Franța: Adunarea Națională votează pentru includerea dreptului la avort în Constituție!

Postat la: 24.11.2022 - 19:08

Stânga și majoritatea au convenit până la prânz asupra unei formulări comune pentru a include acest drept în Constituție, la articolul 66: "Legea garantează efectivitatea și accesul egal la dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii."

Joi, 24 noiembrie, Adunarea Națională a adoptat cu o largă majoritate proiectul de lege constituțională "care vizează garantarea dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii": 337 de voturi pentru, 32 împotrivă și 18 abțineri. Acest text, susținut de majoritate, a fost introdus pe ordinea de zi a Adunării Naționale de către deputații din La France insoumise (LFI) în cadrul unei "nișe parlamentare", adică o zi care permite unui grup minoritar să stabilească ordinea de zi în hemiciclu.

Stânga și majoritatea au căzut de acord, până la prânz, asupra unei formulări comune pentru a înscrie acest drept în Constituție, la articolul 66: "Legea garantează efectivitatea și accesul egal la dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii". Propunerea inițială a "insoumis" menționa, de asemenea, dreptul la contracepție, ceea ce i-a făcut pe unii să se teamă de introducerea unui drept la avort nelimitat. Această modificare a formulării, care a fost rezultatul unei munci transpartinice, a avut, prin urmare, ca scop obținerea unui text de compromis în speranța de a obține aprobarea Senatului, esențială pentru o reformă constituțională.

Deputații republicani (LR) și cei ai Raliului Național (RN) au fost împărțiți între cei care au votat pentru, cei care au votat împotrivă și cei care s-au abținut. Președinta grupului RN, Marine Le Pen, a susținut textul.

Cu acest text de protecție a avortului, este vorba de "a ne feri de o regresie", așa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite sau în alte părți ale Europei, a argumentat liderul deputaților "rebeli", Mathilde Panot. În fața unui Hemiciclu plin de oameni de stânga, ea a citat-o pe Simone de Beauvoir: "Va fi nevoie doar de o criză politică, economică sau religioasă pentru ca drepturile femeilor să fie puse sub semnul întrebării". Dna Panot a salutat apoi un vot "istoric": "Țara noastră vorbește lumii", a spus ea.

Ministrul justiției, Eric Dupond-Moretti, a salutat "un vot istoric, o mare onoare, o mare emoție". El și-a dat sprijinul pentru acest text, "mai mult decât necesar în aceste vremuri tulburi". El a deplâns un "mic joc de obstrucție parlamentară", cu "zeci de amendamente" depuse de opozanții proiectului de lege. După vot, parlamentarii din stânga și din tabăra prezidențială s-au ridicat de două ori în picioare pentru a aplauda, în timp ce LR și RN au rămas pe scaune.

Adunarea Națională a adoptat, în februarie anul trecut, prelungirea termenului legal pentru a recurge la avort de la douăsprezece la paisprezece săptămâni de sarcină. Textul de atunci, redactat la inițiativa deputatului de opoziție Albane Gaillot (fostă LRM), dar susținut de majoritate, urmărea să răspundă la lipsa de practicieni și la închiderea treptată a centrelor de avorturi. Aceasta a stârnit o opoziție puternică din partea unei părți a dreptei.

La opt luni de la adoptare, "există locuri în Franța unde femeile nu sunt încă îngrijite dincolo de douăsprezece săptămâni de sarcină și unde sunt redirecționate către centre care aplică legea", denunță într-un articol din Le Monde medicul Laura Marin Marin, purtătoarea de cuvânt a Asociației naționale a centrelor de avort și contracepție (Ancic), care reunește profesioniștii din domeniul sănătății care efectuează avorturi.

Comentarii

Adauga un comentariu

Adauga comentariu

Nume*

Comentariu