Certificatul Vaccinal în Franța: Castex explodează - o "minoritate minusculă" de persoane nevaccinate care "fracturează națiunea"!

Postat la: 06.01.2022 - 10:52

Șeful guvernului francez, Jean Castex, a descins după Senat și la Adunarea Națională, unde i-a îndemnat pe deputați să "dezbată în timp util" proiectul de lege care instituie permisul de vaccinare, a cărui examinare stagnează.

Jean Castex a denigrat o "minoritate infimă" de francezi care refuză să se vaccineze, ceea ce, în opinia sa, "fracturează națiunea", susținând astfel ieșirea polemică a lui Emmanuel Macron, care este hotărât să-i "enerveze" pe cei nevaccinați. "Cine este în disprețul națiunii? Cine fracturează națiunea? Cine îi determină pe îngrijitorii din camerele noastre de urgență să facă alegeri etice dramatice? Ei bine, este o minoritate minusculă", a declarat premierul în timpul întrebărilor adresate guvernului în Senat. "A fi cetățean înseamnă și a avea îndatoriri", a insistat șeful guvernului, făcând apel la "responsabilitatea concetățenilor noștri", scrie Le Figaro.

Jean Castex a fost interpelat la începutul ședinței de președintele senatorilor LR, Bruno Retailleau, apoi de președintele grupului centrist Hervé Marseille, în fața unui hemiciclu încins de afirmațiile șefului statului făcute cu o zi înainte în ziarul Parisien, unde a mărturisit că "strategia" este de a-i "enerva" pe cei nevaccinați "până la capăt". "Nicio urgență sanitară nu justifică astfel de comentarii brutale și indignate", a declarat Bruno Retailleau, criticând "violența verbală" a șefului statului. "Aceasta nu este doar o altă scăpare, ci o indignare prea mare", a spus el.

"În mod normal, președintele este cel care garantează unitatea națională, (...) omul care îi reunește pe oameni", a declarat Hervé Marseille, întrebându-l pe Jean Castex dacă politica de sănătate a guvernului s-a schimbat față de tripticul "testați, depistați, izolați, pentru a-i enerva pe francezi".

După întrebările senatorilor adresate guvernului, Jean Castex a mers în Adunarea Națională. El i-a îndemnat pe deputați să "dezbată cât mai curând posibil proiectul de lege privind instituirea permisului de vaccinare, care este în prezent blocat". "Este responsabilitatea dumneavoastră să dezbateți această problemă cât mai curând posibil, având în vedere situația din țara noastră, din Europa și din lume", a spus premierul. "Există o dificultate cu acei concetățeni ai noștri care refuză să se vaccineze. Nu insultăm pe nimeni, este realitatea", a insistat Jean Castex. Opoziția a cerut încă de marți seară ca Jean Castex să vină în fața Adunării, după declarațiile lui Emmanuel Macron pentru ziarul Parisien.

Într-o serie de luări de cuvânt după reluarea lucrărilor la ora 15.00, lidera deputaților PS, Valerie Rabault, a cerut "scuze" din partea șefului statului, șeful UDI Jean-Christophe Lagarde arătând ca ea un "dispreț" în cuvintele sale. "Dumneavoastră sunteți responsabil de actuala criză parlamentară", a declarat Mathilde Panot, președinta grupului LFI, în timp ce André Chassaigne (PCF) i-a cerut "explicații" lui Jean Castex. Pentru grupul Libertés et territoires, Paul Molac, care se teme de o trecere forțată prin procedurile de 49-3 sau de vot blocat, a sperat să fie "liniștit" de către șeful guvernului.

La rândul său, șeful deputaților LR, Damien Abad, a declarat că dorește să "reia dezbaterea" și "să meargă până la capăt", în condițiile în care discuțiile au început încă de luni. "Fiecare oră pe care o pierdem înseamnă încă 12 morți" din cauza Covid-19, a declarat Patrick Mignola (MoDem), în timp ce Christophe Castaner (LREM) i-a "mulțumit" premierului pentru următoarea sa intervenție.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu