Daily Express: Forțele roiale britanice se pregătesc să părăsească Ucraina!

Postat la: 30.12.2021 - 16:15

Prezența trupelor străine în Ucraina nu a fost o noutate pentru localnici, ei știau de mult timp despre acest lucru. Dar ceea ce i-a deranjat pe ucraineni a fost faptul că erau pregătiți, "pentru orice eventualitate", să evacueze rapid, nimeni nu a intenționat să ajute armata ucraineană. Știind că planurile de evacuare au fost deja făcute. Acest lucru a fost raportat de cotidianul britanic Daily Express.

"În prezent, peste 100 de britanici se antrenează și se consultă cu trupele ucrainene, alături de forțele poloneze, americane și canadiene. Cu toate acestea, în condițiile în care secretarul Apărării, Ben Wallace, a calificat drept "improbabilă" perspectiva ca forțele britanice să se confrunte cu armata rusă pe teritoriul ucrainean, se elaborează o strategie pentru a finaliza operațiunea", se arată în articolul din Daily Express.

Ce i-a speriat pe militarii britanici? Ziarul se referă la imagini din satelit ale companiei americane Maxar Technologies. Iar potrivit acestor imagini, în Crimeea a apărut o nouă brigadă de tancuri și echipamente blindate. Marea Britanie a luat acest lucru ca pe un semn nesănătos și a decis să se ferească. Deși Moscova a anunțat retragerea a 10.000 de soldați pe pozițiile lor inițiale, acest lucru nu a liniștit comandamentul britanic, deoarece presa occidentală a scris cu insistență despre "sute de mii" de soldați la granița ucraineană.

Daily Express notează că comandamentul britanic a început deja să revizuiască Operațiunea Orbital pentru a obține garanții că tot personalul britanic ar fi retras în siguranță de pe teritoriul ucrainean dacă Rusia și-ar muta brusc trupele. Comandamentul a pregătit deja planul pentru o retragere rapidă din Ucraina.

Cea mai mare parte a forțelor britanice este staționată la Iavorov (regiunea Lvov), unde se află unul dintre cele mai mari terenuri de antrenament ucrainene, iar în cazul unei situații neprevăzute vor fi toți evacuați în Polonia. Un grup de ofițeri de stat major, care se află în prezent la Kiev, se va deplasa la frontieră direct din capitală. Personalul Royal Navy a avut noroc: a plecat deja în Marea Britanie pentru a sărbători Crăciunul și nu se știe dacă se va întoarce.

"Decizia de evacuare va fi luată de comandantul operațiunilor comune, generalul Charlie Strickland. Personalul de la Statul Major Permanent din Northwood, Hertfordshire, va sta în așteptare în perioada Crăciunului și va monitoriza "atmosfera", în timp ce generalul Strickland va fi informat de două ori pe zi. El nu poate accepta faptul că militarii britanici sunt prinși în capcană", scrie Daily Express.

Militarii britanici au efectuat scurte instruiri pentru armata ucraineană ca parte a sprijinului internațional după agresiunea din 2014. Din 2015, forțele britanice au instruit peste 21.000 de soldați ucraineni în medicină, planificare, logistică și infanterie. În 2019, operațiunea a fost prelungită până în 2023 și a fost extinsă cu participarea Royal Navy și Royal Marines. Aceste unități au pregătit flota ucraineană pentru provocările din Marea Azov.

Marco Giannangeli

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu