Cum profită Putin de lovitura de stat din Niger: "Ar putea genera o nouă criză energetică"
Postat la: 28.07.2023 - 14:29
Rusia s-ar putea folosi de lovitura de stat din Niger pentru a amenința securitatea energetică a Europei, în contextul în care țara este al patrulea producător de uraniu din lume și principalul furnizor al Franței, scriu analiștii de la The Telegraph.
În urma loviturii de stat, Rusia și-a extins rapid influența în interiorul țării, în cadrul unei alianțe împotriva Occidentului, notează analiștii. Miercuri seară, președintele Mohamed Bazoum, unul dintre ultimii aliați ai occidentului în regiunea Sahel din nordul Africii, a fost arestat de propria gardă prezidențială, iar a doua zi sute de persoane s-au adunat în centrul capitalei Niamey, fluturând steaguri rusești.
"Cred că lovitura de stat ar putea genera o nouă criză energetică, dacă Rusia face în Africa ceea ce face în Ucraina. Dacă pot duce un astfel de război în Europa, de ce nu și în Africa, când toată lumea este cu ochii pe Ucraina?!", a declarat Daniel Foubert, fondatorul companiei de consultanță Excalibur Insight. De altfel, armata din Niger care a dat lovitura de stat a fost sprijinită de trupele Wagner, conform presei occidentale.
Referindu-se la producția de uraniu, o componentă crucială pentru energia nucleară, analiștii amintesc faptul că Niger produce aproximativ 5% din cantitatea totală la nivel mondial. Întreaga cantitate este exportată în Franța, a cărei energie electrică la nivel național provine din surse nucleare. Anul trecut, aproape două treimi din importurile de uraniu ale Franței au provenit din țări care acum sunt în interiorul sferei de influență a Moscovei.
The Telegraph notează că Rusia pare să acționeze după un model vizibil. Moscova a stabilit deja o prezență influentă în Mali și Burkina Faso, în urma unor lovituri de stat similare cu cea din Niger. "Obiectivul este clar, ca Nigerul să nu se mai bazeze pe Franța și SUA și să se îndrepte spre Rusia. Același lucru s-a întâmplat și în alte țări africane. Există implicații regionale pentru energia nucleară în Europa", a explicat și Sayen Gohil, analist al agenției de rating Fitch.
"Dacă cererea nu ar fi crescut, acest lucru nu ar fi fost o problemă, dar este. Marea Britanie urmărește construirea unor noi reactoare. Polonia și România vor merge probabil mai departe cu energia nucleară. Turcia își construiește prima centrală nucleară, iar Finlanda are încă una. Există un argument important în favoarea securității energetice și a energiei relativ verzi", a declarat Philip Andrews-Speed, cercetător la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.
Prezența Rusiei în Niger ar putea perturba și construirea gazoductului transsaharian, care ar trebui să pornească din Nigeria și să tranziteze Nigerul până să ajungă în Europa. Europa ar urma să primească, anual, peste 30 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, o cantitate necesară pentru a acoperi consumul a aproximativ 30 de milioane de gospodării. Acesta ar putea fi un motiv în plus pentru Putin ca să stabilească legături strânse cu noua juntă militară din Niger și să blocheze proiectul, deși este probabil ca președintele rus să dispună de mijloacele economice pentru a face acest lucru, mai notează analiștii.
Aceștia amintesc că, în prezent, președintele Franței, Emmanuel Macron, este vulnerabil, în contextul în care se confruntă cu proteste de amploare la nivel național. "Franța nu dispune acum de o strategie reală pentru a lupta împotriva Rusiei, nimic din ce ar putea face nu este suficient", a mai declarat Daniel Foubert.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu