Este una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie, iar procurorii americani vor să îl trimită pe Sam Bankman-Fried la închisoare pentru 50 de ani
Postat la: 17.03.2024 - 09:30
Sam Bankman-Fried ar trebui să petreacă între 40 şi 50 de ani de închisoare după ce a fost condamnat pentru furtul de 8 miliarde de dolari de la clienţii platformei sale de criptomonede FTX, aflată în faliment, au declarat vineri procurorii din proces.
În noiembrie, un juriu l-a găsit pe Bankman-Fried, în vârstă de 32 de ani, vinovat pentru şapte capete de acuzare de fraudă şi conspiraţie. Procurorii federali din Manhattan au spus că "mii de oameni obişnuiţi", inclusiv rezidenţi din ţările instabile şi sfâşiate de război, şi-au încredinţat economiile FTX.
"Chiar şi acum Bankman-Fried refuză să admită că ceea ce a făcut a fost greşit. Viaţa lui în ultimii ani a fost una de lăcomie şi orgoliu de neegalat; de ambiţie şi raţionalizare; şi de a curta riscul şi a paria în mod repetat cu banii altora", au scris procurorii într-un memorandum de sentinţă.
Ei solicită confiscarea a 11 miliarde de dolari, pentru pierderile suferite de investitorii FTX şi de creditorii Alameda. Avocatul fostului miliardar, Marc Mukasey, i-a spus judecătorului de district din SUA Lewis Kaplan că ar fi potrivită o pedeapsă de închisoare de la 5-1/4 la 6-1/2 ani. El a spus că clienţii FTX îşi vor primi cei mai mulţi bani înapoi şi că Bankman-Fried nu şi-a propus să fure.
Mark Botnick, un purtător de cuvânt al lui Bankman-Fried, a declarat că Mukasey va depune un răspuns săptămâna viitoare la memoriul procurorilor. Kaplan urmează să-l condamne pe Bankman-Fried pe 28 martie, la tribunalul federal din Manhattan.
El este fiul a doi profesori la Stanford Law School. Absolvent al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, Bankman-Fried a lucrat pe Wall Street înainte ca valoarea activelor digitale, cum este bitcoin, să aibă o creştere explozivă, la o valoare net, estimată cândva de revista Forbes la 26 de miliarde de dolari.
Averea lui s-a evaporat în noiembrie 2022, când FTX şi-a declarat falimentul după un val de retrageri ale clienţilor. În memoriul de sentinţă, procurorii au indicat educaţia sa privilegiată şi de elită drept motive pentru care ar trebui să se confrunte cu o sentinţă deosebit de dură.
„Ştia ceea ce societatea considera ilegal şi lipsit de etică, dar a ignorat asta bazat pe o megalomanie pernicioasă ghidată de propriile valori şi de simţul superiorităţii inculpatului", au scris aceştia.
La procesul său, trei foşti asociaţi apropiaţi au mărturisit că Bankman-Fried i-a îndrumat să jefuiască fondurile clienţilor FTX pentru a acoperi pierderile fondului său speculativ Alameda Research, înfăţişându-se public ca un administrator responsabil pe piaţa volatilă a criptomonedelor.
Procurorii au spus că Bankman-Fried a folosit şi fondurile clienţilor pentru a cumpăra proprietăţi imobiliare de lux în Bahamas şi pentru a dona politicienilor americani care ar putea susţine reglementările favorabile criptomonedei.
Până acum, 251 de candidaţi şi comitete politice din SUA au returnat guvernului contribuţii de aproximativ 3,3 milioane de dolari primite din partea lui Bankman-Fried şi alţi directori ai FTX, au spus procurorii.
Campania preşedintelui democrat Joe Biden şi Comitetul naţional republican se numără printre cei care au returnat fonduri.
Bankman-Fried a mărturisit că nu şi-a dat seama cât de mult datora Alameda către FTX decât cu puţin timp înainte ca ambele să eşueze. Procesul lui a durat o lună.
Într-o scrisoare adresată lui Kaplan, părinţii lui Bankman-Fried au spus că fiul lor şi-a asumat responsabilitatea pentru erorile care au dus la prăbuşirea FTX şi a muncit din greu înainte de arestare pentru a ajuta la recuperarea banilor clienţilor.
Bankman-Fried a fost arestat în decembrie 2022 în Bahamas, unde avea sediul FTX, şi extrădat în SUA. El a fost închis la Centrul de Detenţie Metropolitan din Brooklyn din august, când Kaplan i-a revocat cauţiunea după ce a constatat că probabil a manipulat martorii.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu