Culisele retragerii rusești de pe Insula Șerpilor

Postat la: 01.07.2022 - 10:37

Armata rusă şi-a anunţat joi retragerea din Insula Şerpilor, un punct strategic în Marea Neagră cucerit de Moscova încă din primele zile ale invaziei sale în Ucraina la 24 februarie, după mai multe săptămâni în care forţele ucrainene au bombardat intens insula, informează AFP.

În timp ce rușii susțin că au făcut-o benevol pentru a arăta bunăvoință în Criza grâului, ucrainenii se laudă că doar datorită operațiunilor militare de succes rușii au fost goniți de pe mica insula de importanță strategică în Marea Neagră. "La 30 iunie, în semn de bunăvoinţă, forţele armate ruse, care şi-au îndeplinit obiectivele stabilite în Insula Şerpilor, şi-au retras garnizoana de aici", a transmis purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, dând asigurări că acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

"Rusia nu se opune eforturilor ONU pentru crearea unui culoar umanitar care să permită exportul producţiei de cereale din Ucraina", a adăugat el. "Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre", a afirmat Igor Konaşenkov. Această mică insulă din Marea Neagră a devenită celebră în primele zile ale ofensivei ruse când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis "la dracu" nava rusă care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea. În cele din urmă, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit emblematic pentru rezistenţa ucraineană.

Kievul anunţase anterior că trupele ruse au fost forţate să-şi retragă în grabă ceea ce mai rămăsese din garnizoana lor în Insula Şerpilor, în urma unei operaţiuni încununate cu succes a forţelor ucrainene. Un anunţ în acest sens fusese făcut de Comandamentul de Operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Ukrinform. "În cursul nopţii (de miercuri spre joi - n.r.), ca urmare a unei operaţiuni militare încununate cu succes prin efectuarea unor lovituri cu rachete şi tiruri de artilerie asupra Insulei Şerpilor, inamicul şi-a evacuat în grabă rămăşiţele garnizoanei cu două nave rapide şi se pare că a părăsit insula. În prezent, Insula Şerpilor este cuprinsă de un incendiu, se aud explozii", se menţiona în comunicatul Comandamentului de Operaţiuni Sud.

Totodată, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, relatează Reuters. "KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă", a scris Iermak pe Twitter. În cursul operaţiunii de eliberare a Insulei Şerpilor, desfăşurate în mai multe etape, forţele ucrainene au distrus o staţie radar rusească, mai multe sisteme de rachete şi tunuri antiaeriene Panţîr-S1 şi alte echipamente instalate de trupele ruse şi au ucis un număr neprecizat de militari ruşi. Insula Şerpilor, situată în nord-vestul Mării Negre, la 45 de km de ţărmurile României şi Ucrainei, a fost cucerită de Moscova la începutul ofensivei ruse în Ucraina la 24 februarie.

Această stâncă a fost apoi vizată în mod regulat de lovituri de drone şi rachete ucrainene. Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor, teritoriu "strategic" în Marea Neagră, arată că subjugarea Ucrainei este "imposibilă", a declarat joi premierul britanic Boris Johnson, la Madrid, în ultima zi a summitului NATO, relatează AFP. "Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren", a afirmat şeful guvernului britanic. El şi-a exprimat convingerea că "în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia".

Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp unitatea împotriva Rusiei a membrilor NATO şi a ţărilor G7, reunite de curând în Germania. "Am văzut ce poate face Ucraina pentru a-i respinge pe ruşi", a afirmat Boris Johnson. "Am văzut ce au făcut în jurul Kievului şi Harkovului, iar acum pe Insula Şerpilor. Cred că cel mai bun lucru pentru noi este să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine", a mai spus el.

La summitul G7, Boris Johnson s-a amuzat cu alţi lideri pe seama imaginii virile afişate de preşedintele rus Vladimir Putin, care în replică a afirmat că a-i vedea pe cei şapte dezbrăcaţi până la brâu ar fi un "spectacol dezgustător". Premierul britanic a refuzat să continue disputa, argumentând că Vladimir Putin ar trebui, în schimb, să ia în considerare "consecinţele acţiunilor sale barbare", precum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO. "Cea mai importantă concluzie pe care Vladimir Putin trebuie să o tragă după ziua de astăzi şi din ultimele zile de summit NATO, şi de la reuniunea G7, este că suntem total uniţi în a condamna ceea ce a făcut în Ucraina", a mai spus Boris Johnson.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu