Două state europene au ajutat SUA să-l asasineze pe generalul iranian Soleimani

Postat la: 02.01.2021 - 12:16

Pe lângă armata americană, Iranul susţine că alte două ţări europene ar fi pus umărul la asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani în urmă cu un an.

Pe lângă Washington, Iranul vorbeşte despre rolul Marii Britanii şi al Germaniei în asasinarea generalului Qassem Soleimani. Procurorul general al Teheranului a acuzat compania britanică G4S că i-au informat pe americani cu privire la sosirea acestuia în Irak, iar drona a fost manevrată de la baza aeriană a Statelor Unite din Germania.

Miercuri, 30 decembrie, autorităţile iraniene au anunţat reconstituirea completă a planului de asasinare a generalului Qassem Soleimani şi a lui Abou Mehdi Al-Mouhandis, ucişi la 3 ianuarie 2020 de o dronă americană pe Aeroportul Bagdad. Iranul atrage atenţia asupra responsabilităţii celor două ţări, în afară de SUA şi a 45 de persoane împotriva cărora se desfăşoară proceduri judiciare.

Într-un interviu acordat postului iranian de televiziune Khabar, Hossein Amirabdollahian, vicepreşedinte al Parlamentului iranian, a explicat că datorită investigaţiilor efectuate de autorităţile iraniene, a descoperit în care ţară era sala militară de comandă care de unde s-a manevrat drona care l-a asasinat pe generalul Soleimani şi statul care a dat informaţii americanilor cu privire la sosirea sa la aeroportul din Bagdad.

El a adăugat că sistemul judiciar iranian va dezvălui identitatea celor două ţări care au colaborat cu Statele Unite la momentul potrivit, de îndată ce toate procedurile legale necesare vor fi finalizate.

În aceeaşi zi, procurorul general al Teheranului Ali Alqassis-Mehr a acuzat compania britanică G4S, responsabilă pentru securitatea aviaţiei la Aeroportul Internaţional Bagdad, că este implicată în asasinarea lui Soleimani, potrivit postului de televiziune al-Mayadeen. Compania britanică a furnizat armatei SUA data şi ora de sosire a aeronavei care îl transporta pe Qassem Soleimani, a afirmat procurorul, subliniind că «autorităţile iraniene lucrează în acest moment pentru a aduce această companie în faţa justiţiei". În aceeaşi ordine de idei, Alqassi-Mehr a afirmat că rezultatele investigaţiei indică şi faptul că Germania este implicată, de asemenea, în asasinarea fostului comandant al forţei al-Quds a Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Potrivit acestuia, baza forţei aeriene a SUA din Germania a fost însărcinată cu dirijarea dronei ce a vizat convoiul lui Soleimani şi a furnizat informaţii şi date privind planul de zbor forţelor SUA.

Ali Alqassis-Mehr a mai anunţat că a fost întocmită o listă cu 45 de personalităţi, inclusiv americani, consideraţi vinovaţi de asasinarea lui Soleimani. Pe numele acestora au fost emise mandate internaţionale de arestare şi înaintate Interpol.

Există documente oficiale care atestă existenţa unei permisiuni de a zbura pe aeroportul din Bagdad, acordată de autorităţile irakiene, dronei americane.

Shabaké Khabar, vicepreşedintele Parlamentului iranian, Hossein Amirabdollahian a împărtăşit, pe 30 decembrie, o predicţie făcută de fostul general Qassem Soleimani cu doi ani înainte de moartea sa, cu privire la o normalizare a relaţiilor între ţările arabe din regiune şi Istraelul. Acum, patru ţări şi-au normalizat deja relaţiile cu Israelul.

Pe lângă armata SUA, Iranul atrage atenţia asupra a două ţări europene pentru că au participat la asasinarea generalului Soleimani. Din august, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Sudan şi Maroc au anunţat toate acordurile de pace cu statul Ebraic, sub auspiciile statelor Unite. În plus faţă de aceste patru state, sunt în curs de desfăşurare contacte cu Sultanatul Oman şi ţările africane musulmane, cum ar fi Niger, Mauritania, Mali şi Djibouti», potrivit site-ul israelian de ştiri Ynet. Alte contacte includ şi ţări musulmane asiatice precum Indonezia şi Sultanatul din Brunei.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu