China joacă la rupere - restricționează exportul de galiu și germaniu indispensabile pentru fabricarea de semiconductori

Postat la: 02.08.2023 - 22:54

China impune, de marţi, restricţii la exportul a două metale indispensabile pentru semiconductori şi al căror principal producător este. Această decizie este percepută în mare măsură ca represalii la măsurile luate de Washington împotriva sectorului său tehnologic.

Exportul de galiu şi germaniu sunt controlate de acum înainte de Beijing. China impune, de marţi, 1 august, restricţii la aceste două metale indispensabile pentru semiconductori şi al căror principal producător este, relatează France 24 citat de Rador.

Administraţia Biden a multiplicat în ultimele luni măsurile pentru a restrânge accesul companiilor chineze la semiconductorii cei mai avansați, în numele "securităţii naţionale". China, care caută să devină autonomă în conceperea semiconductorilor, estimează că aceste măsuri urmăresc să menţină supremaţia Statelor Unite în acest domeniu.

Strategice în cel mai înalt grad, microcipurile sunt esenţiale pentru fabricarea unei multitudini de aparate electronice: cafetiere, maşini electrice, smartphonuri, armament...

Potrivit unei directive a Ministerului Comerţului, exportatorii chinezi de galiu şi de germaniu trebuie să obţină o licenţă de acum înainte. Ei vor trebui să dea informaţii despre destinatarul final şi să anunţe utilizarea, precizează acest document din iulie care a intrat în vigoare marţi.

China reprezintă 94% din producţia mondială de galiu, prezent în special în circuite integrate, LED-uri şi panouri fotovoltaice, potrivit unui raport al Uniunii Europene publicat în acest an. Cât despre germaniu, indispensabil pentru fibrele optice şi infraroşu, 83% din producţia acestui element provine tot din China.

Este un "mesaj clar", "fără ambiguitate" adresat Statelor Unite, estimează analistul James Kennedy, de la biroul ThREE Consulting, care temperează totuşi importanţa unei măsuri înainte de toate politice. Ea "urmăreşte să producă daune minime" Statelor Unite, deoarece nevoile lor de galiu şi germaniu sunt "slabe" şi pot fi compensate din altă parte dacă e cazul, arată el.

În schimb, dacă Washingtonul alege să continue escaladarea, următoarea replică chineză va avea consecinţe", avertizează expertul, care nu exclude restricţii pentru pământurile rare.

Spre deosebire de ce lasă să se înţeleagă denumirea lor, acest ansamblu de 17 metale esenţiale tehnologiilor de vârf se găseşte relativ din abundenţă. Dar proprietăţile lor electromagnetice - deosebit de căutate - fac din ele "metale strategice".

Aceste măsuri ale Beijingului vin în momentul în care, potrivit agenţiei Bloomberg, administraţia Biden intenţionează noi restricţii vizând sectorul tehnologic chinez.

China a anunţat, pe de altă parte, luni restricţii la exportul anumitor tipuri de drone, de la 1 septembrie. Această măsură apare ca un răspuns la criticile occidentale privind ajutorul pentru Rusia în războiul contra Ucrainei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu