China avertizează Vietnamul să fie atent la interferențele din SUA în Marea Chinei de Sud
Postat la: 17.09.2021 - 13:43
Declarațiile ministrului de externe chinez au urmat apelului vicepreședintelui SUA Kamala Harris pentru țările din Asia de Sud-Est să reziste „agresiunii" guvernului de la Beijing în apele disputate din Marea Chinei de sud. Vietnamul va continua cel mai probabil actul de echilibrare pragmatică între cele două superputeri și va rămâne un partener de încredere pentru toți, spun analiștii politici și militari.
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a avertizat cu privire la imixtiunea puterilor externe regionale, în timp ce a cerut Vietnamului să nu „amplifice conflictele" deja existente în disputa Mării Chinei de Sud, în timpul recentei sale vizite oficiale la Hanoi. Declarațiile lui Wang, făcute în timpul discuțiilor purtate cu vicepremierul vietnamez Pham Binh Minh, la Hanoi, vin la aproximativ două săptămâni după ce vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a cerut Vietnamului să se alăture SUA pentru a contesta „agresiunea" Chinei.
„Ar trebui să prețuim pacea și stabilitatea câștigate din greu în Marea Chinei de Sud și să așezăm problemele legate de sectorul maritim într-o poziție adecvată. Nu ar trebui să complicăm condițiile, sau să mărim conflictele prin mișcări unilaterale și ar trebui să fim atenți la rezistența la interferențele și la incitarea din partea puterilor externe regionale ", a spus Wang, cu referire directă la USA, într-o declarație oficială.
China și Vietnamul își pot rezolva singure problemele
„Ar trebui să trimitem un mesaj pozitiv comunității internaționale că popoarele din China și Vietnam au înțelepciunea de a gestiona conflictele și de a extinde în continuare domeniile de cooperare", a conchis ministrul de Externe chinez. Conform declarației comune de la Hanoi, ambele părți au fost de acord să „controleze eficient divergențele din Marea Chinei de Sud". Cei doi înalți oficiali au ridicat, de asemenea, problema dezechilibrului comercial și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile comerciale la frontieră legate de compensarea vamală.
Wang a anunțat că va livra încă 3 milioane de doze de vaccin chinezesc pentru Vietnam până la sfârșitul anului, aducând dozele totale promise la 5,7 milioane. Angajamentele reînnoite ale Chinei față de Vietnam vin pe fondul încercărilor Washingtonului de a consolida legăturile SUA în regiunea indo-pacifică, deoarece își propune să contracareze creșterea influenței militare și economice a Chinei în zonă. Marea Chinei de Sud a devenit în ultimii ani unul dintre multele puncte de foc în relația dificilă dintre China și SUA.
Presa de stat din China scoate în evidență faptul că "Washingtonul a devenit tot mai persuasiv în provocarea revendicărilor expansive ale Beijingului în apele bogate în resurse, unde China s-a confruntat cu tensiuni crescute în ultima vreme și cu alți reclamanți, inclusiv Vietnam, Malaezia și Filipine". Vicepreședintele SUA Harris a atacat direct comportamentul agresiv al Chinei în apele internaționale aflate în dispută, în timpul vizitei sale din Vietnam și Singapore de la sfârșitul lunii august, îndemnând Hanoiul să conteste ceea ce ea numește „Bullying-ul" guvernului de la Beijing în Marea Chinei de Sud.
Ea a promis, de asemenea, ajutorul Washingtonului pentru a spori securitatea maritimă a Vietnamului, oferind mai multe vizite ale navelor de război americane, și a cerut o actualizare a relațiilor bilaterale anunțând totodată, 1 milion de doze suplimentare de vaccin Pfizer pentru Vietnam, aducând donația totală a vaccinului SUA în țară la 6 milioane de doze.
Beijingul a respins acuzațiile lui Harris, spunând că Washingtonul este „mâna neagră" din spatele tensiunilor din apele disputate. Hanoiul a încercat un act de echilibrare între cele două puteri, asigurându-l pe ambasadorul Chinei în Vietnam, chiar înainte de vizita lui Harris, că "nu s-ar alia cu o țară pentru a lupta împotriva alteia vecină".
Turneu diplomatic de forță al președintelui Vietnamului în SUA și Cuba
Pham Quang Minh, fost decan al Universității pentru Științe Sociale și Umaniste din Hanoi, consideră că momentul sosirii lui Wang Yi în Vietnam este legat de călătoria președintelui vietnamez Nguyen Xuan Phuc în SUA săptămâna viitoare pentru a participa la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, ce va fi încehiată cu o vizită de stat la Washington. Vizita din SUA va fi precedată de o vizită de stat în Cuba.
„Ministrul de externe Wang Yi vrea să trimită un mesaj liderilor vietnamezi că China este un partener foarte apropiat al Vietnamului. Vietnamul nu ar trebui să se aplece spre SUA și nu ar trebui să-și îmbunătățească relația cu un parteneriat strategic cu SUA. Doar China este adevăratul partener al Vietnamului", a spus Pham Quang Minh.
El consideră, de asemenea, că donarea de către Beijing a vaccinurilor are un „scop politic", deoarece China știe că Vietnamul este „foarte însetat de vaccinuri". Cu toate acestea, el a menționat că „Vietnamul menține încă o atitudine sobră și pragmatică în relațiile sale cu China". „Pe de o parte, Vietnamul va consolida cooperarea cu SUA și China, dar pe de altă parte, Vietnamul va promova și cooperarea cu partenerii săi din Asean pentru a-și menține suveranitatea" Carl Thayer, profesor emerit de politică la Universitatea din New South Wales, a declarat că vizita lui Wang la Hanoi a fost semnificativă deoarece, „în ultimii doi ani, a ocolit Vietnamul din itinerariul său din Asia de Sud-Est".
Wang nu a vizitat Vietnamul în ultimele sale două turnee din Asia de Sud-Est, în ianuarie și octombrie trecut, dar și-a întâlnit omologii vietnamezi cu alte ocazii.
Thayer, expert în Asia de Sud-Est, a declarat că vizita lui Wang arată că politica externă a Vietnamului de a fi „partener de încredere" pentru toți funcționează bine. „Fără îndoială, Wang Yi va primi același mesaj pe care liderii Vietnamului l-au transmis vicepreședintelui Harris: RS Vietnam va urma o politică externă de independență, încredere în sine, diversificare și multilateralizare a relațiilor". Wang a sosit în Vietnam recent pentru o vizită de trei zile, ca parte a celui de-al doilea turneu în Asia de Sud-Est din acest an. El urmează să călătorească în Cambodgia și Singapore, înainte de o ultimă oprire în Coreea de Sud.
Marian Gârleanu
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu