Emmanuel Todd: Va fi un șoc descoperirea scopului real al NATO

Postat la: 10.10.2024 - 12:24

Dacă Ucraina va pierde războiul, NATO se va dezintegra, spune istoricul și antropologul francez Emmanuel Todd, într-un interviu pentru Corriere di Bologna. Pe de altă parte, dacă Rusia va fi înfrântă, supunerea europenilor față de americani va dura un secol, mai spune Todd.

În urmă cu un an, Todd a susținut că a început al treilea război mondial și că războiul din Ucraina va decide soarta Europei. În urmă cu mai bine de 20 de ani, Todd a scris volumul "După Imperiu - prăbușirea ordinii americane", în care arăta că hegemonia economică, diplomatică și militară a SUA este în declin. Acum, Todd își promovează volumul "Înfrângerea Occidentului", în care susține că, pe măsură ce puterea americană se reduce, sistemul de la Washington își împovărează mai mult protectoratele, ultimele baze ale puterii SUA. Despre criticile ce i se aduc în presa franceză, Todd spune.

"Problema nu este ce scrie presa franceză despre mine, ci să știi faptele prezentului. Este un fapt că SUA nu au fost capabile să producă armele de care au nevoie ucrainenii, pentru că un alt fapt este că puterea industriei americane a fost secătuită de financiarizare. Este un fapt că armata ucraineană este în retragere și este un fapt că are probleme cu recrutarea soldaților. Este un fapt că sancțiunile economice occidentale au afectat economia europeană mai mult decât economia rusă. Și e este un fapt că stabilitatea politică din Franța este mai amenințată decât cea din Rusia. Restructurarea economiei ruse a fost posibilă pentru că această țară produce mai mulți ingineri decât SUA și pentru că țările care nu sunt aliate sau influențate de SUA au continuat comerțul cu Rusia. Comentariile presei franceze cum despre "visele" mele - comentarii din Le Monde, Liberation, L'Express - arată mai degrabă ca aceste ziare sunt cele care visează.

Emmanuel Todd: "Au dispărut și ultimele urme ale sistemului moral și religios al Europei. S-a ajuns la stadiul de zero religie. Absența credințelor, a normelor, a tradițiilor îi lasă pe oameni pradă gândului chinuitor că sunt niște muritiori care nu știu ce caută pe pământ. Cea mai banală reacție la acest vid este să divinizezi vidul - așa apare nihilismul, care duce la impuslul de a distruge lucrurile, oamenii, realitatea. Un simptom al acestui fenomen este ideologia transgender, care face ca oamenii din clasa de mijloc să creadă că bărbatul poate deveni femeie și femeia poate deveni bărbat. Biologia și codul genetic ne spun că așa ceva este imposibil. Vorbesc în calitate de antropolog, nu de moralist. Trebuie să avem grijă de oamenii care cred că pot aparține altui gen decât al lor. Cât despre partea LGB din LGBT, acestea sunt preferințe sexuale. Este important însă să subliniem că, acceptând inflexibilitatea codului genetic, Știința și Biserica au ajuns să fie în aceeași tabără.

Corriere din Bologna: Susțineți că Europa a delegat Statelor Unite sarcina reprezentării Vestului și acum suportă consecințele. Credeți că aceasta tendință se va schimba?

Emmanuel Todd: Nu mai putem face nimic acum. Războiul a început. Rezultatul acestui război va decide soarta Europei. Dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina, supunerea europenilor față de americani va dura un secol. Daca, așa cum cred eu, America va pierde, NATO se va dezintegra și Europa va fi autonomă. Dar mai importantă decât victoria rușilor va fi decizia lui Putin de a se opri la Nipru și de a nu ataca militar Europa de Vest. Cu 144 milioane de locuitori, o populație în declin și o suprafață de 17 milioane de kilometri pătrați, Rusia are deja probleme să-și ocupe teritoriul național. Rusia nu va avea nici mijloacele și nici dorința de a se extinde, odată ce va reface granițele Rusiei precomuniste. Isteria rusofobă din Vest, cu fantezii despre expansiunea rusă în Europa, este ridicolă pentru un istoric serios. Pentru europeni va fi un șoc psihologic să înțeleagă că NATO nu există pentru a-i proteja, ci pentru a-i controla.

Corriere di Bologna: Credeți că Europa a făcut pasul decisiv către subordonarea fașă de SUA în timpul războaielor din Balcani, în special în Kosovo?

Emmanuel Todd: Nu. Totul a început în Ucraina. În timpul războiului din Irak, deci după evenimentele din Kosovo, Putin, Schroeder și Chirac au ținut conferințe de presă comune. Asta i-a îngrozit pe cei de la Washington. Se părea că America ar putea fi dată afară din Europa. Și astfel separarea Rusiei de Germania a devenit o prioritate pentru strategii americani. Înrăutățirea situației din Ucraina a servit acestui scop. Provocarea Rusiei pentru a începe un război in Ucraina, pentru a împiedica integrarea de facto a Ucrainei în NATO, a fost un succes diplomatic pentru Washington, în primă fază. Șocul războiului a paralizat Germania și le-a permis americanilor, în confuzia generală, să arunce în aer conductele Nord Stream, un simbol a cooperării economice dintre Rusia și Germania.

Apoi, într-o a doua fază, aceea a înfrângerii americane, controlul SUA asupra Europei va dispărea. Într-o Europă fără fertilitate, cu populație îmbătrânită, este firească complementaritatea dintre industria germană și energia din Rusia, precum și resursele minerale din Rusia.

Corriere din Bologna: De ce adoptați o atitudine pro-rusă și spuneți că acest conflict este un aspect al sfârșitului Occidentului?

Emmanuel Todd: Vreau să înțeleg de ce occidentalii au provocat acest război pentru a-l pierde, iar odată cu această înfrângere au pierdut și dominația asupra lumii. Nu sunt pro-rus. Însă am citit textele lui Putin, ale lui Lavrov și cred că le înțeleg logica și obiectivele. Dacă liderii noștri i-ar fi luat mai în serios pe cercetătorii ca mine, nu ar fi ajuns la un asemenea dezastru. Un putinofob inteligent ar putea folosi cartea mea pentru lupta împotriva Rusiei. Pe de altă parte, când un ziar precum Le Monde le ascunde cititorilor - elitele franceze - faptul că Rusia se recuperează social și economic și îi dezinformează în legătură cu stabilitatea din Rusia, avem de-a face un serviciu adus lui Putin.

Corriere din Bologna: Ați introdus conceptul de "oligarhie liberală" pentru multe state europene și conceptul de "democrație autoritara" pentru Rusia. În care sistem ați dori să trăiți?

Emmanuel Todd: Oligarhia liberală nu este o problemă pentru mine. Nu uitați că m-am născut în sistemul intelectual francez. Sunt un membru disident al oligarhiei intelectuale europene. Mai mult, îmi iubesc mult țara, Franța, și nu voi pleca de acolo decât dacă va veni la putere un regim fascist sau rasist. Dacă voi deveni refugiat politic, nu voi merge in SUA, așa cum a fost tradiția în familia mea, pentru că SUA se cufundă în ceva și mai rău decât oligarhia liberală - în nihilism. Nu îmi place barbarismul, sunt prea conformist din punct de vedere cultural. Cred că aș pleca în Italia sau în Elveția. În Rusia, nu. Ce să caut în Rusia?

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu