Economiștii germani: Europa intră în recesiune puternică, dacă Rusia stopează livrările de gaze!
Postat la: 15.04.2022 - 09:12
Economiştii germani prognozează o recesiune în cea mai mare economie a Europei dacă livrările de gaze ruseşti ar fi oprite, iar efectele s-ar putea răspândi şi în restul continentului, transmite CNBC.
În prognoza lor economică comună bianuală, cele mai mari cinci institute economice ale Germaniei şi-au redus drastic previziunile privind produsul intern brut, pe măsură ce războiul din Ucraina încetineşte recuperarea după pandemia de Covid-19. RWI din Essen, DIW din Berlin, Institutul Ifo din Munchen, IfW din Kiel şi IWH din Halle se aşteaptă acum ca PIB-ul Germaniei să crească cu 2,7% în 2022 şi 3,1% în 2023, presupunând că nu mai există o escaladare economică ulterioară legată de războiul din Ucraina şi că fluxurile de gaze ruseşti către Europa din Rusia vor continua. Institutele au prognozat anterior o creştere economică de 4,8% în 2022.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi Parlamentul European au cerut ca Uniunea Europeană să impună un embargo total asupra importurilor de petrol, gaze şi cărbune din Rusia, în lumina atrocităţilor comise de forţele ruse în Ucraina împotriva civililor. UE intenţionează să interzică importurile ruseşti de cărbune şi lucrează la sancţiuni împotriva petrolului rusesc, deoarece încearcă să excludă Kremlinul din economia globală, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, de asemenea, în numeroase ocazii, că va întrerupe aprovizionarea cu gaze către Europa.
Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă că o astfel de mişcare va avea consecinţe economice grave pentru ambele părţi. În 2020, Germania a cumpărat 58,9% din gazele naturale din Rusia, potrivit institutului european de statistică. Conducta Nord Stream 2, proiectul de 11 miliarde de dolari conceput pentru a dubla fluxul de gaze dintre Rusia şi Germania, este acum neutilizată şi abandonată. Germania a oprit complet certificarea conductei după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni pro-ruse din estul Ucrainei, creând un pretext pentru invazia care a urmat.
În cazul unei opriri totale a aprovizionării cu energie din Rusia, institutele germane au prezis o pierdere cumulată anul acesta şi următorul de aproximativ 220 de miliarde de euro (238 de miliarde de dolari), echivalentul a peste 6,5% din producţia economică anuală. Acest lucru ar duce la o creştere economică de doar 1,9% în acest an şi o contracţie de 2,2% în 2023.
"Dacă s-ar întrerupe aprovizionarea cu gaze, economia germană ar trece printr-o recesiune bruscă. În ceea ce priveşte politica economică, atunci ar fi important să sprijinim structurile de producţie comercializabile fără a opri schimbările structurale", a declarat Stefan Kooths, vicepreşedinte şi director de cercetare pentru cicluri de afaceri şi creştere la Institutul Kiel.
Banca Centrală Europeană se confruntă cu o dificultate unică, de a controla inflaţia record fără a opri creşterea economică deja slăbită, care va fi afectată şi mai mult de şocurile ofertei, pe măsură ce războiul din Ucraina va continua. Inflaţia din zona euro a ajuns la 7,5% în luna martie, pe o bază anuală, potrivit Eurostat, iar institutele germane prognozează o medie anuală în 2022 de 6,1%, cea mai mare din ultimii 40 de ani.
În cazul unei întreruperi a aprovizionării cu energie, economiştii prognozează o creştere până la un maxim record de după război de 7,3%. Inflaţia prognozată de 2,8% pentru anul viitor va rămâne, de asemenea, cu mult peste media de după reunificare şi va atinge 5% în cazul unui blocaj energetic, se arată în raport.
"Undele de şoc din războiul din Ucraina afectează activitatea economică atât pe partea ofertei, cât şi pe partea cererii. Pachetele de stimulare guvernamentale din timpul pandemiei au avut deja un efect inflaţionist. Creşterea preţurilor la mărfurile energetice critice în urma invaziei ruse, alimentează şi mai mult presiunea ascendentă asupra preţurilor", a spus Kooths.
Riscul unei recesiuni în Europa este mult mai mare decât în SUA, a spus Geraldine Sundstrom, manager de portofoliu la PIMCO. Ea a declarat pentru CNBC că riscul de recesiune în Europa este mult mai mare decât cel din SUA în această etapă.
"Economia europeană nu se află în aceeaşi poziţie puternică ca cea a SUA şi potenţiala recesiune industrială ar putea fi în pragul Europei, în funcţie de perturbarea produsă de conflict, de ceea ce se întâmplă cu siguranţă în Asia şi am văzut - mai ales în sectorul auto - un număr de fabrici trebuind să se închidă, din cauza lipsei de piese, iar acest lucru a readus trimiterea în concediu a unor muncitori în Germania", a spus Sundstrom.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu