Condamnarea lui Trump - Rampă de lansare spre Casa Albă. Cresc șansele ca el să redevină președinte - donațiile pentru campanie au explodat!

Postat la: 31.05.2024 - 10:29

Marii donatori republicani s-au raliat în spatele lui Donald Trump, promițând milioane de dolari pentru a-l susține pe „primul infractor condamnat" care candidează la președinția SUA, într-o zi tumultoasă pentru campania sa electorală.

Un juriu din New York l-a găsit joi pe Trump vinovat de falsificarea de documente pentru a acoperi o plată pentru a reduce la tăcere o vedetă porno înainte de alegerile din 2016.

Mulți donatori conservatori au văzut deja procesul ca pe o persecuție politică, reluând afirmația candidatului republican la președinție că democrații încearcă să-l slăbească înaintea alegerilor din 5 noiembrie împotriva președintelui democrat Joe Biden. Procurorii au respins aceste afirmații ca fiind neadevărate.

Joi, într-o avalanșă de sprijin, mega donatori, inclusiv miliardarul de cazinouri Miriam Adelson și hotelierul Robert Bigelow, s-au aliniat în spatele lui Trump, donațiile lor urmând să susțină un val de reclame pro-Trump, de campanii din ușă în ușă și de apeluri telefonice în statele în care se desfășoară bătălia.

Verdictul i-a determinat, de asemenea, pe unii donatori de lungă durată ai lui Trump să își sporească sprijinul financiar pentru Trump - și, în cel puțin un caz, să îi facă o donație importantă pentru prima dată.

Robert Bigelow, care este unul dintre principalii susținători ai lui Trump, după ce a donat deja peste 9 milioane de dolari unui grup extern care îl susține, a declarat că procedurile penale împotriva lui Trump sunt o „rușine".

„Îi trimit președintelui Trump încă 5 milioane de dolari, așa cum i-am promis", a declarat Bigelow pentru Reuters.

Don Tapia, un fost ambasador al lui Trump în Jamaica, a declarat că el și o mică rețea de rude și prieteni cu care face donații au plănuit să dea aproximativ 250.000 de dolari în aceste alegeri pentru a-l susține pe Trump.

După condamnarea de joi, Tapia a declarat pentru Reuters că grupul își propune să dea peste un milion de dolari grupului de campanie pro-Trump MAGA Inc în următoarele săptămâni.

„Vom merge cu totul pentru el", a spus Tapia. El a trimis Reuters o fotografie cu un steag american fluturând cu capul în jos în fața casei sale din Paradise Valley, Arizona, pentru a protesta împotriva verdictului.

Un investitor în tehnologie din Silicon Valley, Shaun Maguire, a postat pe site-ul de socializare X după verdict că a donat 300.000 de dolari pentru a-l susține pe Trump.

„Cred că sistemul nostru de justiție este înarmat împotriva lui", a declarat Maguire, care s-a descris ca fiind un fost susținător al lui Hillary Clinton, care a trecut la susținerea lui Trump în 2021, după retragerea haotică a administrației Biden din Afganistan. Maguire a declarat pentru Reuters că nu a donat anterior pentru Trump.

Reuters subliniază profunzimea sprijinului donatorilor lui Trump, în ciuda problemelor sale juridice, sugerând că acesta va păstra o putere financiară semnificativă împotriva lui Biden, inclusiv de pe Wall Street, din sectorul tehnologic și din sectorul petrolier.

Donatorii intervievați de Reuters au fost, de asemenea, în general optimiști în privința victoriei lui Trump în noiembrie, pe baza unui număr de sondaje de opinie publică care îl plasează pe Trump în fața lui Biden în unele state în care se desfășoară bătălia.

„Cred că marii donatori sunt atenți la sondaje, nu la verdict", a declarat omul de afaceri din domeniul petrolier Dan Eberhart, un donator al lui Trump care ajută și la strângerea de fonduri pentru campania fostului președinte. „Sondajele motivează această ultimă rundă de oameni de afaceri", a adăugat Eberhart, spunând că apelurile din partea donatorilor au crescut „considerabil".

După ce a pornit cu un dezavantaj în ceea ce privește strângerea de fonduri în fața lui Biden, Trump a reușit pentru prima dată în aprilie să strângă mai multe fonduri decât rivalul său democrat, ajutat de evenimente de strângere de fonduri în întreaga țară.

Andy Sabin, un om de afaceri din domeniul metalurgiei și donator republican care a susținut trei candidați diferiți în alegerile primare republicane pentru președinție înainte de a se decide să voteze pentru Trump, dar care nu i-a făcut donații până în prezent, nu crede că verdictul va avea un impact.

„Nu am întâlnit încă niciun donator căruia să-i pese de proces. Indiferent cât de mult îl urăsc pe Trump, ei cred că a fost tras pe sfoară", a declarat Sabin, care participă în mod regulat la strângeri de fonduri și face donații pentru candidații din Congres.

Trump poate câștiga absolut toate alegerile, a adăugat Sabin, „atâta timp cât își ține gura".

În ultimele câteva săptămâni, Trump a găzduit evenimente de înaltă ținută din Texas până la New York. El urmează să găzduiască luna viitoare trei evenimente de strângere de fonduri în California, potrivit invitațiilor văzute de Reuters, inclusiv unul în San Francisco, un oraș de stânga, găzduit de afaceriști din domeniul tehnologiei.

Wall Street se orientează de asemenea spre Trump, managerul miliardar de fonduri speculative Bill Ackman luând în considerare posibilitatea de a-l susține pe Trump, a declarat joi o sursă familiarizată cu această chestiune.

„Fiecare eveniment în care sunt implicat depășește bugetul", a declarat George Glass, un agent de strângere de fonduri al lui Trump și fost ambasador al acestuia în Portugalia. „Cei mai mulți donatori simt că ‘aranjamentul' este în vigoare", a spus Glass despre procedurile legale împotriva lui Trump.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu