere poziții ministeriale celor din propriul său partid, dar și aliaților săi de coaliție. Vor stabili și un program de guvernare. Este posibil ca aceste negocieri să se fi desfășurat deja de ceva timp.
- După ce va fi stabilit Guvernul, Giorgia Meloni și Cabinetul său vor depune jurământul.
- În termen de 10 zile de la depunerea jurământului, noul guvern trebuie să primească un vot de încredere în Parlament. Este foarte posibil să fie doar o formalitate, deoarece coaliția Giorgiei Meloni pare să dețină controlul. Dacă rezultatele finale vor confirma rezultatele exit-poll-urilor, extrema dreaptă va obține între 227 și 257 de locuri în Camera Deputaților și între 111 și 131 de locuri în Senat.
Ce vor face liderii celorlalte partide de dreapta
Partidul Giorgiei Meloni nu are experiență în guvernare, așa că va avea nevoie de sprijin deplin din partea fostului premier Silvio Berlusconi și al lui Matteo Salvini, liderii celorlalte formațiuni care alcătuiesc coaliția.
Cel mai longeviv premier al Italiei, Berlusconi, în vârstă de 85 de ani, a candidat pentru un loc în Senat, pentru prima dată de când a fost exclus în 2013, după ce a fost acuzat de fraudă fiscală.
Formațiunea sa, Forza Italia, de centru-dreapta, este considerată însă cea mai slabă dintre cele trei partide care formează coaliția.
Liga lui Matteo Salvini este un partener firesc pentru Meloni. În calitate de ministru de Interne, el a închis taberele de migranți și a blocat ambarcațiunile ONG-urilor care transportau migranți salvați din Marea Mediterană la intrarea în port.
Aceeași politică privind migrația o are și Meloni, iar Salvini s-ar putea întoarce la Ministerul de Interne.
În Italia, postul de premier revine de obicei partidului din coaliţie care obţine cele mai multe voturi. Iar partidul Giorgiei Meloni se află pe primul loc.
Iată, defalcat, câte voturi a primit fiecare partid din coaliţia de extremă dreapta:
- Formațiunea Fratelli d'Italia, a Giorgiei Meloni - între 22%-26%,
- Liga, formaţiunea lui Matteo Salvini - între 8,5% și 12,5%,
- Forza Italia a lui Berlusconi - între 6%-8%.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu