După Victoria Nuland alți 13 politicieni americani cer permisiunea ca Rusia să fie atacată de la Kiev

Postat la: 22.05.2024 - 15:26

Un grup de congresmeni americani, condus de președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, Mike Turner, a cerut într-o scrisoare deschisă către administrația Joe Biden și către secretarul Apărării, Lloyd Austin, să permită Ucrainei să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi ținte din Rusia, informează Politico.

"Congresmenii au subliniat că, pentru ca Ucraina să se apere mai bine împotriva Rusiei, Statele Unite ar trebui să-i permită să folosească arme care ar permite armatei sale să lovească instalații strategice de pe teritoriul rus", se arată în scrisoarea citată. „Politica actuală a administrației Biden încătușează capacitatea Ucrainei de a împinge înapoi forțele ruse de lângă Harkov cu arme de origine americană", se explică în document.

De asemenea, se solicită administrației americane să "accelereze alocarea de resurse suplimentare Ucrainei": să antreneze mai mult decât clasa actuală de 12 piloți ucraineni de F-16 și să sprijine cererea Kievului pentru încă șapte sisteme de apărare aeriană Patriot. Politico a scris anterior că un grup de deputați ucraineni au sosit la Washington pentru a obține sprijinul Congresului SUA pe această temă. Administrația americană încă se opune ca armele americane să fie folosite de către Ucraina pentru a lovi teritoriul rus.

"Nu împingem Ucraina să folosească armele americane transferate pentru lovituri împotriva Rusiei. Și nu am dat Ucrainei permisiunea pentru o astfel de utilizare. Aceasta este poziția noastră și nu s-a schimbat", a declarat consilierul Casei Albe, John Kirby, la un briefing săptămâna trecută. După cum a scris anterior Bloomberg, potrivit președintelui Joe Biden, "utilizarea armelor americane în atacuri pe teritoriul rus ar duce la o escaladare excesivă", iar Rusia ar putea riposta la țările NATO.

Agenția a reamintit că "preocupările lui Biden nu sunt împărtășite de toată lumea: guvernul britanic a declarat că nu va împiedica Ucraina să folosească arme britanice în atacuri transfrontaliere".

"The defense secretary stressed that our position on this issue has not changed," Pentagon spokesman Patrick… pic.twitter.com/OMAv5Vmwgv

— NEXTA (@nexta_tv) May 22, 2024

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu