China și Rusia - o amenințare la adresa supremației financiare a SUA!
Postat la: 12.04.2022 - 13:25
Sistemul financiar global este supus în prezent unor presiuni din mai multe unghiuri. Structura comerțului mondial este complicată. Unul dintre principalele motive este că interesele SUA și ale Europei au fost grav afectate.
În ceea ce privește comerțul, China a depășit aceste două regiuni ale lumii. Chinezii sunt convinși de acest lucru și sunt, de asemenea, obișnuiți cu producția în masă. China, în ansamblu, este denumită și "fabrica lumii". Capacitatea de a concura cu China în procesul de producție nu este posibilă în prezent pentru SUA și Europa. Unul dintre principalele motive este faptul că China a depus eforturi sistematice pentru a se aproviziona cu materii prime din diferite părți ale lumii; importă cantități mari de materii prime din Africa, Asia și alte regiuni. Acest proces i-a îmbunătățit nu numai statutul economic, ci și statutul politic și social.
În prezent, Statele Unite sunt preocupate de modul în care își pot menține dominația asupra politicii și economiei globale, în special în domeniul financiar. China și Rusia devin o amenințare la adresa supremației financiare a SUA. Rusia a tras cel mai puternic semnal de alarmă pentru sistemul financiar global controlat de Occident. SUA și Europa au încercat să-și consolideze poziția prin impunerea de sancțiuni economice împotriva Rusiei ca răspuns la intervenția militară rusă în Ucraina. Rusia a fost exclusă din sistemul internațional de plăți Swift. În acest sistem, toate plățile sunt efectuate în dolari și euro. SUA au declarat că Rusia nu mai poate să își desfășoare afacerile financiare în dolari.
Excluderea de la Swift înseamnă că nicio companie rusă nu poate încasa plăți în dolari de la nimeni și nu poate plăti pe nimeni în dolari. În acest caz, ce opțiune are Rusia? Ce poate face pentru a sparge monopolul dolarului? Rusia este un exportator important. Exporturile sale includ aluminiu, paladiu, nichel și alte metale, petrol brut, gaze, diamante, cărbune și multe alte materii prime importante. Ponderea Rusiei în comerțul mondial este de aproximativ 22%. O țară cu un statut comercial atât de important nu poate fi ușor de trecut cu vederea.
Acum, China vorbește despre încheierea de acorduri petroliere cu Rusia în ruble. Pe de altă parte, Arabia Saudită, în unele cazuri, pare să fie geloasă pe o configurație precum Swift, iar dacă Rusia ar începe să facă tot comerțul în ruble? Poziția globală a dolarului ar fi slăbită. Dacă Rusia reușește, și alte țări vor trebui să facă schimburi comerciale în propria monedă. Cei mai mari exportatori de țiței sunt Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Ce s-ar întâmpla dacă ar decide să își vândă petrolul în propria monedă?
La fel cum China a fost de acord să facă comerț cu Rusia în ruble și yuani. Dacă alte două sau trei țări fac acest lucru, va fi foarte periculos pentru dolar să crească. În momentul invaziei rusești în Ucraina, întreaga lume a simțit că este pe cale să apară un nou bloc care va fi anti-occidental și care va da bătăi de cap Occidentului. Lumea musulmană, inclusiv Pakistanul, este foarte importantă în această privință, pentru că pe baza deciziilor noastre vor deveni clare caracteristicile acestui bloc.
Nu contează dacă India nu este de acord. Multe lucruri se vor schimba dacă majoritatea țărilor din lumea musulmană se vor alătura Chinei și Rusiei. În acest caz, SUA nu își vor putea menține poziția în politica și economia mondială. Adevărata îngrijorare pentru SUA și Europa este că atât Rusia, cât și China dețin o cotă semnificativă din comerțul mondial. În calitate de cea mai mare putere de producție din lume, China și, alături de ea, Rusia se detașează de SUA și Europa. Întrebarea cheie este acum ce doresc SUA și Europa. Sunt ei pregătiți să facă concesii față de restul lumii? Este lumea occidentală pregătită să implice alte puteri emergente în politica și economia globală?
Șeful Occidentului global nu pare să se gândească la acest lucru. Atitudinea superputerilor din toate timpurile este aceeași cu cea a Statelor Unite și a Uniunii Europene. Ambii nu sunt pregătiți să dea înapoi. Statele Unite nu sunt în favoarea cedării în fața Chinei și a Rusiei; acest lucru nu înseamnă că puterea lor este intactă, chiar dacă a avut loc un declin de putere, ele nu vor să dea impresia că slăbesc. Dacă China și Rusia ar lăsa deoparte actualul sistem internațional de plăți și ar dezvolta un sistem alternativ pentru ele însele, superioritatea financiară a SUA și a Europei ar fi grav afectată. Dacă și statele arabe sau cele din Golf vor fi interesate să adopte acest sistem alternativ, multe lucruri se vor schimba. Rusia vorbește de mult timp despre restabilirea sistemului de troc, adică înlocuirea monedelor cu mărfuri. Dacă se introduce un astfel de sistem, poziția decisivă a dolarului va fi grav compromisă.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu