Comitetul Central al Partidului Comunist îl eliberează pe Nguyễn Xuân Phúc din funcția de Președinte al Vietnamului

Postat la: 17.01.2023 - 08:19

Comitetul Central al Partidului a fost acuzat că în timpul mandatului său de prim-ministru, între 2016 și 2021, Phúc 68 de ani, va trebui să poarte „responsabilitatea politică a liderului" suprem al statului. Asta deoarece mulți oficiali, inclusiv doiv vicepremieri și trei miniștri, au comis încălcări și neajunsuri, cauzând consecințe foarte grave, se arată în comunicatul Partidului Comunist Vietnamez.

Nguyễn Xuân Phúc a demisionat din funcția de președinte al Vietnamului astăzi, după ce s-a constatat că un număr de înalți oficiali au comis încălcări în legătură cu kiturile de testare COVID-19 și zborurile de repatriere. Comitetul Central al Partidului Comunist din Vietnam s-a reunit marți 17 ianuarie și a decis să-l elibereze pe Nguyễn Xuân Phúc de toate atribuțiile, inclusiv de președinție, Biroul Politic și de membru al Comitetului Central al Partidului și
președintele Consiliului Național de Apărare și Securitate pentru perioada 2021 -2026.

Potrivit anunțului Comitetului Central al Partidului, Nguyễn Xuân Phúc este un lider cheie al Partidului și Statului Vietnamez, născut într-o familie cu istorie revoluționară bogată și maturizat politic de la nivel de bază. El a fost însărcinat de către Comitetul Central al Partidului și Biroul Politic să dețină multe roluri importante de conducere a Partidului și a Statului. În perioada 2016-2021, a servit ca prim-ministru al Vietnamului, partidul a recunoscut că Phúc a depus multe eforturi pentru a conduce răspunsul național la COVID-19 și a obținut realizări importante.

Totuși, Comitetul Central al Partidului a remarcat că, în timpul mandatului său, Phúc trebuie să poarte „responsabilitatea politică a liderului", deoarece mulți oficiali, inclusiv doi vicepremieri și trei miniștri, au comis încălcări și neajunsuri, provocând consecințe foarte grave. Doi foști viceprim-miniștri, Phạm Bình Minh și Vũ Đức Đam, și-au dat demisia din funcțiile lor, în timp ce doi foști miniștri - fostul ministru al Sănătății Nguyễn Thanh Long și fostul ministru al Științei și Tehnologiei Chu Ngọc Anh - și mulți oficiali au dosare penale , în legătură cu trusele de testare COVID-19 și scandalurile
zborurilor de repatriere.

„Pe deplin conștient de responsabilitățile sale în fața partidului și a poporului, tovarășul Nguyễn Xuân Phúc a depus o cerere de a demisiona din funcțiile care i-au fost atribuite și de a se pensiona", se arată în anunțul Comitetului Central al Partidului. Pe baza reglementărilor actuale ale Partidului și Statului și luând în considerare dorințele lui Nguyễn Xuân Phúc, Comitetul Central al Partidului a fost de acord să-l lase să demisioneze din funcțiile de membru al Biroului Politic, membru al Comitetului Central al Partidului al 13-lea, președinte. al Republicii Socialiste Vietnam și președinte al Consiliului Național de Apărare și Securitate pentru mandatul 2021-2026.

În mod oficial, Vietnamul este condus de patru 'piloni': secretarul general al Partidului Comunist, preşedintele ţării, prim-ministrul şi preşedintele Adunării Naţionale. În mod tradițional primul om în stat este prim-ministrul. Actualul premier se numește Phan Cinh Minh și a acces în această funcție din poziția de șef al Ministerului Securității Statului cu grad de general colonel. El a fost format ca intelectual în România, absolvind Facultatea de Construcții la București înaninte de 1989. Ulterior a lucrat în calitate de consilier diplomatic la ambasada RS Vietnam din România până prin 1992.

Marian Gârleanu

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu