China și virusul produc o undă de șoc planetara: prețul petrolului a scăzut la 117,4 dolari pe baril!

Postat la: 28.03.2022 - 13:54

Prețurile petrolului scad luni la știrea că China a introdus măsuri restrictive serioase pentru a reduce răspândirea coronavirusului.

Autoritățile din Shanghai au închis de luni partea de est a orașului, care găzduiește districtul financiar și parcurile industriale, timp de patru zile pentru testarea în masă a cetățenilor, a relatează Bloomberg. În viitor, tot pentru patru zile, partea de vest a orașului va fi închisă. Experții se tem că restricțiile de carantină vor slăbi cererea de energie în China.

Costul futures pe mai pentru țițeiul Brent pe bursa ICE Futures din Londra până la 8:15 luni este de 117,4 dolari pe baril, ceea ce este mai mic cu 3,25 dolari (3,69%) decât prețul de închidere al sesiunii precedente. Ca urmare a tranzacționării de vineri, aceste contracte au crescut cu 1,62 dolari (1,4%), până la 120,65 dolari pe baril, relatează Interfax.

Prețul futures pentru petrolul WTI pentru luna mai la tranzacționarea electronică a New York Mercantile Exchange (NYMEX) este de 110,54 dolari pe baril, ceea ce este cu 3,36 dolari (2,95%) mai mic decât valoarea finală a sesiunii precedente. Vineri, costul acestor contracte a crescut cu 1,56 dolari (1,4%) la 113,9 dolari pe baril.

În ultima săptămână, Brent a crescut în preț cu aproape 12%, WTI - cu 10,5%. Creșterea prețului petrolului, pe lângă conflictul ruso-ucrainean aflat în desfășurare, a fost facilitată de informații despre un atac asupra unei instalații de stocare a petrolului din Arabia Saudită, pentru care rebelii Houthi yemeniți și-au revendicat responsabilitatea. Sâmbătă, liderul Houthi Mahdi al-Mashat a anunțat oprirea de trei zile a atacurilor, a informat Bloomberg.

„Este firesc ca piața petrolului a început să țină cont de preocupările legate de perspectivele cererii", a spus Vandana Hari, fondatorul Vanda Insights din Singapore. „Principalul factor care poate schimba dinamica pieței este statutul negocierilor diplomatice între Rusia şi Ucraina sau diverse fluctuaţii bruşte ale preţurilor."

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu