Coaliția BRICS: Decizia Africii de Sud care-l face scăpat pe Putin de CPI la summitul din august in care ar fi urmat sa fie arestat conform unui mandat international

Postat la: 26.04.2023 - 08:03

Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere, a cerut ca Africa de Sud, criticată de la începutul Războiului rus în Ucraina din cauza apropierii sale faţă de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internaţională (CPI) - care a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin -, anunţă marţi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

CPI, cu sediul la Haga, a emis în martie un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-l acuză de crima de război de "departare" a unor copii ucraineni. Pretoria urmează să găzduiască în august un summit BRICS - un grup al puterilor emergente din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Africa de Sud, un stat membru CPI, are obligaţia să-l aresteze pe liderul de la Kremlin la intrarea în ţară.

"Partidul la putere a tranşat, apreciind că este prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI", anunţă Cyril Ramaphosa într-o conferinţă de presă, la finalul unei vizite a preşedintelui finlandez Sauli Niinistö. Congresul Naţional African s-a reunit în acest weekend. Problema arestării sau nu a lui Vladimir Putin în Africa de Sud este "studiată", anunţă şeful statului sud-african.

Cyril Ramaphosa precizează că această decizie a fost luată "în mare parte" din cauza a ceea ce denunţă drept un tratament nedrept aplicat de către CPI unor ţări. "Ne-ar plăcea ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod adevcat, dar până atunci partidul aflat la putere a decis încă o dată că trebuie să ne retragem", anunţă Cyril Ramaphosa.

Africa de Sud a vrut să se retragă din CPI în 2016, în urma unei vizite a fostului preşedinte sudanez Omar el-Bechir. Pretoria a refuzat să-l aresteze pe Omar el-Bechir, vizat, la rândul său, de un mandat de arestare al Curţii Penale Internaţionale. Însă retragerea Pretoriei a fost contracartă de către justiţia sud-africană, care a stabilit că această decizie este neconstituţională.

Africa de Sud - o putere diplomatică africană - refuză să condamne Rusia, după ce Kremlinul a invadat Ucraina, susţinând că adoptă o poziţie neutră. Ea a găzduit, în februarie, exerciţii navale comune cu Rusia şi China, în largul coastelor sud-africane, proviocând "îngrijorări" pe scena internţaională. Legăturile Africii de Sud cu Rusia datează din perioada apartheidului, când Kremlinul a susţinut ANC în lupta împotriva acestui regim rasist.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu