Exmatriculaţi politic! Studenţii care au participat la protestele pro-Navalnîi au fost dati afara din universităţi
Postat la: 14.02.2021 - 14:00
Studenţii din oraşul Astrakhan din sudul Rusiei şi-au dat în judecată universitatea după ce au fost exmatriculaţi pentru că au protestat împotriva corupţiei şi a încarcerării liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi.
Cu „durere în inimă", rectorul Konstantin Markelov a anunţat pe 29 ianuarie exmatricularea a trei studenţi ai Universităţii de Stat Astrahan pentru participarea la protestele opoziţiei. Dar „legea este lege", a spus el într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare. „Gândiţi-vă de o sută de ori când vă îndeamnă să vă alăturaţi demonstraţiilor neautorizate".
Deşi decizia universităţii a stârnit revoltă, cazul e încă unul rar în Rusia, în ciuda presiunii din ce în ce mai dure împotriva disidenţilor care au participat la demonstraţiile ce au avut la nivel naţional, pe 23 ianuarie, faţă de încarcerarea lui Aleksei Navalnîi. Doi dintre studenţii exmatriculaţi - Vera Inozemtseva şi Aleksandr Mochalov - dau în judecată universitatea şi cer reintegrarea lor. „Văd exmatricularea mea ca un caz de represiune politică", a declarat Inozemţeva într-un interviu pentru RFE / RL.
Ea şi echipa sa juridică vor susţine în instanţă că decizia încalcă propriul regulament a şcolii, precum şi dreptul la libertatea de întrunire, garantat de Constituţia rusă. „Nu pot justifica în mod corespunzător decizia, în afară de emiterea de declaraţii abstracte", a declarat Iaroslav Pavliukov, avocatul care reprezintă studenţii. „Ei spun că regulile codului lor de conduită au fost încălcate. Ce reguli? Nu spun care."
Rezultatul protestelor de la sfârşitul lunii ianuarie şi începutul lunii februarie a impulsionat comunitatea studenţească din Rusia, una dintre categoriile sociale incluse în efortul Kremlinului de a restrânge activismul social. Mii de persoane au participat la protestele recente şi milioane au urmărit videoclipuri pro-Navalnîi încărcate de studenţi în aplicaţia video TikTok. Unele clipuri au fost filmate chiar în sălile de clasă ale şcolii sau pe coridoarele universităţii. Efectele au venit rapid. În Siberia, lectorul Aleksei Alekseiev a fost concediat de la Colegiul de Energie şi Tehnologie Novosibirsk din cauza unei postări de pe o reţea socială în care îi încuraja pe oameni să participe la o demonstraţie din 23 ianuarie ca „scuză bună pentru a se întâlni şi a discuta despre soarta ţării".
Autoritatea de stat a Federaţiei Ruse pentru mass-media, Roskomnadzor, a ordonat câtorva organizaţii de presă, inclusiv departamentului rusesc al Europei Libere şi televiziunii Current TV, să îndepărteze toate relatările despre planul unui protest împotriva întemniţării opozantului rus Alexei Navalnîi. Alte organizaţii de presă avertizate să nu relateze despre proiect sunt publicaţiile pe net Meduza şi Open Media, şi agenţia de ştiri TV-2 din oraşul siberian Tomsk.
Aliaţii lui Navalnîi au îndemnat oamenii din toată Rusia să lumineze cu lanterna mobilului spre cer timp ce 15 minute începând de la 8 seara, pe 14 februarie, şi să posteze poze ale acestui protest pe reţele. Roskomnadzor consideră că informând oamenii despre acest plan, organizaţiile de presă îi îndeamnă să participe la demonstraţii neautorizate şi dezordini în masă.
Potrivit preşedintelui rus, „numeroasele succese militare" ale ţării sale, gestionarea pandemiei de coronavirus şi realizarea vaccinului Sputnik V au început „să-i irite pe adversarii Moscovei". "Cu cât devenim mai puternici, cu atât această politică de izolare este mai puternică", a fost poziţia lui Vladimir Putin. În privinţa reţelelor sociale, preşedintele rus a spus că Rusia nu intenţionează să ia măsuri împotriva acestora, dar va reacţiona în cazul unor acţiuni ostile.
Comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu