Discuțiile dintre Biden și Ghani arată lumea paralelă în care trăiau cei doi înainte ca talibanii să preia puterea!
Postat la: 01.09.2021 - 10:47
În ultimul apel între președintele SUA, Joe Biden, și omologul său din Afganistan, înainte ca talibanii să preia controlul asupra țării, liderii au discutat despre ajutorul militar și strategia politică, dar nici Biden și nici Ashraf Ghani nu au părut conștienți sau pregătiți pentru pericolul imediat ca întreaga țară să revină în mâinile talibanilor.
Cei doi au vorbit aproximativ 14 minute pe 23 iulie.
Pe 15 august, Ghani a fugit de la palatul prezidențial, iar talibanii au intrat în Kabul.
De atunci, zeci de mii de afgani disperați au fugit și 13 soldați americani și zeci de civili afgani au fost uciși într-un atac sinucigaș la aeroportul din Kabul.
Reuters a analizat o transcriere a apelului telefonic prezidențial. Materialele au fost furnizate cu condiția anonimatului de către o sursă, care nu a fost autorizată să le distribuie.
„Vom continua să oferim sprijin aerian strâns, dacă știm care este planul", a spus Biden.
Cu câteva zile înainte de apel, SUA au efectuat atacuri aeriene pentru a sprijini forțele de securitate afgane, o acțiune despre care talibanii au spus că încalcă acordul de pace de la Doha.
Președintele SUA l-a sfătuit, de asemenea, pe Ghani să formeze o strategie militară în viitor, și apoi să pună un om responsabil să conducă operațiunea, cu referire la ministrul Apărării, generalul Bismillah Khan Mohammadi.
Biden a lăudat forțele armate afgane, care au fost instruite și finanțate de guvernul SUA.
„Aveți în mod clar cei mai buni militari", i-a spus el lui Ghani.
„Aveți 300.000 de forțe bine armate față de 70-80.000 și sunt în mod clar capabili să lupte bine".
Câteva zile mai târziu, armata afgană a început să capituleze, cu puțină luptă împotriva talibanilor.
În cea mai mare parte a apelului, Biden s-a concentrat asupra a ceea ce el a numit problema „percepției" guvernului afgan.
„Cred că nu trebuie să vă spun percepția din întreaga lume și în părți din Afganistan, cred că lucrurile nu merg bine în ceea ce privește lupta împotriva talibanilor", a spus Biden. „Și este nevoie, indiferent dacă este adevărat sau nu, este nevoie să proiectăm o imagine diferită."
Biden i-a spus lui Ghani că, dacă personalitățile politice proeminente ale Afganistanului vor susține împreună o conferință de presă, susținând o nouă strategie militară, „asta va schimba percepția și asta va schimba foarte mult, cred".
Cuvintele liderului american au indicat că nu anticipa că insurecția și prăbușirea masivă vor veni 23 de zile mai târziu.
„Vom continua să luptăm din greu, diplomatic, politic, economic, pentru a ne asigura că guvernul dvs. nu numai că supraviețuiește, ci este susținut și crește", a spus Biden.
Casa Albă a refuzat marți să comenteze apelul.
După apel, Casa Albă a lansat o declarație care se concentra pe angajamentul lui Biden de a sprijini forțele de securitate afgane și administrația care caută fonduri pentru Afganistan din partea Congresului.
Ghani i-a spus lui Biden că ar putea exista pace dacă ar putea „reechilibra soluția militară". Dar a adăugat: „Trebuie să ne mișcăm cu viteză".
„Ne confruntăm cu o invazie la scară largă, compusă din talibani, planificare pakistaneză completă și sprijin logistic și cel puțin 10-15.000 de teroriști internaționali, preponderent pakistanezi aruncați în acest sens", a spus Ghani. Oficialii guvernului afgan și experții SUA au subliniat în mod constant sprijinul pakistanez pentru talibani ca fiind cheia reînvierii grupului.
Ambasada pakistaneză la Washington neagă aceste acuzații.
"În mod clar, mitul luptătorilor talibani care trec din Pakistan este, din păcate, o scuză și o gândire ulterioară pedalată de dl. Ashraf Ghani pentru a justifica eșecul său de a conduce și de a guverna", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei pentru Reuters.
Reuters a încercat să ia legătura cu Ghani pentru această poveste, prin apeluri și mesaje text, totul însă fără succes.
Ultima declarație publică a lui Ghani, despre care se crede că se află în Emiratele Arabe Unite, a venit pe 18 august. El a spus că a fugit din Afganistan pentru a preveni vărsarea de sânge.
Până la momentul apelului, Statele Unite se aflau în plină retragere planificată din Afganistan, pe care Biden o amânase de la data stabilită de predecesorul său, Donald Trump. Armata SUA își închisese principala bază aeriană din Afganistan, la Bagram, la începutul lunii iulie.
În timp ce cei doi președinți au vorbit, insurgenții talibani au controlat aproximativ jumătate din centrele de district din Afganistan, indicând o situație de securitate care se deteriorează rapid.
„Nu sunt un om militar, așa că nu vă spun cum ar trebui să arate un plan exact, veți primi nu numai mai mult ajutor, dar veți obține o percepție care se va schimba", a spus Biden.
Ghani, la rândul său, l-a asigurat pe Biden că „asigurarea dvs. de sprijin face un drum foarte lung pentru a ne permite să ne mobilizăm cu seriozitate".
La puțin peste două săptămâni după apelul lui Biden cu Ghani, talibanii au capturat mai multe capitale de provincie afgane, iar Statele Unite au spus că revine forțelor de securitate afgane să apere țara. "Acestea sunt forțele lor militare, acestea sunt capitalele lor de provincie, oamenii lor de apărat", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, pe 9 august.
La 11 august, rapoartele de informații americane au indicat că luptătorii talibani ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90. În schimb, căderea s-a produs în mai puțin de o săptămână.
Apelul Biden-Ghani a subliniat, de asemenea, luptele politice persistente care au afectat guvernul afgan.
Când Biden i-a cerut să-l includă pe fostul președinte afgan Hamid Karzai într-o conferință de presă, Ghani a dat înapoi. „Karzai nu ar fi de ajutor", a spus el. „El este contrar, iar timpul este esențial, nu putem aduce fiecare individ. Am încercat luni de zile cu președintele Karzai. Ultima dată ne-am întâlnit 110 minute; mă înjura și mă acuza că sunt lacheu american."
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu