China pune mâna pe 60% din lume: A acaparat 5.000.000.000 de oameni, câștigând 800 de miliarde de dolari
Postat la: 03.08.2024 - 06:53
De la sfârșitul Războiului Rece, giganții corporațiilor ai lumii bogate au fost forța dominantă în comerțul global. Din 2016, firmele dintr-o țară cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în Sudul Global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările dezvoltate. Astfel, China acaparează 5.000.000.000 de consumatori, aproximativ 62% din lume, care trăiesc în restul globului, în statele în curs de dezvoltare.
Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat anul trecut, la 160 de miliarde de dolari. O mare parte din această sumă a fost cheltuită construind fabrici în țări din Malaezia până în Maroc, potrivit unei analize din The Economist.
Expansiunea afacerilor chineze ia două forme. Unul este prin lanțurile de aprovizionare globalizate. Investițiile străine directe greenfield ale firmelor chineze s-au triplat în 2023, la 160 de miliarde de dolari.
Mai puțin observat este faptul că firmele chineze urmăresc și cei 5 miliarde de consumatori care trăiesc în restul lumii în curs de dezvoltare. Din 2016, firmele chineze cotate la bursă și-au multiplicat de patru ori vânzările în sudul global, la 800 de miliarde de dolari, iar acum vând mai mult acolo decât în țările bogate. Pentru Occident, care încearcă să facă față ascensiunii Chinei, asta oferă lecții incomode.
Întreprinderile chineze caută în străinătate, parțial din cauza încetinirii creșterii economice și a concurenței feroce în țară. Ei scad dominația multinaționalelor existente de pretutindeni, din Indonezia până în Nigeria. Transsion, o firmă de electronice, produce jumătate din smartphone-urile achiziționate de africani.
Mindray este principalul furnizor de sisteme de monitorizare a pacientului din America Latină. Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV) și turbine eoliene se extind în lumea în curs de dezvoltare, care se întâmplă să găzduiască, de asemenea, nouă dintre cele mai mari zece piețe ale TikTok.
Forma precisă a expansiunii chineze este, totuși, o consecință a politicilor guvernelor din Vest și China. Pe măsură ce țările bogate ridică bariere comerciale pentru a împiedica mărfurile chinezești, inclusiv panouri solare și vehicule electrice, unele firme chineze încearcă să evite restricțiile prin mutarea producției către sudul global. În același timp, vânzarea către piețele emergente în sine a devenit și mai atractivă.
Calea companiilor a fost netezită de eforturile guvernului Chinei de a construi legături diplomatice cu Sudul Global, în special prin facilitarea investițiilor în infrastructură de 1 trilion de dolari prin Inițiativa Belt and Road (BRI). Pe măsură ce Occidentul s-a întors spre interior, China și restul lumii emergente s-au apropiat.
Într-un moment în care globalizarea este atacată, aceasta oferă o lecție importantă pentru factorii de decizie: comerțul poate aduce beneficii extraordinare. Miliarde de vieți vor fi îmbunătățite de o gamă mai largă de bunuri ieftine, inovatoare și ecologice. Telefoanele inteligente de 100 de dolari ale Transsion înseamnă că unii dintre cei mai săraci oameni din lume au acum la îndemână toate cunoștințele și serviciile pe care le oferă internetul.
Dispozitivele medicale accesibile vor salva nenumărate vieți. Tehnologiile ecologice cu costuri reduse fac ca țările în curs de dezvoltare să își poată menține sub control emisiile de gaze cu efect de seră, chiar dacă devin mai bogate și populația lor crește.
Firmele chineze sunt acum la ultimă generație în ceea ce privește vehiculele electrice și bateriile, tocmai genul de industrii pe care guvernele lumii bogate le găsesc acasă. Ideea că mărcile chineze nu sunt atractive la nivel mondial a fost spulberată de companii precum Shein, o firmă de fast fashion.
Vânzările companiilor chineze din Sudul Global le-au depășit deja pe cele ale multinaționalelor japoneze. Conform tendințelor actuale, acestea vor trece înaintea firmelor europene și vor fi la egalitate cu cele americane până în 2030.
Multinaționalele occidentale au fost de multă vreme principalii agenți ai comerțului și investițiilor transfrontaliere și unii dintre cei mai mari beneficiari ai deschiderii. Astăzi, ei cedează teren pe piețele cu cea mai rapidă creștere și cele mai populate din lume. China culege deja roadele.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu