Comisia Europeană va prezenta luna aceasta „pașaportul COVID", care va permite călătoriile în UE

Postat la: 02.03.2021 - 13:46

Comisia Europeană (CE) va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfășurarea călătoriilor și ridicarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei, care va include și "pașapoartele verzi digitale".

Vicepreședintele CE, Margaritis Schinas, a afirmat într-o conferință de presă că obiectivul va fi "stabilirea unei direcții comune către o deschidere sigură și egală a Europei". Pașaportul propus de Comisie va fi un instrument legislativ, deci nu va fi opțional. El va avea la bază tratatele europene și libertatea de circulație în UE, a explicat Schinas. Acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID, rezultatele la testele COVID sau dacă a trecut printr-o infecție cu noul coronavirus.

Propunerea Comisiei Europene pentru "pașaportul verde digital" ar urma să fie transmisă Parlamentului European pe 17 martie și apoi supusă aprobării liderilor europeni la summitul din 25-26 martie. Liderii europeni sunt divizați pe tema pașaportului COVID. Ei au încredințat Comisiei Europene sarcina de a găsi criterii și condiții tehnice pentru realizarea lui. De asemenea, Comisia trebuie să creeze o platformă care să conecteze diferitele soluții naționale în această problemă. Implementarea sistemului va necesita cel puțin trei luni. Într-o serie de postări pe Twitter, șefa CE, Ursula von der Leyen, a spus că acest document digital are scopul de a le permite cetățenilor europeni "să călătorească, în siguranță, în Uniunea Europeană sau peste hotare, pentru muncă sau turism".

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu