Comisia Europeană cere Ungariei să renunțe la prețurile preferențiale la combustibil. În replică, Viktor Orban anunță că situația s-ar putea prelungi!

Postat la: 11.06.2022 - 11:05

Comisarul european Thierry Breton a cerut miercuri Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preț diferit pentru mașinile cu plăcuțe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanșarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

Breton a precizat că executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acțiuni în justiție împotriva Ungariei şi posibile amenzi. Ungaria a invocat, drept justificare pentru măsura sa, faptul că aceasta a declanșat un turism pentru achiziția de combustibil şi a crescut traficul de tranzit care a dus la creșterea consumului.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat pe 26 mai că numai automobilele înmatriculate în Ungaria vor putea cumpăra combustibili la prețurile plafonate de guvern începând de a doua zi, în timp ce automobilele înmatriculate în străinătate vor cumpăra combustibili la prețurile pieței.

„Totul depinde de război. Dacă există război, atunci există inflația provocată de război. Dacă există pace, atunci putem elimina măsurile mai rapid. Dacă există război, nu putem sau putem să o facem extrem de lent", a declarat Orban. Mai mult, premierul Ungariei a declarat că situația s-ar putea prelungi și în 2023.

„Există o probabilitate ridicată ca războiul să se prelungească şi anul 2023 să fie de asemenea plin de incertitudini şi dificultăți. Omenirea suferă de pe urma războiului şi a consecințelor sale economice", a declarat Orban, la postul public de radio. Acesta a adăugat: „Fără măsurile de plafonare a preturilor la benzină şi motorină la 480 forinți (1,29 dolari) pe litru, prețurile pe piață ar fi fost de aproximativ 700 - 900 forinți".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu