De ce stârnește Elon Musk panică printre liderii europeni
Postat la: 04.01.2025 - 21:04
Miliardarul Elon Musk a provocat panică printre liderii europeni, după ce a cerut eliberarea unui personaj controversat de extremă dreaptă din Marea Britanie, și-a declarat sprijinul pentru un partid german de extremă dreaptă și i-a caracterizat drept "dictatori" pe judecătorii de la Curtea Constutuțională din România care au anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Comentariile celui mai bogat om de pe planetă, unul dintre susținătorii cei mai apropiați ai președintelui ales Donald Trump, indică influența politică tot mai crescută a acestuia la nivel global și anticipează zile grele pentru liderii din diferite țări.
Campania din Congres
La sfârșitul anului trecut, Elon Musk a întrerupt adoptarea unui proiect de lege bipartizan privind cheltuielile în Statele Unite, forțând republicanii din Camera Reprezentanților să vină cu o nouă propunere pentru a evita o închidere a guvernului de la Washington în perioada Crăciunului.
"Acest proiect nu ar trebui să fie adoptat," a scris Musk pe rețeaua socială X. Miliardarul a avertizat: "Orice membru al Camerei sau Senatului care votează pentru acest proiect scandalos de cheltuieli merită să fie votat afară în 2 ani!"
"Încetați cu furtul dolarilor de la impozite!" a adăugat Musk.
După ce republicanii au avansat un nou proiect simplificat, Musk a postat pe X o poză cu cele două documente, 1.500 de pagini versus 116 pagini, scriind: "Asta arată cât de mult contează vocea ta! Și având un președinte ca @realDonaldTrump înseamnă că vocea ta este în sfârșit auzită".
După ce noul proiect simplificat a căzut la vot in Camera, Musk a scris că documentul era mult mai simplu si corect si a dat vina pe democrați pentru eșec, după ce doar doi democrați au susținut inițiativa legislativă.
Referindu-se la drama din legislativul american, comentatorii de peste ocean au afirmat că episodul din Congres a arătat influența politică în creștere a lui Musk, un donator uriaș de campanie al republicanilor și promotor al mesajelor prietenoase ale lui Trump pe X, platforma de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter pe care a cumpărat-o în 2022.
Nu este de altfel de mirare că democrații și unii republicani din Statele Unite l-au numit pe Elon Musk "președinte" după ce miliardarul s-a aflat în fruntea campaniei de respingere a proiectului de lege de finanțare guvernamentală, referindu-se la influența patronului Tesla asupra viitorului ocupant al Biroului Oval.
Reamintim că președintele ales l-a numit pe Elon Musk în fruntea "Departamentului pentru Eficiența Guvernului" (Department of Government Efficiency - DOGE), al cărui scop este de a revizui, eficientiza și elimina departamentele, birourile și agențiile guvernamentale federale, în timp ce zeci de mii de angajați federali ar putea fi concediați. El va face echipă în fruntea DOGE cu antreprenorul și Vivek Ramaswamy.
Intervențiile în Europa
Efortul lui Musk de a bloca proiectul de lege privind finanțarea guvernamentală în Statele Unite a reprezentat doar una dintre implicările sale politice recente.
Imediat după realegerea lui Trump la Casa Albă, miliardarul american s-a angajat activ în campanii de influență politică pe continentul european, care au fost primite cu un amestec de surpriză și îngrijorare.
Astfel, el s-a întâlnit cu premierul ungar Viktor Orban, o figură de frunte a populiștilor europeni, când acesta l-a vizitat pe Trump în Florida luna trecută.
Ulterior, miliardarul Musk a comentat situaţia alegerilor din România, apreciind că un judecător nu poate anula scrutinul fără a fi considerat "dictator".
Realizatorul Mario Nawfal s-a referit într-o postare pe reţeaua de socializare X la situaţia alegerilor prezidenţiale din România, apreciind că acestea "se desfăşurau normal până când instanţa supremă a anulat rezultatele, invocând o presupusă «interferenţă rusă»".
"Decizia şocantă a Curţii a venit după ce un critic de extremă dreaptă al NATO a câştigat în mod neaşteptat primul tur. Preşedintele Klaus Iohannis, care ar fi trebuit să demisioneze, rămâne acum în funcţie până la o nouă alegere, probabil în martie 2025 (...) Între timp, partidele pro-europene nu reuşesc să se pună de acord cu privire la formarea unui guvern, grupurile de extremă-dreapta iau amploare, iar ratingul de credit al României tocmai a fost afectat", a scris realizatorul, la care Musk a comentat: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator?".
Reamintim că, la 6 decembrie, cu doar două zile înainte de turul al 2-lea al scrutinului prezidențial, Curtea Constituțională (CCR) a decis în unanimitate anularea alegerilor prezidențiale din România. Decizia a venit după desecretizarea informațiilor de la serviciile secrete care au documentat imixtiunea unui "actor statal" în campania candidatului pro-rus, cu retorică legionară Călin Georgescu.
CCR a mai decis că procesul electoral pentru alegerea președintelui României va fi reluat în integralitate, ceea ce înseamnă că alegerile vor fi luate de la zero, candidații trebuind să se înscrie din nou și trebuind să treacă prin procesul de validare de la Biroul Electoral Central.
După decizia CCR, președintele Klaus Iohannis a anunțat că va rămâne în mandat până când va fi ales noul președinte, citând Articolul 83, alineatul 2 din Constituție: "Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales".
După Ungaria și Romania, a venit rândul Marii Britanii și al Germaniei, în cazul cărora CEO-ul Tesla a făcut o serie de declarații controversate în sprijinul mișcărilor de extremă dreapta din aceste țări.
El a declarat că ar putea investi peste 127 de milioane de dolari în partidul britanic Reform U.K. condus de Nigel Farage - un prieten de lungă durată al lui Trump, care l-a întâlnit pe Musk luna trecută și a discutat despre posibila donație.
De asemenea, Musk a spus că partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) este singurul care "poate salva Germania", respingând ideea că partidul ar fi "extremist de dreapta".
Musk nu a pierdut timp la începutul noului an și a criticat din nou guvernul britanic, cerând eliberarea lui Tommy Robinson, pseudonimul lui Stephen Yaxley-Lennon.
Robinson a fost membru al English Defence League, o mișcare socială britanică descrisă drept rasistă și islamofobă de media și analiștii de stânga din Marea Britanie. Stânga de la Londra afirmă că el este unul dintre cei mai proeminenți activiști de extremă dreapta din Marea Britanie, însă Robinson spune că e doar un "patriot" care se opune invadării Angliei de către "valurile necontrolate de imigranți", în timp ce "autoritățile persecută în mod deliberat și închid ilegal pe oricine se pronunță împotriva agendei lor globaliste".
În prezent, Robinson ispășește o pedeapsă de 18 luni de închisoare pentru sfidarea instanței, după ce a difuzat un documentar despre care un judecător a declarat că conținea afirmații defăimătoare despre un refugiat sirian în vârstă de 15 ani. Aceasta este a cincea condamnare la închisoare pentru Robinson.
Musk a postat pe X întregul documentar, cu o durată de o oră și 45 de minute, împreună cu mesajul: "De ce este Tommy Robinson închis în izolare pentru că a spus adevărul? Ar trebui eliberat, iar cei care au acoperit această nedreptate ar trebui să-i ia locul în acea celulă". Ulterior, miliardarul a cerut: "Eliberați-l pe Tommy Robinson!".
Musk a făcut aceste comentarii în timp ce a afirmat că Keir Starmer, actualul premier laburist de la Londra, nu a tratat cu seriozitate problema grupurilor de abuzatori de copii pe când era șeful serviciului britanic de urmărire penală.
"Starmer trebuie să plece și trebuie să fie acuzat pentru complicitatea sa la cea mai gravă crimă în masă din istoria Marii Britanii", a postat miliardarul.
În același timp, Musk s-a concentrat și asupra Germaniei, unde a continuat să promoveze partidul de extremă dreapta AfD. După postarea sa inițială din decembrie în sprijinul partidului, în care a scris că doar AfD poate salva Germania, el și-a reafirmat poziția înaintea alegerilor anticipate din 23 februarie printr-un editorial în care a numit AfD "ultima scânteie de speranță" pentru Germania.
Editorialul, publicat în Welt am Sonntag, a îndemnat alegătorii germani să sprijine AfD, afirmând că partidul "va conduce țara spre un viitor în care prosperitatea economică, integritatea culturală și inovația tehnologică nu sunt doar dorințe, ci realitate".
"A portretiza AfD ca fiind de extremă dreapta este clar fals, având în vedere că Alice Weidel, lidera partidului, are un partener de același sex din Sri Lanka! Asta sună ca Hitler pentru voi? Hai, să fim serioși!", a scris miliardarul.
Musk a declarat că are dreptul să comenteze politica țării datorită unei investiții majore pe care a făcut-o în Germania - o fabrică Tesla din Berlin, pe care Musk dorește să o extindă într-un depozit de marfă și spații de stocare.
Newsweek a scris că AfD a înregistrat o creștere a sprijinului după un atac care a avut loc luna trecută la un târg de Crăciun din Magdeburg, Germania, în timpul căruia un șofer a intrat cu mașina în mulțime, omorând cinci persoane și rănind alte câteva zeci. Atacatorul, un cetățean german de origine saudită, a fost arestat.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului german, Christiane Hoffmann, a criticat comentariile lui Musk în cadrul unui briefing de presă, declarând reporterilor că acesta "încearcă să influențeze alegerile federale" și adăugând că "libertatea de opinie acoperă și cele mai mari absurdități."
Musk a ripostat, spunând că va purta o conversație pe X cu lidera AfD, Alice Weidel, despre care purtătorul de cuvânt al acesteia, Daniel Tapp, a promis că va avea loc "foarte curând." Tapp a declarat pentru Politico că, deși nu a fost stabilită o dată exactă, aceasta va avea loc "cu siguranță" înainte de alegeri. Acest eveniment va fi probabil foarte asemănător cu discuția pe care Musk a avut-o cu Donald Trump pe platformă în august. (Dialogul ar putea avea loc pe 9 ianuarie, au afirmat unele surse).
De asemenea, Musk l-a descris pe cancelarul Olaf Scholz drept un "prost" și pe șeful statului, președintele Frank-Walter Steinmeier, drept "un tiran antidemocratic".
În sfârșit, Musk a criticat și Comisia Europeană, considerând nedemocratică funcționarea Uniunii Europene și cerând un rol mai mare pentru Parlamentul European.
Reacții pro și contra
Așa cum era de așteptat, comentariile lui Musk au provocat reacții numeroase, unele care au lăudat intervențiile sale, în timp ce altele au fost critice.
Fosta prim-ministră britanică Liz Truss, care a rezistat în funcție 44 de zile, a scris pe X:
"Sunt îngrozită de atacurile asupra libertății de exprimare în Marea Britanie și Europa. Nu putem fi cu adevărat liberi fără libertatea de exprimare. Bravo pentru Elon Musk și X pentru că se opun acestor agresori".
Alex Jones, de la "InfoWars," a redistribuit documentarul despre Robinson și a scris pe X:
"Tommy Robinson este un adevărat erou! Acum se află în izolare pentru că a sfidat ordinul instanței de a nu lansa filmul său, care a expus o uriașă rețea islamică de răpiri și exploatare a copiilor! Încercarea totalitară a guvernului britanic de a suprima filmul lui Tommy a eșuat complet, iar acum are peste 122 de milioane de vizualizări".
Creatorul serialului "Veep", Armando Iannucci, născut și crescut în Scoția, a scris pe X:
Musk este "un nebun periculos" pentru că îl susține pe Robinson.
Stella Creasy, deputată laburistă pentru Walthamstow, a răspuns sprijinului oferit de Musk lui Robinson pe X, scriind:
"Tommy Robinson este în închisoare pentru sfidarea instanței deoarece a repetat afirmații false împotriva unui refugiat sirian. Nu este o ‘dezbatere'. Este o minciună și a încercat să o folosească pentru a alimenta furia și ura în societatea noastră în scopuri politice. Elon Musk pare să facă același lucru".
Shayan Sardarizadeh, jurnalist la BBC Verify, a scris pe X:
"Proprietarul acestei aplicații pare să nu fie conștient că Tommy Robinson este în închisoare deoarece a recunoscut că a sfidat instanța, repetând afirmații false despre un refugiat sirian care fusese agresat fizic la școală, deși instanța i-a interzis să facă acest lucru".
De asemenea, Politico a discutat cu mai mulți membri ai parlamentului britanic care s-au declarat șocați de sprijinul lui Musk pentru Robinson. Un deputat laburist anonim a numit limbajul lui Musk "periculos", în timp ce altul l-a descris drept "retorică manipulatoare."
Ministrul Muncii, Andrew Gwynne, l-a mustrat pe miliardar într-un interviu pentru postul LBC:
"Elon Musk este un cetățean american și poate că ar trebui să se concentreze asupra problemelor de cealaltă parte a Atlanticului".
Rolf Mützenich, membru al Partidului Social Democrat din Germania, a declarat pentru publicația germană Der Spiegel că legăturile strânse ale lui Musk cu Trump ridică întrebări despre faptul că "disprețul repetat, defăimarea și interferența în campania electorală au fost exprimate și în numele noului guvern al Statelor Unite."
Semnificații
Musk a jucat un rol crucial în alegerile din SUA din 2024, cheltuind sute de milioane de dolari pentru a-l ajuta pe Donald Trump să fie reales. Implicarea sa în dezbaterea despre finanțarea guvernamentală din Statele Unite i-a adus criticile democraților, dar valuri de simpatie și laude din partea republicanilor.
Într-o postare pe X, senatorul republican din Kentucky, Rand Paul, a sugerat numele lui Musk ca posibil președinte al Camerei Reprezentanților, într-o încercare aparentă de "a vedea cum establishment-ul colectiv... își pierde mințile."
"Președintele Camerei nu trebuie să fie membru al Congresului... Nimic nu ar perturba mlaștina (de la Washington) mai mult decât alegerea lui Elon Musk... gândiți-vă la asta... nimic nu este imposibil, a scris senatorul republican" într-un efort de a-i tachina pe democrați.
O opinie împărtășită de Marjorie Taylor Greene, republicana ce reprezintă Georgia în camera inferioară, care a declarat că ar fi de acord să-l sprijine pe Musk pentru a-l înlocui pe Mike Johnson.
"Aș fi deschisă să-l susțin pe @elonmusk pentru poziția de speaker al Camerei. DOGE poate fi realizat cu adevărat doar prin forțarea Congresului să pună în aplicare eficiența guvernamentală reală", a scris Greene pe X.
"Establishment-ul trebuie dat peste cap exact așa cum a fost ieri. (Când proiectul initial a fost respins). Acesta ar putea fi calea", a adăugat ea în postarea sa.
Încurajat de eforturile făcute în timpul dezbaterii de la Washington, fondatorul SpaceX și-a îndreptat acum atenția peste Atlantic, către Germania și Marea Britanie, dând peste cap scenele politice din două țări. Beneficiind de avantajele unei platforme de socializare folosite de sute de milioane de utilizatori în fiecare zi, Musk pare că nu are nicio reținere în criticarea guvernelor europene și de a-și arăta susținerea pentru mișcările de opoziție din dreapta populistă de pe continent.
Analiștii au identificat mai multe semnificații ale eforturilor lui Elon Musk. Ei cred, de exemplu, că prin declarațiile sale agresive, miliardarul testează limitele influenței sale în Marea Britanie și Germania, pregătindu-și terenul pentru campanii similare în alte țări de pe continent.
De asemenea, ei se întreabă dacă luările de poziție ale boss-ului Tesla sunt similare cu cele ale președintelui ales, Donald Trump, și, dacă așa stau lucrurile, cum ar trebui liderii europeni să le răspundă.
Situația este delicată. Orice răspuns considerat nepotrivit de viitoarea administrație ar putea să complice relațiile cu echipa care va ajunge la Casa Albă după 20 ianuarie 2025.
Pe de altă parte, liderii europeni nu pot ignora influența și puterea reprezentate de Musk. Miliardarul nu este acum doar un jucător politic important la nivel global. Șeful SpaceX este și o forță economică masivă, ale cărui investiții de miliarde de dolari într-o țară ar putea ajuta economiile locale, ar crea numeroase locuri de muncă etc.
Politico a vorbit despre această incertitudine a liderilor europeni, întrebându-se care ar fi cea mai bună modalitate a acestora de a răspunde comentariilor făcute de miliardar, recunoscând în același timp influența uriașă a lui Musk la nivel mondial.
Printre aliații și inamicii săi politici, s-a format un consens că Musk este unul dintre cei mai puternici oameni din lume - dacă nu cel mai puternic. De aceea, analiștii cred că a fi împotriva lui poate avea consecințe majore.
"Ca un cameleon, nu știi niciodată ce versiune a lui Elon Musk apare", a spus un fost consilier guvernamental britanic care s-a ocupat de Musk. "Este o figură periculoasă. Și nu este în interesul nimănui să-l aibă drept dușman".
Situația a fost exemplificată de reacția oficialilor britanici. După criticile ministrului Andrew Gwynne, șeful acestuia, ministrul sănătății Wes Streeting, i-a întins o ramură de măslin șefului Tesla într-un interviu ulterior - demonstrând tensiunile din cadrul guvernului britanic cu privire la oportunitatea de a-l provoca sau nu pe miliardar.
Streeting a declarat că criticile lui Musk au fost "eronate și cu siguranță dezinformate", dar a subliniat că guvernul britanic este dornic să colaboreze cu giganții tehnologici pentru a combate exploatarea sexuală a copiilor.
"Suntem dispuși să lucrăm cu Elon Musk, despre care cred că are un rol important de jucat cu platforma sa de socializare, pentru a ne ajuta pe noi și alte țări să abordăm această problemă gravă," a declarat Streeting pentru ITV News. "Dacă vrea să colaboreze cu noi și să se implice activ, l-am primi cu brațele deschise".
De partea sa, biroul lui Starmer din Downing Street a evitat cu grijă să comenteze cele mai recente atacuri ale lui Musk, chiar dacă acesta l-a acuzat pe prim-ministru că "este complice la VIOLAREA MARII BRITANII" și a cerut organizarea unor noi alegeri.
Nu este de aceea de mirare că alți lideri europeni au încercat să-l curteze pe Musk în speranța de a-i evita furia și de a-și netezi relațiile cu Trump.
Președintele francez Emmanuel Macron l-a invitat pe proprietarul Tesla și X la redeschiderea catedralei Notre-Dame și îl dorește la un viitor summit tehnologic.
Premierul italian Georgia Meloni și-a construit propria relație cu Musk. Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost nevoit să discute și cu el în timpul unui apel post-electoral cu Trump, în ciuda dezacordurilor puternice dintre ei cu privire la răspunsul cel mai potrivit la invazia Rusiei.
Nu în ultimul rând, comentatorii au afirmat că miliardarul are un sprijin neașteptat în Europa, de care liderii eurpoeni sunt nevoiți să țină cont.
Ca și în Statele Unite, Musk este din ce în ce mai popular printre tinerii britanici, potrivit institutului de sondaj Savanta. Pentru ei, "liniile dintre percepția succesului și a bogăției sunt din ce în ce mai estompate cu politica", a declarat Chris Hopkins, directorul de cercetare politică al Savanta.
Concluzia. Musk și-a anunțat sprijinul pentru mișcările populiste și de extremă dreapta din Europa, în timp ce liberalii și progresiștii de pe continent devin țintele lui preferate. Aceștia din urmă se află între ciocan și nicovală: ar vrea să răspundă criticilor fără perdea ale lui Musk, dar oportunitățile de afaceri pe care le aduce cu el sunt extrem de importante. O singură remarcă greșită ar putea duce la evaporarea a miliarde de euro în investiții, dar și la zdruncinarea carierei lor politice.
Musk are câțiva ași importanți în mânecă. Mulți bani, dar și X, un megafon social și politic uriaș. În plus, el a devenit un personaj influent pe lângă Donald Trump, iar sfaturile lui ar putea afecta atitudinea republicanului față de o țară sau alta.
Cruciadele duse de Elon Musk au provocat panică pe bătrânul continent. Declarațiile sale au pus în discuție libertatea de exprimare în Marea Britanie, aflată, spun unii, sub atacul laburiștilor, în timp ce în Germania au zdruncinat un sistem politic învechit. Liderii europeni așteaptă să vadă spre care dintre ei își va îndreapta atenția Musk odată ce Trump va prelua mandatul la sfârșitul acestei luni. Cu puține excepții, așa cum este Giorgia Meloni în Italia, niciunul dintre ei nu pare protejat de vehemența verbală a miliardarului. Ca și Trump, Musk poate fi imprevizibil și brutal în exprimare.
Un lucru este însă cert: vechile reguli ale diplomației dispar treptat, iar liderii, guverne și partide ce dominau odinioară peisajul politic din Europa sunt acum date peste cap de un post scris de miliardarul ajuns mâna dreaptă a lui Trump.
"Diplomația media socială", cum au numit-o unii, a ajuns și în Europa, iar Musk este vârful său de lance.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu