Este oficial: China a devenit prima putere economică a lumii și valoreaza 120 de trilioane de dolari, in vreme ce SUA doar 90!

Postat la: 13.12.2021 - 15:57

Este oficial, Statele Unite și-au pierdut titlul de cea mai bogată țară din lume și au fost înlocuite de China. Această schimbare în clasamentul mondial al bogățiilor a fost anunțată într-un raport al McKinsey & Co și făcută publică de presa economică Bloomberg, care a fost prima care a difuzat informația.

Raportul arată că valoarea Chinei a crescut de la 7.000 de miliarde de dolari în 2000 la 120.000 de miliarde de dolari în 2020. În același timp, valoarea Statelor Unite a crescut la aproape 90 de trilioane de dolari, ratând astfel primul loc. Cursa Chinei către vârful clasamentului a contribuit la aproape o treime din creșterea totală a averii globale, care a crescut de la 156.000 de miliarde de dolari la 514.000 de miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Mulți experți consideră că ascensiunea economică a Chinei s-a accelerat după ce aceasta a aderat la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), o asociație interguvernamentală care reglementează comerțul dintre națiuni. O multitudine de țări pot beneficia de pe urma acestei apartenențe, deoarece OMC ajută națiunile să stabilească normele comerciale care guvernează lumea și să le aplice pe piețele în curs de dezvoltare.

Deși aceasta este o victorie economică semnificativă pentru Regatul Mijlociu, se poate spune că nu este una care să fie în beneficiul tuturor cetățenilor săi. Într-adevăr, potrivit experților care au studiat acest subiect, peste două treimi din bogăția națională este deținută de doar 10% din cele mai bogate gospodării. Același raport se observă și în Statele Unite, care este acum a doua cea mai bogată țară din lume.

Evoluția Chinei va fi una de urmărit, deoarece, deși creșterea economică aduce profituri sănătoase, anumite modele de creștere netă a bogăției pot face națiunile vulnerabile la riscul de colaps. Să luăm ca exemplu infamul colaps din SUA din 2008, declanșat de o criză în economia imobiliară. Având în vedere că prețurile în creștere ale proprietăților imobiliare sunt parțial responsabile de ascensiunea fulminantă a Chinei, va fi important să urmărim situația pentru a vedea dacă există semne ale unui eveniment financiar similar.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu