China bagă-n "lockdown economic" marile lor companii. Le restrânge libertatea de a acționa în afara țării

Postat la: 27.12.2021 - 09:42

Comisia chineză de reglementare a pieţelor financiare (CSRC) a propus înăsprirea reglementărilor privind listarea peste hotare a companiilor din China, pentru a îmbunătăţi supervizarea, transmite Reuters.

Decizia era aşteptată cu nerăbdare de investitori, care erau îngrijoraţi că autorităţile de la Beijing ar putea interzice listările în afara ţării. "China strânge şurubul privind listările peste hotare dar nu le interzice", a declarat Andrew Collier, director în cadrul Orient Capital Research. CSRC a apreciat că actualele reglementările erau depăşite iar cele noi reflectă dorinţa Chinei de a deschide şi mai mult economia "şi nu reprezintă o înăsprire a politicii privind listarea peste hotare a companiilor chineze", se arată în comunicatul autorităţilor de supervizare.

Anterior, CSRC anunţase că doar va examina companiile din China, inclusiv cele din Hong Kong, care propun Oferte Publice Iniţiale (IPO) în afara ţării. Listările externe s-au dovedit o sursă alternativă de capital pentru firme chineze iar pentru multe din ele o Ofertă Publică Iniţială la New York era o sursă de mândrie. Dar autorităţile de la Beijing au accelerat supervizarea listărilor în afara ţării, după IPO de 4,4 miliarde de dolari a gigantului chinez de ride-hailing giant Didi Global Inc.

Conform datelor Refinitiv, companiile din China au obţinut anul acesta în urma listărilor din SUA aproximativ 12,8 miliarde de dolari, dar tranzacţiile s-au redus semnificativ după debutul Didi la New York, în iulie. CSRC a dat asigurări că sunt respectate deciziilor companiilor privind locul unde vor avea loc listările iar reglementările nu vor fi aplicate retroactiv. Anul acesta, companiile din China au obţinut în urma listărilor pe plan global un nivel record, de 100 miliarde de dolari, arată datele Refinitiv.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu