China a înconjurat Taiwanul cu nave de război ca răspuns la întâlnirile din SUA cu Tsai Ing-wen

Postat la: 06.04.2023 - 10:25

China a promis joi un răspuns "hotărât" după întâlnirea în Statele Unite dintre preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Kevin McCarthy.

"Ca răspuns la actele de coluziune extrem de greşite dintre Statele Unite şi Taiwan, China va lua măsuri hotărâte şi eficiente pentru a proteja suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a indicat Ministerul chinez de Externe într-un comunicat publicat de agenţia Xinhua.

Ministerul a îndemnat Washingtonul să "înceteze să se angajeze pe un drum greşit şi periculos".

China consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale care trebuie luată înapoi, cu forţa, dacă este necesar, şi susţine că orice întâlnire dintre lideri taiwanezi şi străini este un atac la suveranitatea sa.

La întoarcerea dintr-un turneu în America Centrală, Tsai Ing-wen s-a întâlnit miercuri în California cu Kevin McCarthy şi cu o delegaţie a Camerei Reprezentanţilor SUA, salutând sprijinul "neclintit", în opinia sa, al Washingtonului acordat Taiwanului în faţa Beijingului.

În august, după o vizită efectuată în Taiwan de Nancy Pelosi, predecesoarea lui McCarthy, Beijingul a desfăşurat timp de câteva zile manevre militare fără precedent în jurul insulei.

Taiwanul a anunţat joi dimineaţă că a detectat trei nave de război şi un elicopter antisubmarin în apropierea insulei autonome, după ce preşedinta Tsai Ing-wen s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, în California.

„O aeronavă a Armatei de Eliberare a Poporului şi trei nave ale Armatei de Eliberare a Poporului au fost detectate la ora locală 6.00 (22.00 GMT miercuri), a declarat ministrul Apărării din Taiwan într-un comunicat.

„Forţele armate au monitorizat situaţia şi au ordonat aeronavele (taiwaneze) Combat Air Patrol, navelor marinei şi sistemelor de rachete terestre să răspundă acestor activităţi", a adăugat el.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu