Europa capitulează pe rând în fața lui Vladimir Putin: după Ungaria, acum și Italia se pregătește să plătească gazul rusesc în ruble!

Postat la: 28.04.2022 - 15:51

Gigantul energetic italian Eni SpA se pregătește să deschidă conturi în ruble la Gazprombank JSC, ceea ce îi va permite să se conformeze cerințelor rusești ca gazele să fie plătite în moneda locală, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune informează publicația Bloomberg.

Mișcarea este preventivă, deoarece Eni caută mai multe îndrumări din partea Guvernului italian și a autorităților europene cu privire la posibilitatea de a utiliza conturile pentru a cumpăra gaz rusesc și în ce condiții, au declarat sursele citate de Bloomberg.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri companiile să nu cedeze în fața cererilor Rusiei de a plăti gazul în ruble, spunând că astfel ar încălca sancțiunile. Dar eforturile Europei de a menține un front unit împotriva Moscovei se destramă. Ungaria deja a anunțat că o să plătească gazul rusesc în ruble.

Potrivit unei persoane apropiate de gigantul rus al gazelor Gazprom PJSC, patru cumpărători europeni au plătit în ruble și 10 au deschis conturile la Gazprombank necesare pentru a îndeplini noile cerințe de plată. Uniper SE, un cumpărător german masiv de gaz rusesc, a declarat că este convins că poate continua să facă achiziții fără a încălca sancțiunile.

Mai multe națiuni din Uniunea Europeană fac presiuni pentru obținerea unor îndrumări mai clare din partea blocului, spunând că sfaturile actuale sunt prea ambigue, potrivit unor persoane familiarizate cu discuțiile. O serie de țări doresc ca Comisia Europeană să clarifice faptul că cumpărătorii nu au nicio soluție de rezolvare pentru a se conforma cerințelor Kremlinului.

UE a declarat că plata în ruble ar încălca sancțiunile - și ar întări mâna Rusiei. Dar companiile continuă să caute modalități de a continua să distribuie gazul, iar orientările emise de bloc par să încurajeze acest lucru.

Pe măsură ce termenele de plată încep să curgă în cursul lunii viitoare, țările vor trebui să decidă dacă acceptă cererile lui Vladimir Putin sau riscă să fie nevoite să raționalizeze gazul la domiciliu. Polonia a refuzat să accepte noile condiții, iar Gazprom a oprit miercuri fluxurile de gaze ca răspuns. Încă de la început, blocul comunitar a fost divizat între țări precum Polonia, care adoptă o poziție mai dură față de Rusia, și cele care doresc mai mult să protejeze aprovizionarea cu energie.

Joi, prețul gazelor a scăzut, comercianții reevaluând riscul ca întreruperea să se extindă la restul Europei.

În ceea ce o privește, Eni nu a folosit noul mecanism, iar până acum a plătit doar în euro, au declarat persoanele menționate. Următoarea rundă de plăți nu este prevăzută decât în a doua jumătate a lunii mai.

Italia își procură aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia, deși premierul Mario Draghi a cercetat întreaga lume pentru a găsi înlocuitori și a obținut noi acorduri cu furnizori, în special din Africa de Nord.

Un purtător de cuvânt al Eni a refuzat să comenteze situația.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu